Догодина купуваме повече мобилни джаджи

До 4 години 2/3 от служителите в света ще имат смартфон или таблет
Обновена: 6 ное 2012 16:51 | 6 ное 2012 16:51, Бойчо Попов
25
Догодина купуваме повече мобилни джаджи
Снимка: Ройтерс

Разходите в IT сектора в Европа, Близкия Изток и Африка ще достигнат 1,154 трлн.долара през 2013 г., което представлява близо 1,4 % ръст в сравнение с тези, които се очаква да бъдат направени през 2012 г., показват данни на изследователската фирма Gartner.

Въпреки глобалната икономическа криза Gartner все пак успява да „види светлина“ в световния икономически тунел и нещо повече – намира реална възможност за ръстеж в динамичната IT индустрия в Европа, най-вече повлиян от пазара на мобилни устройства и софтуер.Hidden Field

„Тази година беше песимистична за инвестициите в IT сферата в Европа“, казва Питър Сондъргард, старши вицепрезидент на изследователската компания.

„За 2012 г. изчислихме, че разходите, които ще бъдат направени в IT сектора в страните от Европа, Близкия Изток и Африка, ще имат спад от 3,6%, а в държавите от Западна Европа - от 5,9%. За наша изненада обаче регионът на Европа, Близкия Изток и Африка ще започне да отчита растеж през 2013 г., а след това ще продължи тази тенденция и до 2016 г. Очакванията ни са разходите в индустрията да достигнат до 1,247 трилиона долара през 2016 г.“, коментира Сондъргард.

„Към момента пазарът на мобилни устройства е най-светлата и развиваща се част от индустрията. Наблюдаваме как с лекота купуването на таблети и смартфони замени потреблението на традиционните персонални компютри“, допълни той.

Според последни анализи на Gartner потребителските разходи за мобилни устройства, сред които смартфони, таблети, малки ноутбуци, ще достигнат 126 млрд. долара към края на текущата година, а към края на 2016 г. - 188 млрд. долара.

В Западна Европа и потребителите, и компаниите добавят таблети към своето портфолио от мобилни „джаджи“, а по този начин увеличават драстично растежа на световния пазар на мобилни устройства с 8% през 2012 г.

Това рязко контрастира с очаквания спад от 5% за пазара на по-малки PC-та и ноутбуци в Западна Европа за следващата година. Прогнозите на изследователската компания сочат, че в Източна Европа, в Близкия Изток и Африка доставките на "умни телефони" ще завземат пазара, докато същевременно протича и все по-осезаемото внедряване на таблетите до края на 2016 г.

Gartner предвижда, че до края на същата година 2/3 от световната работна сила ще притежава поне смартфон или таблет. Според анализаторската фирма това коренно ще промени поведението на потребителя и начина, по който той купува и използва софтуер.

Традиционните производители на софтуер ще трябва да „пренапишат“ своите програми и приложения за тези хора, които предпочитат употребата на таблети вместо стандартни компютри. Вероятно това ще доведе и до ръст в инвестициите в софтуер в световен мащаб.

Изчисленията на Gartner сочат още, че в държавите от Европа, Близкия Изток и Африка ще бъдат направени с 3.1% по-високи инвестиции в софтуер през 2013 г. в сравнение с настоящата 2012 г.

Един от крайните изводите на изследователската компания е, че потребителите и работещите хора ще стават все по-мобилни и технологични, а това ще доведе до пълна промяна на начина на комуникация. По този начин IT секторът и начинът,  по който той е изграден, ще се видоизменят също за кратък период.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Практик преди 11 години
Искам да се създадат като мобилни приложения спиртомер и дрегер за смартфон.Та като пусна в действие казана хем да знам как върви ракийката от време на време да опитвам,а също и дали е разумно да карам колата.Преди това никакви пари за смартфон.Колко да е смарт,като няма и спиртомер даже.
20
1
 
4
 
! Отговори
iPhone 5 преди 11 години
Живеем в ерата на смартфоните и глупавите хора!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече си купихме по 2 смартфона, повече в бъдещите 3-4 г няма да ни трябват. И както по-надолу е написал друг потребител, пуснете нормален нет на телефоните.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с кои пари?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно догодина ще поевтинеят.Но освен устройствата трябва да има и добър безжичен интернет,съизмерим с днешният кабелен като скорост и цена.Иначе като бижута ли ще ги носим мобилните джаджи?То днес някои и така правят,но си е смешна работа.Иначе са налице признаци,че ще има и подобрение на параметрите на устроиствата.За сега има 1ТБ ССД с размерите на флашка.Както се казва-ще поживеем,ще видим.
16
3
 
4
 
! Отговори
ano преди 11 години
Ще си купиш моето момче, и хоро ще играеш. Че и за промоцийка ще се услушваш.
15
2
 
9
 
! Отговори
Ракия и ШопскаСалата преди 11 години
Новината е с подсъзнателна цел, която цели да ни внуши че трябва да си купуваме джаджи от догодина и нищо повече. Да ама няма да стане. :)
14
4
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Номер 3, телефон за 500 лева имат само комунистите!Ние от "пролетариата", шараните, които никога не сме били членове на БКП нямаме такива привилегии!!!
13
1
 
13
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Да бе, да! Догодина ще купувам точно НУЛА на брой "джаджи".Щото първо си ремонтирах стария GSM, който ме убеждаваха неистово да си го сменя с нов (по-скъп!!!) и второ ми свършиха парите. Даже изплащам заеми и не мога повече да взема.Дори да искам, няма с какво да купя. Единственият ми изход е да крада, а аз не искам да крада, още повече че си имам достатъчно вече "мобилни джаджи".
12
1
 
10
 
! Отговори
миньор от горубсо преди 11 години
купуват ,които оцелеят догодина ,и пак ще съжаляват ,че са оцеляли да купуват
11
3
 
6
 
! Отговори
Saerohn преди 11 години
Правилно,че хората все повече се насочват към технологиите....Но и за тях трябват пари?Българина пари за глупости няма...?Нека да ги купуват другите:(
10
1
 
24
 
! Отговори
Парен преди 11 години
Нищо няма да купувам. Прекарах се веднъж с iPhone от Мтел с 2 годишен договор на 25лв такса. Условията ми са 2000 мин към 5 номера от мрежата на Мтел, 30 мин към всички и някакъв интернет.Аз от тоя телефон почти не говоря, дори идея си нямам защо си го купих, но по-лошото е неписаните им правила - оказа се, че за да ми го отключат след като изтече 2 годишният договор, ще трябва или да заплатя 150лв или да сключа нов договор без значение на каква тарифа и може и за 1 година. Така, че ВНИМАВАЙТЕ!
9
1
 
10
 
! Отговори
NEL преди 11 години
...ГЛАД...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка джаджа да си знае собственика!
7
2
 
17
 
! Отговори
онзи преди 11 години
Джаджи ще има ,пали дали ще има ????
6
6
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
ей наркоман, по центъра на София може да видиш 300-400 души, това ли ти е представителната извадка? То на центъра всеки 5-ти е с психични проблеми или е просяк, това означава ли, че 20% от нацията са такива? Бойко, това ти ли си? Отиди в Чипровци, Видин или някой друг западнал град и ми брой смартфоните...защото по-голямата част от България е на това дередже
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше една реклама по телевизията, пращаш смс на няква гадателка и тя ти отговаря. Днес.бг, да не сте изпращали там смс-и?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ,ама НЕ!
3
36
 
15
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Буквално всеки по улиците на София има смартфон или таблет. Разбира се някои имат по-евтини, други по-скъпи, а трети дори имат повече от едно устройство. Естествено с подобни телефони върви и съответния, не особено евтин абонаментен план. Тоест тези факти напълно изключват спекулациите, че положението било отчайващо зле, че хората едва свързват двата края и т.н. Щом имаш телефон за 500 лв. + сметка между 30 и 130 лв. месечно значи няма за какво да се оплакваш.
2
2
 
33
 
! Отговори
ined преди 11 години
в Европа, Близкия Изток и Африка може и да имат парички да си купуват мобилни джаджи, ама ние тука съвсем ще я закъсаме през 2013 както се очертава ГЕРБ да похарчи бюджета на държавата с предизборни цели.

Спонсорирани публикации