Lenovo: Не сме казали, че ще купим RIM

Китайската компания може да се сблъска с регулаторни трудности
29 яну 2013 16:51, Бойчо Попов
2
Lenovo: Не сме казали, че ще купим RIM
Снимка: Ройтерс

Китайският компютърен производител Lenovo се дистанцира от изказване на главния си финансов директор Вонг Ваи Минг пред агенция Bloomberg. „Ние няма да се поколебаем, ако се появи истински шанс", заяви Минг преди седмица по повод евентуална сделка за канадския разработчик на смартфони и мобилен софтуер Research In Motion, познат повече със своята марка BlackBerry.

От Lenovo са съобщили вчера пред Sina Tech, че компанията търси възможности за придобивания като цяло, но не иска да ги конкретизира. Информации за интереса на китайците към RIM се появиха преди няколко дни в различни американски и азиатски медии. Пред Sina Tech Вонг е заявил, че е споменал конкретно RIM, само защото е бил питан за компанията.

Още по темата

Припомняме, че през последните години канадската компания отчита няколко поредни губещи тримесечия и се движи упорито към обявяване на фалит. Затова и се обмисля реорганизация.

„Има няколко възможности, включително продажбата на хардуерното производство и лицензирането на нашия софтуер“, заяви главният изпълнителен директор на RIM Торстен Хайнс по-рано тази седмица в интервю за Die Welt.

Канадците започнаха да изпитват затруднения заради силната конкуренция от страна на Apple и Samsung. В началото на декември RIM трябваше да обяви спад на броя клиенти за първи път в своята история.

Ако Lenovo все пак се опита да придобие канадския концерн, плановете може да срещнат сериозни регулаторни пречки. Канадският министър на финансите Джим Флахърти вече обяви, че подобна сделка би била нещо, което правителството ще "проучи много внимателно". Той посочи също, че някои местни технологични компании не трябва да бъдат закупувани от компании отвъд океана.

И преди се е случвало Канада да стопира опитите на международни играчи да закупят местни компании. През 2008 г. правителството блокира опита на американската Alliant Techsystems да закупи базираната в Британска Колумбия компания за сателитни технологии MacDonald Dettwiller and Associates за 1,32 млрд. долара.

Lenovo не е първата компания, която се свързва с възможно придбиване на RIM: подобни планове през 2011 г. имаше Amazon, също и Microsoft и Nokia (заедно) са имали интерес към сделка – безуспешна.

Oще подобни новини за компаниите от телекомуникационния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: BlackBerryResearch in Motion
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
BlackBerry e може би една от топ5 най-скапани марки за телефони.. смартфони:)
1
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
Въпрос на време е.