Samsung Galaxy Nexus отново по щандовете в САЩ

Вдигането на забраната ще има малък ефект върху пазара на смартфони
12 окт 2012 14:18, Бойчо Попов
62
Samsung Galaxy Nexus отново по щандовете в САЩ
Смартфонът отново ще може да се продава в САЩ. Снимка: Ройтерс

Apple претърпя ново поражение в патентната си война срещу Samsung, предаде Ройтерс. Американски апелативен съд в четвъртък вдигна временната забрана за продажбите на смартфона Samsung Galaxy Nexus в САЩ.

За производителя на iPhone и iPad това е поражение и стъпка назад в конкуренцията с постоянно набиращата популярност операционна система Android на Google, която работи на повечето устройства на Samsung.

По-низшата инстанция, която наложи забраната, е превишила правомощията си, се казва в уведомлението. Делото е изпратено обратно. Акциите на Apple приключиха сесията със спад от два процента.

Експерти обаче смятат, че вдигането на забраната върху продажбите ще има малък ефект върху пазара на смартфони. Nexus е по-стар модел на Samsung, който в момента разтърсва пазара с по-нови мобилни телефони и таблети. 

Американският професор по право Колийн Чин предполага, че решението ще направи по-трудно за компаниите в бъдеще да предизвикат предварителна забрана на продуктите на конкурента си. Тези предписания за много компании са от ключово значение за постигане на икономически ползи.

Samsung приветства решението на съда. "То потвърждава, че ролята на патентните закони е да пазят иновациите, а не да пречат необосновано на конкуренцията и така да ограничават избора на потребителите", се казва в изявлението на корейскиците за BBC.

През август Apple постигна сензационна победа в съда срещу Samsung. Съдебните заседатели решиха, след обсъждания в рамките на по-малко от три дни, че корейците са имитирали дизайна по ключови характеристики на хитовите iPhone и iPad. На Apple бе присъдено обезщетение от над 1 млрд. долара.

Битката между платформите на Google и Apple ще разтърси цялата технологична индустрия, заяви междувременно председателят на борда на Google Ерик Шмид в интервю за AllThingsD.

„Досега не сме били свидетели на битки между платформи с такъв мащаб. Предимствата са за потребителите. Цените падат рязко", казва Шмид.

По думите му обаче голямата конкуренция същевременно предизвика и сериозни проблеми за компаниите, а най-големият са постоянните патентни дела.

"Тези патентни войни са смъртоносни. Мисля, че това е лошо като цяло, лошо и за иновациите. Елиминира избора", казва Шмид. Той допълва, че има около 200 000 патента, които покриват софтуерната индустрия.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НБ доста ЛЪЖИ си написал, айсифон не е първия телефон без бутони и със сензорен дисплей, нито такъв със софтуер и т.н. Малко се интересувай за историята на техническото развитие на подобен тип устройства за да разбереш как стоят нещата.Както виждаме на епъл не им е силна страна хардуера, нито картите, нито блутута, нито фотографията. Всъшност те са силни единствено в убеждаването на "независимия" Хамерикански съд и то на първа инстанция имаркетинга зарибяващ овцете и слабо интелигентните хора
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koito ne haresva Apple e bavnorazvivasht.Apple e marka,koqto e napravila vsi4ki smartfoni po-dobri,za6toto drygite producti se opitvat da prili4at na nego.Ako go nqma6e iPhone nali se se6tate kakvi 6tqha da si vi samsungchetata sega.Izobshto nqmashe da ima i tableti, a za muzikalnite playeri prosto nqma da govorq.Ne che ne haresvam samsung prosto te sa o6te "goli i bosi" pri kompiotarnata tehnika.
31
3
 
9
 
! Отговори
НБ преди 11 години
аз самият имам Самсунг, но това не значи, че мразя Епъл. Ценя и едните и другите. Не мисля, че едните или другите ме ограничават. Има пазари, има търсене, има предлагане. В Англия Епъл е марка номер 1 за 2011. Не смятам,че англичаните са по *** от нас, най малкото, мойте наблюдения са,че не са хора,който да мразят всичко, а за техника е абсурдно...
30
3
 
8
 
! Отговори
НБ преди 11 години
Само да допълня още нещо, Ерик Шмид, който до скоро беше изпълнителен директор на Гугъл е бивш шеф от борда на Ябълката, след преместватенето си от Ябълката в Гугъл се появява и Андроид ОС. Така,че и да псувате едните и другите, парите отиват все при едни и същи хора.А вие само ругаете като селяни. Самсунг СРЕЩУ Епъл.... Не бъдете неграмотни четете книги!!!
29
6
 
10
 
! Отговори
НБ преди 11 години
много сте мразещи бе хора. Гледайте по нормално на живота, не само с мразене...Така наречената Ябълка е отделила 5-6 години в разработката на АйФон и за по малко от 1 е изкопирана от Андроид като ОС и от всички големи производители на телефони като хардуеър.Става дума за 2007ма година,а до тогава няма телефон със сензорен дисплей, акселометър, датчик за светлина,без бутони и ОС в такъв вид /конкуренция Симбиан/. Сами се замислете какво е направила Ябълката и честно ли е да бъдат изкопирани.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Te hubavo q puskat taq tuhla ,ami koi 6te q kupi.Pri nali4ieto na iPhone koi bi si pomislil za nqkakuv smotan samsung koito za 2 meseca se obezcenqva s 80%.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До mdaaaTи пък намери със Самсунг да се хвалиш....хахаха...
26
3
 
21
 
! Отговори
pora преди 11 години
И кво ми ги хвалят тия ябълки - пускат ми по един смотан телефон на 2 години, при това евтин телефон, телефон за бедняци струващ 199$ - какво толкова ви се вдигат акциите че сте си го купили, всеки може да си го купи, вижте какво правят конкурентите - пускат по 10 модела на година, за да има избор човек - ябълката само те ограничава....а сега с тези патентни войни сами се закопават - скоро няма да има кой да ги купува...
25
2
 
16
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
На мен не ми е скъпо. Мога да си купувам по един iPhone всеки месец, без да го усетя върху джоба си. Просто не го харесвам, както не харесвам и Apple и дерибейската им политика на пазара.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже съм я Побългарил и с Кирйлица че аман станах от таз Латиница ;))
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ami kakto vijdash daje sega djara s neia taka 4e Blagodaria za Saveta!!!
22
1
 
0
 
! Отговори
ханчо преди 11 години
ami togava prodalzavay da ya darzish i da pravish pakosti :)
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Az kogato xakvax Nokii i pravex varvarstva s tiax ti sigurno si gi gledal samo po Spisaniata Ribooo
20
3
 
2
 
! Отговори
ханчо преди 11 години
Nokia otdavna umrya zad okeana - no yavno v BG prodalzva da e tarsena marka koeto za poreden pat dokazva 4e sme desetiletyta nazad
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво е Епъл, ще обясниш ли на нас селяните, о, просветлени? На мен ми приличат на силно надценени продукти.
18
0
 
2
 
! Отговори
Nokia преди 11 години
Pa az vse oshte si izpolzvam starata NOKIA s symbian s60v3 i sam dovolen za sega 4akam da izkarat niakoi po iak model na Android s Butoni i smeniam Operativnata Sistema Momentalno.4e da Risuvam po Ekrana kato Niakoe i Drugo Shimpanze ne mi Otiva na Godinite :))
17
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споко, Епъл нямат нужда от твоята стотинка. Селяните не схващат какво е това Епъл, освен, че им е скъпо, друго не съм чул да казват за продуктите им.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така действат подмолните гнусни епъл. Вкарват те в независимия Хамерикански съд за някой измислен патент, но при корумпиран съдия който да си превиши правомощията. Той налага запор над продукта, от което епъл печелят милиарди от разни зомбирани балъци. Разбира се на втора истанция истината лъсва и епъл пак са се изложили като кифли, но са станали неприлично богати.Няма как да дам и стотинка на подобна компания.
15
0
 
7
 
! Отговори
ph преди 11 години
Жоре, по случай 33-я минус няма ли да напишеш още някоя мъдрост? ;)
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Запорът не е наложен от прищявка на този, или онзи производител, а заради доказано нарушени патенти. Вие *** ли сте, или не четете. Като сгазиш лука си плащаш по един, или друг начин. В случая забраната за продажба на Нексус беше просто глобата, която съдът наложи на Самсунг.

Спонсорирани публикации