Бизнесът на Microsoft с таблетите се развива бавно

Брент Тил от UBS снижи наполовина досегашната си прогноза за пазарното представяне
15 яну 2013 18:29, Бойчо Попов
10
Бизнесът на Microsoft с таблетите се развива бавно
Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft напредва бавно на хардуерния фронт. Според оценките на анализатора от UBS Брент Тил компанията е успяла да продаде през четвъртото фискално тримесечие едва 1 млн. броя от своя таблет Surface RT. По този начин специалистът коригира значително в негативна посока своята прогноза. Преди това Тил прогнозираше продажба на цели 2 млн. таблета с Windows.

В доклада си анализаторът посочва две причини за ниските продажби: конкуренцията от страна на iPad на Apple и ограниченото разпространение. Базираната в Редмънд компания първоначално предложи устройството си само в своя онлайн магазин, както и в магазините си в САЩ, Канада и Пуерто Рико. Едва в средата на декември таблетът е наличен и в електронните магазини в САЩ и Австралия.

Подобна песимистична прогноза в началото на месеца даде и Рода Александър от IHS iSuppli. Тя смята, че между октомври и декември 1,3 млн. броя Surface RT са намерили купувач. “Бих била изненадана, ако са значително повече”, заяви анализаторът в разговор за News.com.Hidden Field

През юли 2012 г. главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър постави за цел пред компанията през 2013 г. да бъдат продадени няколко милиона таблета. Въпреки това софтуерният гигант все още не е намекнал колко таблети в действителност са били предадени на клиенти от представянето им през октомври.

Към Surface Pro, който ще влезе в търговията по-късно през месеца, Тил има по-високи очаквания. За разлика от Surface RT вариантът Pro е таблет с пълна версия на Windows 8, и предоставя на потребителя всички десктоп приложения. Освен това той осигурява по-голяма изчислителна мощност и възможности, отколкото Surface RT.

Според Тил Surface Pro е е "обещаваща" алтернатива на iPad особено за корпоративните потребители. До края на текущата фискална 2013 година през юни Microsoft се очаква да продаде 2,5 милиона Pro Surface. За фискалната 2014 година може да бъдат продадени дори 8 милиона единици.

Според последните спекулации през тази година Microsoft може да разшири подразделението си за таблети, но също така и гамата от продукти. Според PC World през 2013 г. на пазара ще видим три нови версии с размери на екрана от 8,6 инча, 11,6 инча и 14,6 инча. Mini-моделът трябва да се базира подобно на Surface RT на ARM процесор. В двете по-големи версии ще има x86 процесори от AMD или Intel.

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Windows 8: шшш.гоогле.цом
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МС няма за цел да се бори за монопол на Сърфейса(про) си , с ниски цени, защото ще подлаши производителите на хардуеър . Да не забравяме че МС са само монтажници при хардуеъра , като Епъл- и зависят от тези с технологиите. Везсмислена е войната там.По важен за МС е успеха на Уиндоус8, който е най-голямото събитие и гейм-ченджър напоследък . И той е неизбежен.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@6Извинявай, че пак трябва да те обидя, но голямата цел и бизнес на МС никога не е бил Сърфейса, както се опитват да го изкарат задръстените със сайдер мозъци. Особено пък РТ версията на Уиндоус и Сърфеис РТ дето ни ги завирате непрекъснато. МС просто създаде Сърфейс Про да покаже на хардуеър производителите къде да се насочат,и поведоха хорото!Ясно,че тези, с култОфМак татуировките няма да предадат религията си. Но не всички Мак ползватели са повредени, а избират което им върши по-добр работ
6
0
 
0
 
! Отговори
4 преди 11 години
Съгласен съм с теб, просто казвам, че тъч функционалността не е причина хората, ползващи Мак да минат на Уиндоус. Не отричам предимствата и на двете системи, по-скоро ме е яд защо Майкрософт все оплексват нещо, както е с цената на про таблета, когато могат да направят нещо наистина яко.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@4Сърфейс Про хибридите, не са единствените с Windows 8. Всички хардуеър производители се надпреварват да пускат такива хибридни ултрабуци. Въпреки тоталното превъзходство на пазара от Уиндоус, наистина OSX не и отсъпваше до сега по продуктивност, дори бе предпочитана от някои. Наличието на тъч функция на Уиндоус сега отваря вратите за нови програми и функционалносъ където OS X е безсилна. Допълнително, това че екрана се откача и може да се ползва като пълнофункционален таблет, е поредния плюс
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми е ясно това, как може човек да сравнява операционни системи, които нямат нищо общо като концепция за работа. Който ползва Мак ще си остане на Мак, тъй като твърде много програми има, които са ексклузивни за тази ОС, никакъв тъчскрийн няма да промени това, особено когато анализаторите предричат провал на Сърфейс Про таблетите поради абсурдната ценова политика на Микромеките.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@2За какви таблети дрънкаш бе? В коментар 1 ти се казва не за RT, a за хибридни ултрабуци с Windows 8, която си е пълнофункционална операционна система. Което е смърт за айпадите с телефонна ОС. Това че им се откачат екраните и може да се използва тъч, а на OS X не може и няма скоро да може си е минус за OS X.Какво още не ти е ясно?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде месиш таблети със OSX. Никога Windows няма да миже да измести OSX, поради простата причина, че сифтуера за двете системи е много различен и се ползват в различни сфери.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A престанете с това RT, бе! RT е ОС за играчки както iOS на Епъл, дори и да е малко по-добра. Не това е гордистта на МС, а Windows 8 .И стига сте се взирали само в Surface. Windows 8 ще върви на хибридите на всички производители на хардуеър и до годинадве ще отнесат и таблетите играчки на Епъл и дори OS X с всичките и леопарди и лъвове :):):)Ха на бас!

Спонсорирани публикации