Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ

Решението на съда ще бъде взето до месец
28 авг 2012 16:16, Бойчо Попов
124
Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ
Снимка: Reuters

След като американският съд в Калифорния отсъди, че корейският концерн за потребителска електроника Samsung е нарушил патенти на Apple и трябва да плати милиардна глоба, сега същият състав от съдебни заседатели ще разгледа и възможността някои от устройствата от портфолиото на Samsung да бъдат спрени от продажба в САЩ.

Изслушването на двете страни по този въпрос е започнало веднага, след като е била произнесена присъдата, като адвокатите на Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung, нарушаващи патентите, предаде Ройтерс.

Според агенцията Apple настоява за забрана на продажбите на осем продукта на своя конкурент. В понеделник калифорнийката компания е предала на съда списък с устройства, които според нея са с нарушени патентни права и трябва да бъдат снети от търговските вериги в САЩ.

Сред тях са шест устройства от смартфон серията Galaxy S, както и Droid Charge и Galaxy Prevail. Съдия Луси Кох определи изслушването по случая да се състои на 20-и септември, а Apple има право да предаде документите си до 29 август. От Samsung са възразили с аргумента, че по темата има много доказателства, а компанията ще разполага само с 14 дни, за да подготви отговора си.

Евентуална забрана за продажба може да засегне доста широка гама от продуктите на Samsung, въпреки че исковете бяха ограничени само до стари модели от портфолиото на компанията.

В понеделник Samsung, подобно на Google, чиято операционна система Android се използва от устройствата на корейската компания, бе наказан от трейдърите. Курсът на акциите в Сеул се срина със 7,5 на сто – най-голяма загуба за ден от четири години насам. И книжата на други азиатски производители на смартфони, които залагат на Android, отчетоха спадове, а акциите на Google паднаха в Ню Йорк с 1,4 на сто.

От десет дни насам пък Apple е най-скъпо търгуваната борсова компания в историята, като в момента пазарната й капитализация е 633 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че може да се окаже най-доброто в историята на Apple. Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара.

Още новини за технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: Samsungapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 11 години
Патентите се издават от съответните национални държавни органи за правна закрила на обектите на индустриална или интелектуална собственост
33
2
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
ще стане свободен пазар, свободна конкуренциякато компания продаваща смартфони можеш да избереш да копираш, което се усеща от потребителите, или можеш да избереш да направиш нещо по-добросамо пречат патентите
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значи патент? В Един Айфон има толкова много елементи които са измислени и патентовани от други фирми. Я виж колко компании съдят Епъл за кражба и нарушаване на патенти! Просто в момента в света всеки патентова каквото му хрумне. Я направи една МР3-ка и тръгни да я продаваш ще се окаже че ще нарушиш 88 патента. И трябва да си ги платиш.
31
12
 
7
 
! Отговори
До анонимен 34 преди 11 години
Не си прав Имат един телефон наречен айфон а не като самсунг хиляда телефона с различни имена от които един става
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко е ПР. Епъл са железен пример за маркетинг и агресивен ПР, въпросът е до кога смятат да я карат така :)
29
1
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 11 години
К'ъв съд бре, брадъре?! Аpple = USA! Както и на Apple им отрязаха кантармите в Корея!!! Съдът пак е разрешил спора, нали? :) Това са МЕГА структури, който държавата котка заради данъци, политически дарения и подкупи!
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това епъл е пълен ***.
27
14
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Те самсунг не знаеха какво е сензорен екран преди айфон
26
6
 
2
 
! Отговори
До Програмист преди 11 години
Без патенти няма развитиеПредстави си ако всяка фирма копира на 100 процента даден телефон какво ще стане хаус анархия трябва ред и контрол
25
8
 
3
 
! Отговори
от Браво на Епъл 26 преди 11 години
Зашо цъкате минусиНе можете ли да мислите
24
10
 
4
 
! Отговори
145 преди 11 години
Епъл е върха
23
5
 
2
 
! Отговори
До ТооN преди 11 години
За това си има съд и там се решават спорове
22
1
 
10
 
! Отговори
ВАЖЕН ВЪПРОС преди 11 години
АБЕ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ПО КОЛКО ЕРЕКЦИЙ НА ДЕН СА ПОЗВОЛЕНИ?
21
5
 
12
 
! Отговори
ТооN преди 11 години
Защо никой не казва, че самите Apple са с крадено име? Името им е взето от музикалната компания на Бийтълс - Apple Records!!! Факт, който основателите на Apple потвърждават с половин уста!!!
20
16
 
7
 
! Отговори
Браво на Епъл преди 11 години
Хубаво е когато има справедливостИма си права и закони и те трябва да се спазватА Самсунг не ги спазва а ги нарушава
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самсунг са #1 по продажби на мобилни телефони,телевизори и монитори.те нямат само един модел телефони както Епъл нито пък само една линия бизнес- пак като Епъл. Епъл като компания и бизнес са един слон който се крепи на една тънка лента и единствено благодарение на много пари дадени където трябва запазва разновение.въпреки товя тяхната бизнес структура е много нестабилна и може да се обзаложите,че Епъл ще пусне кепенците доста преди Самсунг например
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dot youtube dot/watch?v=zd-dqUuvLk4не е спам, нито реклама, @5:06 почва по темата
17
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Много ясно че няма да си губя времето да чета глупости! Аз съм зает човек и такива маневри в съда са ми ясни до болка от всякакви такива фирми! Коментара ми е от потребителска гледна точка, но прави впечатление че от толкова много излишни, според мен, искове и множество патенти, реалната идея на иновация и развитие в индустрията остава на 2ро ниво! Апъл смело купува всякакви фирмички и после ходи разбери кой патент от коя фирма за кво беше. Няма да ти обеснявам бизнес стратегия....
16
0
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Чакай Samsung да фалира :) :) :)
15
0
 
14
 
! Отговори
дo 16 преди 11 години
Самсунг с толкова много неща се занимават, смартфоните са мноооого малка част от мулти милярдния им бизнес. 1млрд. е доста и US пазара не е малък, но няма да фалират от това определено, а и тези телефони до година са стари вече :)