Tехнологичните титани ще продължaт войната си и през 2014

Границите между софтуерните и хардуерните фирми продължават да се размиват
Обновена: 30 дек 2012 13:41 | 29 дек 2012 16:58, Бойчо Попов
30
Tехнологичните титани ще продължaт войната си и през 2014
Apple срещу Google - как ли ще продължи битката? Снимка: Getty Images News

Четирите технологични гиганта - Apple Inc., Amazon.com Inc., Google Inc. и Facebook Inc. - от години прекрачват в териториите си, пише Wall Street Journal. През 2013 г. войната помежду им вероятно ще ескалира около два фронта: хардуерния бизнес и бизнеса с търсачките.

Редица софтуерни гиганти, включително Google и Amazon, проявяват все по-сериозен интерес към бизнеса си с хардуер, за да подсилят лоялността на клиентите си и контрола си над софтуерните услуги, които предлагат, както и за да се възползват от приходите от този бизнес. Това още повече ще ожесточи сблъсъка им с Apple, който отвръща на удара, като хвърля все повече сили върху развитието на собствените си софтуерни продукти, за да ги отличи от тези на конкурентите.

След като купи Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, Google планира да използва компанията за телефони, за да пусне свои собствени устройства с Android и да измести iPhone от водещите му позиции. От друга страна Amazon, която увеличи залозите във войната си с Kindle Fire на фронта на таблетите, също тества собствен телефон.

В същото време и четирите фирми гледат на бизнеса с търсачките като на сериозна възможност да запазят клиентите си в дългосрочен план и да спечелят още повече от тях. Въпреки че Google е лидер в бранша от години, конкурентите му в момента искат да го изместят от тези позиции чрез продукти за търсене през смартфони и други устройства, както и редица услуги, които позволяват търсене на базата на препоръки от приятели.

Основното оръжие на Apple е Siri – гласовият асистент, която отговаря на въпроси по теми като времето или спортните резултати от екрана на iPhone или iPad. Догодина компанията ще продължи да търси нови данни, за да подобри още повече услугата, като я направи достъпна за по-голям брой въпроси и търсения.

На конференция през септември главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг посочи безбройните начини, по които приятели могат да дават полезни отговори на въпроси. Той заяви, че компанията ще разшири бизнеса си с търсачките догодина.

Но четирите фирми се сблъскват и в други области - от електронната търговия до онлайн рекламите.

Прогнозите за технологичните гиганти на прага на 2013 г. вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: applegoogleAmazonFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради такива "медии" като Вас в България хората бъркат термините "технология" и "техника".Когато показвате нов телефон - това е техника.Технологията е производствен процес. Когато обаче се спомене че в даден компютър е въведена нова технология се има предвид обикновено, че процесора е създаден с по-висока степен на интеграция - напр. вместо 32нм, се произвежда по 22нм. Но технологията е процесът по който е направена интеграцията на транзисторите в процесора, а не самият процесор!
25
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Може и да бъркам, но лично аз не мога да си спомня кога Епъл са били на водеща позиция по продажби на смартфони.. В която и да е държава !
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да ни ги тропосвате епълските *** като тоя на снимката - свършено е с величието на Епъл. А и отдавна са назад в редицата, където им е мястото.А Уиндоус 8 на МС дето дори не ги споменахте ще е най-големия хит през следващата година!Ха на бас!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@7Деде, жив и здрав да си! Пък на бабичката ти, сигурно и такъв със шайба и стига:)
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Google планира да използва компанията за телефони, за да пусне свои собствени устройства с Android и да измести iPhone от водещите му позиции. "Алооо, събудете се бе - Епъл отдавна са изместени от водещите позиции при смартфоните, от Самсунг. И то с Андроид.
21
2
 
3
 
! Отговори
потребител преди 11 години
А пък на мен ми писна от неразбираеми софтуери и програми, дето уж ми предлагат по-големи възможности, а ми трябва висше образование да се справя с тях. И от уж все повече екстри, които реално не ползвам.Някой да почне да превежда хилядите неразбираеми термини на човешки език. Създава се една прислойка, която си говори на професионален жаргон и си живее в собствен свят. А уж работи за широко потребление на продукта.
20
1
 
1
 
! Отговори
BigCock преди 11 години
До NbМай нещо бъркаш милиард с милион
19
1
 
0
 
! Отговори
Nb преди 11 години
само да се коригирам,че става дума за МИЛАЯРДИ :)
18
2
 
2
 
! Отговори
Nb преди 11 години
Ето малко данни за приходите на компаниите през 2012.Няма да защитавам никоя фирма, хората си работят и си правят пари.Приходите за 2012 : Apple US$ 156.508 милионаMicrosoft US$ 73.72 милионаAmazon US$ 48.07 милионаNokia Euro 38.659 милионаSamsung US$ 39-40 милиона - няма точни данни (в пъти по малко от 2011)Google US$ 12 милионаFacebook US$ 3.71 милионаСъщо така лидери в цените на акции са Apple и Google. Многократно/ в пъти по ниски са цените на останалите компании от борсата.
17
2
 
0
 
! Отговори
тц преди 11 години
До хммм : ми колко точно успех са имали с тези Лумии Нокиа е малко спорно,в САЩ ,където може би е най-големия пазар на телефони, аз лично не виждам никои да ги ползва. А уиндоус първо трябва да се види до колко ще му е успешна новата 8-ца,че за сега нещата не изглеждат добре,даже и пазара на лаптопи и компютри леко се свива,защото хората неискат да преминат към новия интерфеис на уиндоуса.
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гиби Искренов, кандидат за районен кмет от листите на ДПС:''Вярвам, че с помоща на Ахмед Доган ще успея да развия и облагородя кв.Подуене.''
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога мина 2013 ,аз съм я проспал
14
2
 
13
 
! Отговори
хммм преди 11 години
хмм, интересна тема но мисля че доста неща липсват за споменаване, все едно някой от вашите редактори я е писал. Ами къде са тук Уиндоус, Нокия и Самсунг? Самсунг вече е световен лидер при смартфоните и по продажба на обикновенни телефони надмина и Нокия. Финландците пък направиха силен край на годината с последните Лумии, но имат още какво да покажат, чувам сега и таблети ще правят, с този съюз със Уиндоус ще бъде интересен. Уиндоус пък как може да не го споменем, всеки има един такъв вкъщи а?
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казват, че Андроид е като половите органи - ако не му се наслаждаваш, значи не го използваш правилно. Прави са.
12
5
 
39
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Да са живи и здрави банките отпускащи кредити на *** и Пульо да купуват на сополанковците си играчки за по над 1000 лв, да си играят на топло в къщи облечени с вълнен пуловер под анцуга щото от 3 години парното не е плащано.
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гиби Искренов, кандидат за районен кмет от листите на ДПС:''Вярвам, че с помоща на Ахмед Доган ще успея да развия и облагородя кв.Подуене.''
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мир да има!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10, заглавието си е много точно. Просто врачката на dnes.bg вижда в бъдещето.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tехнологичните титани ще продължaт войната си и през 2014 гДнес.бг, след 2012 идва 2013 година. Оправете заглавието.
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За андроид-а доста трябва да се постараят, за да ме накарат отново да си закупя смартфон с такава ОС(дори и 4-ката в някой отношения е пълна скръб). iOS и Apple все още са мноooooго по-напред с материала.