Сигурно и лесно мобилно разплащане с CellumPay

CellumPay превръща умния телефон в мобилен портфейл.
Обновена: 2 апр 2013 10:13 | 2 апр 2013 10:07,
Сигурно и лесно мобилно разплащане с CellumPay
Снимка: Архив Reuters

Целум Глобал е сертифицирана от най-високо ниво по международния стандарт PCI DSS, гарантиращ сигурността на картовите данни в системите.

Компанията е официален партньор на MasterCard. Основна банка партньор в България е Пощенска Банка, като другите банки са в процес на присъединяване. Всеки от търговците-партньори притежава сметки в съответната банка, както и Виртуален ПОС терминал, чрез които се гарантират плащанията.

Всеки потребител, използвал услугата CellumPay, извършва на практика картово разплащане, с тази разлика, че не е нужен контакт на карта с ПОС устройство или въвеждане на данни в интернет пространството. Плащанията са напълно защитени от начина, по който данните се криптират.

Една част от информацията се пази на смартфона на потребителя, а другата – на сървъра на CellumPay, който представлява MPG/HSM database. Двете части се събират единствено при оторизиране на плащането чрез MPIN код, който е достояние само на ползващия услугата и представлява електронен подпис по смисъла на закона за електронния документ и електронния подпис.

Допълнително, всеки клиент на услугата е защитен от своята банка издател на картата, тъй като използването на CellumPay не противоречи на общите условия на банките за издаване и ползване на банкови карти. Всички условия за защита на картата от банката са валидни и при използване на приложението. При евентуално настъпили вреди от злоупотреба, потребителят има пълното право да оспори плащането, следвайки правилата на банката, издател на картата.

CellumPay е мобилно приложение – един от иновативните продукти на Целум Глобал, което позволява да се интегрират кредитни и/или дебитни карти в смартфона на крайния потребител и така той да може да разплаща продукти и услуги единствено и само през своя смартфон-от разстояние.

След безплатно инсталиране и регистриране на апликацията, и активиране на поне една банкова карта, плащанията се извършват чрез сканиране на CellumPay QR кодове.

Иновативното мобилно приложение CellumPay вече активно работи за разплащане и пазаруване на различни стоки и услуги към следните ни търговски партньори: Виваком, Софийска вода, Хеликон, Евро Брокер, Gladen.bg, Грийн такси, Български Червен Кръст, Визи Артс,Верига ресторанти „Джиков“, и Тип-Топ куриер.

През последния месец прибавихме към тях нови партньорства с: Техномаркет, , Фото Павилион, “Център за Сугестология и Сугестопедия – д-р Лозанов” ЕООД, както и Фото Медиа/Biblio.BG. Тези партньори са в процес на интеграция и скоро ще приложат функционалностите на CellumPay сред своите продукти и услуги. Целум България ще  продължава да разширява дългосрочно  гамата от продукти и услуги, които ще могат да бъдат пазарувани  и разплащани,  чрез иновативното ни приложение.

При регистрацията на приложението, с операционната  система за съответния смартфон (IOS, Android,  скоро и Windows phone) CellumPay генерира уникален идентификационен номер, който идентифицира потребителя в системата и осигурява сигурна мобилна среда за комуникация и обмен на съобщения, които са в криптиран вид. Потребителят получава обратен SMS, който съдържа в себе си уникален код за активиране.

При активиране на приложението плащанията и комуникацията между клиент и търговец се извършват изцяло в мобилна среда, без изнасяне на данни в интернет. Важно е да се уточни, че приложението не крие абсолютно никакви рискове за личните данни при ползването му.

Кодът (МPIN) се създава от самия потребител и се съхранява само от него, не се издава или съхранява от доставчика на услугата. След това клиентът получава информация с идентификационен номер на транзакцията, сумата, която е платил, дата и час на плащането. Плащанията не минават през CellumPay, а през банката на търговеца. Целум България е само доставчик на услугата за плащане от разстояние, а не посредник при разплащането.

Въпреки че приложението позволява разплащане през мобилния телефон, потребителят на практика извършва картово разплащане, като спестява търсенето на банкомат за теглене или плащане, не използва пари в брой, дори и за зареждане. Неговите карти и сметки са защитени, както от изключителната система за сигурност на CellumPay, така и от банката, издател на картата. Така единственото, от което има нужда за плащане на сметки, услуги, покупки, е само и единствено смартфонът.

Този начин на плащане предстои да бъде официално признат от международната картова организация MasterCard за страни като Чехия, Унгария, Хърватска, Словения и Кипър като сигурен метод за картово разплащане през мобилен телефон.

CellumPay превръща умния телефон в мобилен портфейл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание