iPad продължава да губи пазарен дял

Таблетите обаче продължават да завземат дела на PC пазара, отчита IDC
31 яну 2013 14:20, Бойчо Попов
20
iPad продължава да губи пазарен дял
Samsung продължава да наваксва изоставането си от Apple. Снимка: Reuters

Понякога съдбата е несправедлива. Именно Apple бе компанията, която успя да раздвижи пазара на таблети със своя първи iPad преди години и дълго време беше лидер в продуктовата категория. И днес iPad е номер едно на пазара, но въпреки това преднината продължава да намалява.

За последното тримесечие на 2012 г. пазарният дял на таблета на американците е паднал до 43,6%, показват данни на компанията за пазарни анализи IDC. През третата четвърт на миналата година делът обаче беше 46,4%.

По брой на продадените таблети обаче компанията отчита ръст на годишна база – през последното тримесечие концернът е доставил 22,9 млн. устройства, а година по-рано количеството беше 15,4 млн. iPad.

С тези данни Apple продължава да има предимство на пазара. Samsung, най-близкият преследвач, държи пазарен дял от 15,1 на сто. Microsoft с почти 900 000 устройства от своя Surface не успява за малко да попадне в Топ 5.

Като цяло пазарът на таблети е нараснал на годишна база с почти 75 на сто до 52,5 млн. устройства, поясни IDC в четвъртък. Интересът към таблетите се е повишил драстично и спрямо третото тримесечие на миналата година, когато са били доставени 30,1 млн. устройства.

Според данните на IDC най-големият печеливш от повишения интерес към тази продуктова категория е Asus, следван от Samsung. Asus отбелязва ръст от цели 402,5% като пазарният дял на компанията в сегмента достига 5,8% и така заема четвъртото място. Samsung регистрира скок от 263% и пазарен дял от 15,1%, с което затвърждава втората си позиция. Между двете компании се настанява Amazon с тяхната серия Kindle, която е популярна само на определени пазари, но се продава добре заради ниските си цени. Компанията е доставила 6 млн. таблета и приключва 2012 г. с 11,5% пазарен дял. Пети са Barnes & Noble с 1 млн. доставки и 1,9% дял.

Според IDC основен конкурент на iPad за момента остават таблетите с операционна система Android. “Няма съмнение, че и Microsoft ще е в сегмента на таблетите дълго време. Но устройствата с Windows 8 и Windows RT не успяха да привлекат внимание, а реакциите към таблета Surface RT са минимални", коментира Райън Райт, програмен мениджър към IDC.

Още новини за пазара на таблети четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: пазар на таблети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Realist преди 11 години
Fen sam na Android, no ne moga da otreka,che iPad sa nomer edno v segmenta na tabletite.Bih posavetval vseki koito iska tablet da otide i lichno da testva razlichni modeli na android i edin ipad 4
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм фен на Сони и ще си купя Сони.Новите Z и ZL са върха!
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност разлика има, от двете iOS върви доооста по-гладко и безпроблемно, а и е силно защитена. Иначе, че и двете са ограничени съм съгласен.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то практическа разлика между андроид и айос няма. И двете са еднакво глупави и ограничени.Производителите ги ползват и рекламират защото не исискват хардуерен ресурс.Дори и най-бавният и евтин процесор е просто отличен за средата която изглежда сякаш е правена за първолаци.Другото нещо са модулите памет.Не е нужно да са бързи,не е нужно да са големи.Всичко е малко и много евтино.Който е виждал таблет с i3 или i5 и истински нормален уиндоус няма как да не го е осъзнал.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Определения като "овце" и "зомбита" всъщност е причина за да започне всичко. Странно защо андроидите сажвинаги тези, които започват да обясняват на Епъл потребителите колко им бил зле телефонът, как можели да си купят много по-як, но по-евтин, което е абсолютна лъжа и т.н.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 13Същия пич, със черното поло, се закле да унищожи андроид, а последователите му започнаха да работят с тях ... (НТС)
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото един пич с черно поло навремето каза, че андроид краде и овцете му повярваха. После, въпреки че неговата фирма взе да плаща за кражбите си на тези, които обвиняваше, овцете забравиха да се усетят и взеха да налитат на потребителите на другата фирма. Та тези потребители обясниха на овцете какви са овце. Овцете се засегнаха и взеха да обясняват... Та така започна войната.
11
3
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Не мога да разбера защо го обръщате на война. Аз имам прахосмукачка самсунг а съседът ми има на филипс дай да му запаля дома. Всеки си купува каквото му харесва и откаквото има нужда.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е само временно, докато Windows 8 pro хибрид РСитата нормализират цена с времето.Само с играчка на телефонна операционна система, никой не може да мине. Дори до сега.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Windows 8 pro хибрид РСитата не ги бъркайте в тази категория на играчите. Нямат нищо общо с Windows RT което е също за таблети-играчки.Това са си пълнофункционални хибрини улрабуци , които ще заменят сегашните лаптопи. Още дори не навлязли на пазарите, че да ги броите. За момента цените са им височки за тези които са свикнали на евтените стари лаптопи, но скоро всички ще минат на тях и това, на което сега му викат таблети, с телофнните ОСист ще отиде по магазините за играчки и по супермаркетите
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е точно всеки Епъл продукт изисква настройка-отключване. Иска използване на малоумната(лично мнение) itunes и т.н. Аз предпочитам да използвам продукт директно изваден out of the box. A "безпроблемната работа" на епъл е измислица. Имам същите проблеми както със всяко друго устройство. Някой по-долу спомена хоум бутона на самсунг. Аз смених 3 iphone-a заради неработещ такъв и сегашния пак "не зацепва"...
7
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми сори брат, ама предпочитам продукт, който си работи "out of the box", а не такъв, който да трябва да го настройвам, за да работи като хората. Истината е, че Епъл винаги са правили нещата да работят безпроблемно и да изглеждат уникално яки. Просто човек работи с кеф, не бих казал, че цената им идва само заради внушението за премиум марка. Иначе нека всеки си ползва каквото го кефи, светът е шарен.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Андроид може и ще бъде оптптимизиран. Това е процес, не единично явление. Изисква време. Епъл никога няма да използват нормален хардуер на нормални цени. За да кажат че са премиум марка държат високи цени. Устройствата на епъл идват оптимизирани и с орязани функции. Андроида слет 5 минутна настройка върви изключително гладко, бързо и икономино откъм батерия. Единственото условие е да имаш понятие от техника.Епъл си купува които не му се чете и харесва дизайна.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Устройствата на Епъл винаги са били 2 - 4 пъти по слаби като хардуер от водещите модели за момента и винаги са били 2 пъти по - скъпи. Така е от създаването им. За сметка на това работят стабилно и софтуера им е оптимизиран.
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кое какво, ама Андроид е пълна скръб. Онзи ден си поиграх с Глакси С3 - ми пълно дърво. Натискаш хоум бутона и след 2 секунди ти затваря приложението, скрола е все така спънат, големият му екран го прави страшно неудобен за работа с една ръка спокойно. Мислих, че за толкова години вече са настигнали iPhone като гладкост на работа и интерфейс, но уви. За жалост Nokia Lumia 900 също ме разочарова, а възлагах сериозни надежди на WP.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако прочетеш статията ще откриеш че единствения *** си ти. Ясно си пише кои губят пазар и кои печелят. Явно *** стават по-малко а умните повече. Или просто слепите проглеждат. При Смартфоните пък Самсунг опъна шортите на Айфоните, архитектура, мархитектура, това е положението. За бенчмарк тестове не съм гледал, последно гледах като излезе Айфон 4 и помня че беше на последно място а на първо беше Галакси 2 и докато Айфона опресняваше 11 картинки Самсунга опресняваше 45.
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
anonimni maloumniko. harduerno moze i da e po dobar na hartia. tova obache Androidite inache ne mogat da varvat zaradi architekturata na operationata sistema. pogledni im benchmark-a i pak pishi prostotii
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално е Асус да дръпнат с продажбите, мощни устройства на прилична цена. Само за сравнение модела на Асус Гугъл Нексус е с четириядрен процесор и 2 РАМ и цена под 500лв. Айпад е с двуядрен процесор и 1 РАМ и цена 1000лв. Айпада е двойно по-слаб и двойно и кусур по-скъп.