Засякоха най-злия и сложен компютърен вирус

Експертите смятат, че "Флейм" е правителствен продукт
Обновена: 30 май 2012 13:07 | 30 май 2012 13:07,
123
Засякоха най-злия и сложен компютърен вирус
Сред поразените от вируса "Флейм" са, както частни компютри, така и машини на компании, на академични институции, на правителства.Снимка: Reuters

Експерти по компютърната сигурност засякоха вирус, който може да се окаже най-сложният зловреден софтуер. 

Засега не е ясно кой е създателят на „Флейм“ (пламък – от англ.). Размерът на кода и неговата сложност навеждат спецовете на мисълта, че зад създаването на вируса стои нечие правителство, алармира Би Би Си.
 
Сред засегнатите държави са Иран, Израел, Судан, Сирия, Ливан, Саудитска Арабия и Египет.
 
Сред поразените от вируса са, както частни компютри, така и машини на компании, на академични институции, също така и на правителства.
 
„Вирусът-злодей вероятно е проникнал в хиляди компютри в Близкия изток през последните 5 г.",  заяви експертът от „Касперски Лаб“ Роел Шоуенберг, чиято компания, базирана в Москва, е открила вредителя.
 
Ако анализът е точен, „Флейм“ може да се окаже третото голямо кибероръжие, открито след вируса "Стъкснет", който атакува иранската ядрена програма през 2010 г. и вируса за кражба на данни Дуку (кръстен на едноименния злодей от култовата филмова сага„Междузвездни войни“).
 
Зловрединият код е доста голям - събира се на 20 MB. Той е почти 20 пъти по-голям от „Стъкснет“. 
 
„Флейм“ няма за цел да трие информация, а да я събира. Веднъж след като компютърът е инфектиран, вирусът изпълнява сложна поредица от действия, като може да „подслушва“ трафика в интернет.

Той прави скрийншотове, записва гласови разговори, компресира ги, а след това да ги изпраща към авторите си.
 

Според специалистите ще са нужни години, докато той бъде напълно анализиран. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16, ама excel-ския файл е на screenshot, отворен и максимализиран. Просто като се зададе шефа, се превключва на картинката и всичко изглежда наред...
18
1
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Гледам си голям експерт на Линукса, айде да ми хакнеш машината, много искам да видя как го правиш. Като си толкова голям спец по Линукс и сигурност, може би ще успееш да ми отговориш защо след като Линукс е толкова уязвим по-голямата част от сървърите по света търкалят именно тая система и Юникс, от който произлиза. Понеже си много запознат с Линукс и си особено компетентен, очаквам отговор, който цитира източници и проценти.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нелепо е да си мислим, че Иран, Саудитска Арабия и другите там не биха направили същото, стига да можеха.. Всеки ползва наличните му инструменти и лостове за контрол. Арабите вдигат цените на петрола, не защото добивната цена е по-висока, а защото могат, западняците (не само американците) пък ги тресат по други начини.Това е играта, просто видяха още един "гол", който е стоял скрит последните 5г. :)
16
17
 
9
 
! Отговори
Рекс преди 11 години
Наистина го мисля, защото семейството ми бе поругано от комунисти. Жив останах само аз , а комунистите, които сториха това още са на свобода !
15
1
 
69
 
! Отговори
2 преди 11 години
Няма страшно:Дори компютрите на БГ администрацията са заразени с този вирус, единсвеното, което америкаците ще видят е: - screen shot-ове на ПАСИАНСА. - някой друг порно сайт (ако е в централата на МВР). - последните МP3 чалга-тупалки.. - някой друг отворен екселски файл, отвовен за пред шефа, ако той влезе рязко...
14
34
 
10
 
! Отговори
Рекс преди 11 години
Браво на американците само крилати ракети бомби и *** за *** и комунистите.. .Да живее САЩ !
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха! Сетиха се... още през 2005 всяко уважаващо себе си правителство започна да създава вируси, за да събира информация както за собствените си граждани, така и за чуждите. Това си е цяла отделна индустрия : )Защо 2005-та? Защото тогава излезе неоспоримо потвърждение, че САЩ го правят. И всички просто последваха светлият им пример...
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9. Linux-a ще го хакнеш, ама не днеска. И понеже си кръгъл ***, дори не знаеш значение на думата "хаквам".
11
7
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Защо униваш, душо моя, и защо се смущаваш?Уповавай се на Бога, защото още ще славя Него, моя Спасител и моя Бог.Защо обиждаш душо моя...сега господа ще те накаже ! И ще *** в ада во векиииииАмин
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учените доказаха, че птичо-свинко-човешкия грип е дело на конкретна американска лаборатория. За съжаление обаче новината няма да влезе в новините довечера от 20.00 ч., защото американската пропаганда няма да позволи.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
удри тая мачка не е наша
8
24
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Точно пък Ликукса се хаква най-лесно ти да не мислиш че вируса праща информацията на адрес cia.gov *** *** булгаристански...
7
7
 
9
 
! Отговори
Исуса преди 11 години
Ядат бедните и ще се наситят;ще възхвалят Господа, които Го търсяти ще бъдат живи сърцата им во веки. Амин!
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги е** е глупаците! Сменят операционната система с Linux, пускат IP v.6, филтрират всичко що е САЩ да не комуникира с тях и са готови!А забравих UDP flood от 100-200 милиона виртуални конзоли към всички американски IP адреси, без значение дали са частни или държавни.
5
44
 
18
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ей червени *** САЩ е велика държава ! А арабите трябва да се държат изкъсо и да им се показва постоянно кой им е господаря !
4
1
 
27
 
! Отговори
Да преди 11 години
Със сигурност е правителство, което е финансирало и съответно поръчало вируса. Добре, че са го открили. Най-голямата злина на този свят са *** правителства. (Всички правителства са *** и съставени от ***).
3
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
достатъчно е да се прочете кои са засегнатите страни, за да се предположи с доста висока степен на вероятност чие правителство стои зад това
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеален за държавната администрация!
1
11
 
40
 
! Отговори
49464 преди 11 години
Гадни американци, естествено че са те кой друг има зъб на арабския свят. Не ги оставиха на мира.