Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ

Решението на съда ще бъде взето до месец
28 авг 2012 16:16, Бойчо Попов
124
Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ
Снимка: Reuters

След като американският съд в Калифорния отсъди, че корейският концерн за потребителска електроника Samsung е нарушил патенти на Apple и трябва да плати милиардна глоба, сега същият състав от съдебни заседатели ще разгледа и възможността някои от устройствата от портфолиото на Samsung да бъдат спрени от продажба в САЩ.

Изслушването на двете страни по този въпрос е започнало веднага, след като е била произнесена присъдата, като адвокатите на Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung, нарушаващи патентите, предаде Ройтерс.

Според агенцията Apple настоява за забрана на продажбите на осем продукта на своя конкурент. В понеделник калифорнийката компания е предала на съда списък с устройства, които според нея са с нарушени патентни права и трябва да бъдат снети от търговските вериги в САЩ.

Сред тях са шест устройства от смартфон серията Galaxy S, както и Droid Charge и Galaxy Prevail. Съдия Луси Кох определи изслушването по случая да се състои на 20-и септември, а Apple има право да предаде документите си до 29 август. От Samsung са възразили с аргумента, че по темата има много доказателства, а компанията ще разполага само с 14 дни, за да подготви отговора си.

Евентуална забрана за продажба може да засегне доста широка гама от продуктите на Samsung, въпреки че исковете бяха ограничени само до стари модели от портфолиото на компанията.

В понеделник Samsung, подобно на Google, чиято операционна система Android се използва от устройствата на корейската компания, бе наказан от трейдърите. Курсът на акциите в Сеул се срина със 7,5 на сто – най-голяма загуба за ден от четири години насам. И книжата на други азиатски производители на смартфони, които залагат на Android, отчетоха спадове, а акциите на Google паднаха в Ню Йорк с 1,4 на сто.

От десет дни насам пък Apple е най-скъпо търгуваната борсова компания в историята, като в момента пазарната й капитализация е 633 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че може да се окаже най-доброто в историята на Apple. Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара.

Още новини за технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: Samsungapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами лицензират, имат право и го правят. Проблем?
73
3
 
15
 
! Отговори
Apple преди 11 години
Apple се държат като фашисти и монополисти! Не стига че са най-богатата компания в света ,а и съдът всеки който посмее да направи нещо хитово. За по долният коментар който казва че Apple не се откраднали нищо е просто нелепо това изказване! Просто са си накупили купища лицензи и лицензират направо безумни неща като кръгъл бутон, правоъгълен телефон... с цел да съдят всеки който посмее да им застане на пътя!
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички говорите за спъване на иновациите от страна на Епъл, но как никой не каза, че тук не става въпрос за иновации, а за чиста кражба от страна на Самсунг, това е положението. Сега всички производители ще внимават как правят тъч устройствата си и ще се стремят да са максимално различни от останалите, което е нещо чудесно. А Епъл може да е взаимствал идеи, но никога не ги е крал. Любимото на Андроидите е да дават пример с графичния интерфейс, който били откраднали от Xerox, само дето са го купили от тях. Самият джобс казваше, че Епъл не са добри в измислянето на нови неща, а комбинирането на най-доброто от вече суъществуващи такива и усъвършенстването му така, че хората да искат да го купят. Спомнете си колко човека искаха таблет, когата Майкрософт пускаха лаптопите си със сензорни екрани една много малка ниша. Сега положението е коренно различно и то благодарение на Епъл.
71
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aко си купя Самсунг, нали ще ме е срам да го покажа...
70
0
 
8
 
! Отговори
Още от 83 преди 11 години
След като чул това, Тесла взел папката с договори и патентни споразумения и я изгорил. Благодарение на тази постъпка, на човек който се интересува от бъдещото развитие на човечеството, променливотоковите мрежи се наложили и сега всички вие ползвате от домовете си купища електрически уреди. Сега няма такова - нещо - компаниите са се окопали с глупави дебилни патенти. Дори да направиш най-дебилното нещо (което не е иновативно) в тяхната област, ще нагазиш някой патент и ще те осъдят
69
0
 
4
 
! Отговори
хъмн преди 11 години
Тесла продал патента си за ползване на променливия ток срещу 1-2цента на киловатчас. Което изглежда малко, но след 10-тина година мрежите се разрастнали неимоверно и единствената компания с променливотокови мрежи (до тогава се ползвал прав ток по Едисонов модел) натрупала милиарди дългове и била пред фалит. Собственикът отишъл при Тесла да преговарят. Тесла го попитал как вижда бъдещето. Отговорът бил, че компанията смята променливият ток за единствената правилна алтернатива.
68
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самсунга е грозна имитация и не си струва парите. Айфона изобщо не е скъп. Радвам се, че съдът на Калифорния е взел правилното решение.
67
1
 
3
 
! Отговори
До 77 и 71 преди 11 години
Мда - разбира се че лампите са многокатно по-качествени, по бързи, с по-големи мощности от транзисторите. Разбира се и много по-скъпи, по-тудни за изработка и по-обемни. За това се използват само в специални случаи - най-вече в аудиотехниката, където при скъпите усилватели се изисква страхотно качество, както и в радиотехниката където с изискват големи мощности при високи честоти. Нооо..... Той 71 май по-скоро друго имаше в предвид. А я да попитам - ако и Форест си иска патента за лампите?
66
11
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
Apple и Samsung се карат, Nokia си вади най-добрите телефони.
65
9
 
24
 
! Отговори
Galaxy s преди 11 години
Айфонът е най-скъпия,най-непрактичния и най-безполезния американски ***,който съм виждал някога точно като всяко американско произведение-скъпо,сложно за експлоатация и в същото време некачествено и не надеждно........п.с. Сега очаквам яростна атака от минуси от промитите мозъци на американските ционистки слугинажни ***,които яростно със зъби и нокти бранят интересите на своя господар,защото иначе няма да ги потупат по рамото,хахахахахаххахаха нещастницииииии
64
1
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Че какво им е на лампите? Знеш ли колко струва лампов усилвател? :)
63
4
 
9
 
! Отговори
kostadin.zhelev преди 11 години
2010 iphone 4 vs galaxy s2 ,samsung gi razbi , 2011 iphone 4s vs galaxy s2 PAK SAMSUNG RAZBIHA S TELEFONA OT 1 GODINA, 2012 o4akvam iPhone5 vs Galaxy S3 ama bitkata ot sega e spe4elena ot samsung :P iphone dyrpnaha nazad s toq 3gs nikakvi senzacii ot togava nasam
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета коментарите и си мисля, че пловината от вас са акционери в Епъл, другата в Самсунг.Не ме интересува кой от кого и какво е крал, но аз искам като си ПЛАТЯ за телефон, да мога да правя с него каквото искам, а не първият въпрос да е за кредитната ми карта.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Прогнилата ябълка ще фалира заради Samsung!"Точно това е причината за тая патърдия. Сега Епъл си оплете кошницата и ще си продава на американския пазар на воля без кой знае каква конкуренция.Финансовите интереси нямат край.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано откривателите на полупроводниците не се сетят да си търсят правата за откритието,ч тогава става интересно.Ще преминем пак на лампи!
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия Епъл все някой ги краде - първо Майкрософт, сега Самсунг...Постановки от селски вечеринки. И сега какво, ще спрат някои продукти на Самсунг и ще си направят един малък монопол. Тоя мач вече сме го играли.Браво Епъл, на крива ракета космоса й пречи.
58
3
 
2
 
! Отговори
de.bil преди 11 години
Тези две компании дори не са конкуренти. Едни и същи хора и организации стоят зад двете. Звучи абсурдно, но е добре да се знае...
57
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да искат забрана,след като Самсунг правят по хубави телефони...
56
4
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
"искам просто не много скъп телефон, с операционна система позволяваща ползване на много приложения и що годе добър дизайн и телефоните, които отговарят на тези изисквания са Samsung"не са само самсунг има още HTC, Sony ;]
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самсунг имат толкова разнообразен бизнес, че чак корабите с които се доставя Айфона по света са производство на Самсунг!