Новият iPhone може да не стигне до американците

HTC има предимство в съдебен спор за ключов патент при новото устройство
11 сеп 2012 16:17, Бойчо Попов
151
Новият iPhone може да не стигне до американците
Снимка: Reuters

Пред неочакван проблем в заседателната зала може да бъде изправен Аpple заради новия си iPhone.

Според информация на Bloomberg съдия Томас Пендер, който води делото между НТС и Apple, e заявил, че компанията няма основание да изисква изключването на ключов патент, притежаван от тайванския производител в обвинението. В действителност НТС твърди, че устройствата на нейния конкурент нарушават две технологии.

Това би означавало, че HTC по всяка вероятност ще успее да забрани вноса и продажбите в САЩ на актуалния в момента iPad и новия iPhone, който се очаква да бъде представен в сряда.

HTC обвинява Apple в нарушаване на патенти, свързани с поддръжката за високоскоростните 4G мрежи. До този момент Apple е внедрил 4G само в таблета си iPad 3, но според материали на медиите от уикенда тази технология ще бъде налична и в новия iPhone 5.

Ако официалното решение на съда е, че патентите са валидни и компанията неправомерно ги използва в моделите, това може да предизвика изтеглянето от пазара на новия iPad. 

Още по-интересното е, че предстоящия iPhone 5 също ще бъде съвместим с високоскоростните мрежи и доставките на смартфона могат да се блокират от НТС след представянето му. Евентуален подобен развой ще окаже огромно влияние върху позициите на Apple на пазара на мобилни устройства. Компанията се надява iPhone 5 да й позволи да се конкурира успешно с Galaxy S III на големия конкурент Samsung.

Ако HTC не забрани продажбите на iPhone 5, а се задоволи с извънсъдебно споразумение, то със сигурност Samsung ще направи това. След съкрушителното поражение в съда от преди месец корейците със сигурност ще спазят обещанието си и ще се възползват от внушителния пакет от LTE патенти за забрана на продажбите на новия iPhone в световен мащаб.

Ако съдът действително отсъди в полза на HTC, компанията би имала муниции и да контрира съдебните искове на Apple срещу нейните смартфони. От две години насам двете фирми са в съдебни спорове, които започнаха през март 2010 г. след жалба на калифорнийците, а Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) уважи иска им. През 2011 г. обаче HTC заведе контрадело заради Wi Fi патенти. Успех HTC имаше във Великобритания, където съдия от Висшия съдебен съвет реши, че три от общо четирите патента на Apple са невалидни, а срещу четвъртия HTC не извършва нарушения.

Въпреки негативния тренд от последните месеци HTC държи в САЩ дял от 6 на сто на пазара на смартфони. Шер Уанг, председател на борда на директорите на компанията, заяви преди две седмици пред азиатски медии, че „HTC няма никакво намерение да сключва извънсъдебни споразумения в спора си с Apple. HTC има огромна иновационна способност, както и нужната самоувереност, за да се изправи пред Темида срещу Apple. И да спечели.”

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
18
 
! Отговори
до 49 Жоро преди 11 години
Жорко, ти *** ли си ? Андроид е името на операционна система. Операционните системи не произвеждат телефони. Също както IOS не произвежда телефони. Отговори ми : съвпадение ли е че си толкова глупав и си фен на епъл ?
42
1
 
12
 
! Отговори
tvtv преди 11 години
Az pak si imam edno galaks4e note i sam si mn dovolna :))) nali moga da se chuq s blizkite mi :))
41
14
 
2
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Няма как да се види нещо, което не съществува. Я като си такъв майстор, покажи ми телефон който е произведен от андроид.
40
3
 
8
 
! Отговори
Twenty2 преди 11 години
I kakvo stana, qbalkata se okaza kradeca, ima6e edna pesen na spens , krudeca vika drujte kradeca, da im zabranqt vsi4ko na tiq
39
0
 
20
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Викаш епъл произвеждат ВСИЧКО :)Е няма такъв комунуиден колхозен зомбиран израстък като теб :))Епъл майка, баща, вздух, земя, да се поклоним дружно на епъл :))
38
1
 
15
 
! Отговори
до Жорко преди 11 години
"Андроид нямат нито един произведен телефон за ралика от Епъл които от десетилетия са на върха"Андроид е име на Ос! Все едно да кажеш IOS са произвели еди-какво си ... доста некомпетентно изказване! Съвпадение ли е, че тачиш Епъл ?
37
2
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
" до сега не съм видял такава истеряи за продукт на друга фирма брааат ;)"------------------------------------------------------------------------------------------------------------ооо има, подобни истерии стават в сектата на Муун, Свидетелите на Йехова и други подобни! Истерията е за истерици, не е за нормални хора!
36
0
 
13
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Жорко, Жорко, толкова си ***, че дори не те съжалявам. Хайде да не се изказваш за Android, защото от приказките ти си личи, че не си го мярвал дори.
35
0
 
14
 
! Отговори
Убавец преди 11 години
До ЖоркоДесетилетия викаш ???ХахахахахаЕй много заблуден ай-маняци :)
34
14
 
3
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
до 41Епъл произвеждат ВСИЧКО. Отвори им сайта и се увери сам.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво точно произвеждат епъл Жорко :), чипове ли, екрани ли ...какво :)
32
16
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
до 38Андроид нямат нито един произведен телефон за ралика от Епъл които от десетилетия са на върха.
31
0
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
***, нямаш 2 лева, взел си телефон на изплащане и се надуваш ... жалка работа
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да жоро затова андроидските телефони са повече от ай сиктирските :)То в САЩ ако не го дават ай сиктир фона за 200 долара, никой няма да го вземе.
29
21
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Тука разни скъсаняци дето още ползват телефони с копчета са много смеши като възхваляват разни ментета, които на всичкото отгоре работят с анроид. Никой нормален човек няма да си купи телефон дето работи с някаква шльокавица като анроид.
28
16
 
6
 
! Отговори
Fen преди 11 години
Гроздето е кисело,а скъсаняци?
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Популярно е заблуждението в БГ, когато говорят за цени да не знаят че става дума двугодишен обвързващ договор с оператор. Те операторите могат и без пати да ти го дадат с 2годишен договор ако поувеличат малко месечните такси.Кви галаксита 3 за 100/200 долара бе наивници?То че чалгарската българска тъпотия няма граници е ясно, ама и журналята нарочно понякога заблуждават УФцетИ.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма го стив джобс и ябълката отново загнива, не успяха да предложат нищо ново и иновативно и се хванаха на хорото с патентите, но ето, че топката се връща обратно и ...
25
1
 
10
 
! Отговори
тцтц преди 11 години
Ама Amazon знаят ли че ще пускат Galaxy S3-ката ефтина или не си им казал още ? Аре ако такова,звънни им да ги осведомиш,че за $100 ще ми е още по-добре да си го купя,даже и няма да си чакам ъпгрейда след 2 седмици..
24
3
 
26
 
! Отговори
Бивш Епъл юзер преди 11 години
Сори Епъл 2007-2008ма бяхте най-добрите, сега обаче гугъл, самсунг и HTC ви минага, затова и ви смених, живеете на става слава. Жалко е когато давате милиони за дела вместо за иновации, както беше преди 5 години.

Спонсорирани публикации