Засякоха най-злия и сложен компютърен вирус

Експертите смятат, че "Флейм" е правителствен продукт
Обновена: 30 май 2012 13:07 | 30 май 2012 13:07,
123
Засякоха най-злия и сложен компютърен вирус
Сред поразените от вируса "Флейм" са, както частни компютри, така и машини на компании, на академични институции, на правителства.Снимка: Reuters

Експерти по компютърната сигурност засякоха вирус, който може да се окаже най-сложният зловреден софтуер. 

Засега не е ясно кой е създателят на „Флейм“ (пламък – от англ.). Размерът на кода и неговата сложност навеждат спецовете на мисълта, че зад създаването на вируса стои нечие правителство, алармира Би Би Си.
 
Сред засегнатите държави са Иран, Израел, Судан, Сирия, Ливан, Саудитска Арабия и Египет.
 
Сред поразените от вируса са, както частни компютри, така и машини на компании, на академични институции, също така и на правителства.
 
„Вирусът-злодей вероятно е проникнал в хиляди компютри в Близкия изток през последните 5 г.",  заяви експертът от „Касперски Лаб“ Роел Шоуенберг, чиято компания, базирана в Москва, е открила вредителя.
 
Ако анализът е точен, „Флейм“ може да се окаже третото голямо кибероръжие, открито след вируса "Стъкснет", който атакува иранската ядрена програма през 2010 г. и вируса за кражба на данни Дуку (кръстен на едноименния злодей от култовата филмова сага„Междузвездни войни“).
 
Зловрединият код е доста голям - събира се на 20 MB. Той е почти 20 пъти по-голям от „Стъкснет“. 
 
„Флейм“ няма за цел да трие информация, а да я събира. Веднъж след като компютърът е инфектиран, вирусът изпълнява сложна поредица от действия, като може да „подслушва“ трафика в интернет.

Той прави скрийншотове, записва гласови разговори, компресира ги, а след това да ги изпраща към авторите си.
 

Според специалистите ще са нужни години, докато той бъде напълно анализиран. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
12
 
! Отговори
сом преди 11 години
Американци или евреи,няма кой друг да е създал този вирус.
38
0
 
12
 
! Отговори
Ревящия гъз преди 11 години
Не знам защо всяка тема се превръща на дебат за политиката и народа на РБ. Тук става на въпрос за компютърен вирус а вие отново го обърнахте на кой по калпав от другия и кой бил виновен за края на света...
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36Да ти имам и образованието и грамотността...
36
7
 
4
 
! Отговори
Мики преди 11 години
Аз от компютри не разбирам ама с положителност вирусът е създаден от китайското правителство щот и те *** от иранската ядрена програма, страните от ОПЕК и от евреите. Колкото за повечето вируси, те се създават от компаниите за антивирусни програми, за да им вървят продуктите. Като при всички-борба за оцеляване на пазара.
35
5
 
6
 
! Отговори
Рекс до 36 преди 11 години
Да прави си, макар че трудно ти се чете латиницата, май в германия сте по неграмотни от нас в Канада. Курсове записах вече, а и за хомосексуалист в Канада се пробива лесно. Жена ми се върна с двете ми деца в България, но не съм я чувал, не искам да имам нищо общо с онези комунисти там. сега ви оставям, че ме чака цял куп чинии !
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
28, добре съм запознат със случая : ) Нещата не са точно такива, каквито ги описваш, но хайде - няма за какво да спорим. Ползвали ли са Lin дистро? Да. Ударени ли са, заради слабост във Lin дистрото? Да.Ако продължаваш да си държиш на твоето - добре. Регистрирай се в няколко от правилните форуми(платени, съжалявам, ще трябва да се бръкнеш малко wmz/lr) и споели с всички "Lin e непробиваем", за да предизвикаш вълна от счупени клавиатури, несмогнали да продължат да пишат символите "х" и "а".
33
13
 
7
 
! Отговори
do 32 преди 11 години
Az jiweq sy6to nawyn i s komunisti i prostaci ne mi se zanimawa we4e. Wzeh si w Germaniq obrazowanieto i hlqb si imam w rycete. Kato sybere6 malko kapital ot rabotata si, zapi6i nqkakwi kursowi za specialisti. Ne e zadyljitelno da e wis6e obrazowanie. Razwiwaj se, 6te widi6, 4e horata nawyn sa gotowi da ti pomagat w razwitieto ti, za razlika ot zawistliwite w bg. Jiwej si jiwota i izob6to ne misli kakwo stawa w bg. Samo po prikazkite w tozi forum moje6 da si wadi6 pouka.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dnes-a ме изумяват с всеки изминал ден колко а бавни..
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля недейте да пишете глупости, че лесно ще хакнете Linux. Сред четящите (и пишещ вече заради неграмотността ви), има хора с множество сертификати за мрежова сигурност, в това число и всички (!) на BackTrack.
30
18
 
10
 
! Отговори
Рекс преди 11 години
След ужасната случка с моето семейство избягах на запад . Да страхливец съм, но не успях да заобичам собствената си плът и кръв, собственото си племе, за всичко ми беше виновен комунизма и българите . Наивен ако искайте ме наречете, но не знаете какво преживя бедното ми семейство. Сега ми е по добре като мия чинии в Канада !
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
29 и на това има лек - просто слушаш какъв трафик ти излиза от компютъра, на къде отива и запушваш пробойната. Не е толко трудно да хванеш в паметта променливите на пробрамата, от там да стигнеш до библиотеките и във Windows. Малка редакция на съдържанието и те просто спират да работят.
28
32
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Каква Русия бе ? Хахаха руснаците още не могат да произведат едно ножче за бръснене и четка за зъби били играч в кибервойните ще падна от смях !!!
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да се учудя ако Microsoft под натиска на ФБР са вградили във всеки Windows има по една таква скрита програма, която прави screenshots и да записва разговори. Разбира се никоя антивирусна програма не я засича като вирус, защото Микрософт са я маскирали като нормален за операционната система процес. Щом кода е скрит от теб - нямай вяра на никой. Особено пък на хамериканците.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
25, много се извинявам, но си абсолютно незапознат за случая с пробива при Visa. Там имаше техен сървър, който е имал недокументиран бъг и благодарение на него са успели да вземат root права с препълване на темпорален файл. Ще ти инсталирам един гол и ненастроен Debian 6.0. Ще пусна само логовете. Няма да му слагам firewall. После ще чета логовете и ще ти се смея. :)
25
0
 
30
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Гледам тук са се събрали най- големите светила в програмирането и историята на комунизма.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се карате за глупости? Провбиви има както на Win, така и на Lin - неоспоримо. И на двете места се стараят да ги запушват. Просто потребителите на Win са повече(като крайна цифра) и представляват по-голям интерес за атака, следователно и пробивите са по-големи там.А да се твърди, че Linux или каквато и да е друга система е непробиваема е много наивно. Сещаш ли се Visa как я събориха? И й събраха 11% от информацията за ВСИЧКИ издадени и валидни карти? E, тя беше на Lin. Няма гаранции. Ако представляваш интерес, ще ти намерят цаката, без значение какви защити/ос ползваш.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22, като си зад голямата вода, сигурно се мислиш и за гей от висшето им общество. Нека да ти разбия илюзиите: останал си си обикновен ***...
22
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах подозрение, че може би компютъра ми е заразен с вирус. Гледам някакъв паразитен трафик от някакви директории на единия ми харрдиск отиват незнайно къде в Америка. Съдържанието не беше криптирано и какво да видя - подбрани филми от HD порно колекцията ми се точат натам. Сега въпроса е така и така го теглят, как да накарам трафика да се отчита като seed на тракера, от където съм го дръпнал? Някой има ли идея?
21
27
 
7
 
! Отговори
Рекс преди 11 години
17 *** комунистическа, имай поне долеста да си пишеш собствения ник, а не да използваш моя и да лъжеш, както си правил цял живот. Аз живея от 12 години зад голямата вода и ме боли ***, за подобни кремълски *** като теб и без това вече сте на изчезване, след още 20 години когато стана на 50 няма да ви има изобщо.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От наща администрация освен долупосочените ще снимат и невероятни Ферми, яко виртуален добив на зеле и кралски репи :))