Шеф на Google пристигна в Пхенян

Мисията цели да съдейства за освобождаване на задържани американци
Обновена: 8 яну 2013 00:02 | 7 яну 2013 22:44, Бойчо Попов
14
Шеф на Google пристигна в Пхенян
Снимка: Ройтерс

Бившият губернатор на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън и изпълнителният председател на Google и член на съвета по наука и технологии при президента на САЩ Барак Обама Ерик Шмид започнаха своята противоречива частна мисия в Северна Корея. Посещението включва и усилия да се постигне съгласие от местните власти за освобождаването на американци, излежаващи присъди в севернокорейски затвори, предаде Ройтерс.

Посещението идва, след като през миналия месец Северна Корея проведе изпитание на ракета с далечен обхват и докато изолираната държава продължава да работи върху ядрените си обекти според сателитни снимки. Севернокорейска държавна телевизия излъчи кадри, на които се виждат Ричардсън и Шмид на летището в Пхенян. Делегацията се състои от Шмид, дъщеря му, Ричардсън и още един мениджър на Google - Джаред Коен, предават южнокорейските медии. Според тях полетът на делегацията е пристигнал в Пхенян от столицата на Китай Пекин. Hidden Field

Мисията беше разкритикувана от Белия дом заради периода, през който се провежда. САЩ нямат дипломатически отношения с КНДР и изолираната и бедна страна е на практика във военно положение с Южна Корея.

Южна Корея е в разгара на подготовката си за нов президент, който ще встъпи в длъжност през февруари, докато Япония, друг основен съюзник на САЩ в региона, има нов министър-председател.

Американски официален представител заяви, че периодът на пътуването е особено лош от гледна точка на администрацията на Обама, тъй като се случва, след като Съветът за сигурност на ООН размишлява как да отговори на Северна Корея на изстрелването на 12-и декември на управляеми ракети. Тогава Пхенян проведе изпитание на ракета с далечен обхват

"Ние сме в един вид класически период на провокация със Северна Корея. Обикновено изстрелванията на техните ракети са последвани от ядрени опити", казва служител, който говори пред Ройтерс при условие на анонимност.

"По време на тези периоди е много важно международната общност да бъде обединена, със сигурност на равнище на Съвета за сигурност на ООН, за да покаже на Северна Корея, че тя ще плати цената за това, че не живее по своите условия и задължения".

Ричардсън, бивш посланик в Организацията на обединените нации, вече осъществи многобройни пътувания до Северна Корея. Не са ясни причините за участието на Шмид в пътуването, въпреки че Google го характеризира като "лична" визита.  Според съобщения на медиите и на мозъчни тръстове, длъжностни лица от правителството на Северна Корея са били на посещение в централата на Google през 2011 г. - нещо, което американският технологичен гигант отказа да коментира. 

Усилията на Ричардсън да постигне освобождаването на Кенет Bae, американски екскурзовод от корейски произход, който бе задържан миналата година, ще са последният засега опит с високопоставени посещения да се стигне до освобождаване на задържани американци в Пхенян.

Ричардсън заяви пред CBS в петък, че е бил потърсен от семейството на Bae и че той ще повдигне въпроса, докато е в Северна Корея.

Най-забележителният успех на Пхенян от последните години е посещението на бившия президент Бил Клинтън през 2009 г., с което той спечели освобождаването на две американски журналистки.

Миналата година Джаред Коен и Ерик Шмид се срещнаха с дезертьори от Северна Корея, държава, която се нарежда на дъното на годишното проучване на свободата на интернет и пресата на "Репортери без граници“.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Ерик ШмидСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И айде цитирай точно, ако обичаш, никога не е казвал, че краде чужди идеи за собствена полза, и между другото той цитираше думите на Пикасо и той ли е крадец според тебе, бе умнико?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фактът, че изобщо не си схванал какво е имал предвид Джобс като го е казал, показва що за човече си.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Същия Стив Джобс, дето викаше, че не се свени да краде хубави идеи за собствена полза ли?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този чичка е отговорникът Гуугъл да пусне толкова бързо "конкурента" си на iOS - Андроид. Той отблизо е следял целия процес на разработката на iPhone и Стийв Джобс го беше прдупредил да не пуска Андроид, защото ще започне война помежду им за откраднатите идеи от iOS, които са очевадни за всеки.
4
3
 
3
 
! Отговори
Пичагата преди 11 години
И кво от тва,че е пристигнал в Пхенян?!?! Компот ли да му отворим или да му платим пътните?!?!....
3
6
 
6
 
! Отговори
Rali преди 11 години
Lele kolko e prost narodut!!! komentarite mai edni i su6ti hora si gi pi6at samo gluposti(izvinqvam se za kirilicata)
2
2
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
"южноновини" ???А, ве, защо нямате бутон "Докладвай за печатна/правописна грешка"?Поне сложете бутон "И аз да (пиуууууу) ваш'та *** проста!!!"
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-забележителният успех на Пхенян от последните години е посещението на бившия президент Бил Клинтън през 2009 г., с което той спечели освобождаването на две американски журналистки.След тва изречение в главата ми изплува един съвет ,който беше дал Бил Клинтън ама не се сещам на кого........беше казал да не ги унижават.....и че по негово време никога не ги е унижавал.....