Microsoft минава на висока скорост

Версията 8.1 си е една малка революция
27 юни 2013 13:04, Елка Василева
22
Microsoft минава на висока скорост
Стив Балмър. Снимка: Reuters

Никога досега Microsoft не е бил толкова бърз. Преди само осем месеца американският софтуерен концерн представи своята нова операционна система Windows 8, а вчера по време на конференцията Build в Сан Франциско вече обяви първата голяма актуализация.

Windows 8.1 съдържа някои главно външни подобрения, завръща се и исканият от много потребители Старт бутон. Подобрението на операционната система обаче говори и за един нов Microsoft.

"Бързото пускане на пазара на нови продукти е от основно значение за това, което правим", каза Стив Балмър. Едрият софтуерен гигант трябва да стане по-активен. И бърз - едва ли имаше друга дума, която главният изпълнителен директор да използва по-често в представянето си, пише TechCrunch.

За сметка на това обаче Балмър почти не говореше за грешки, въпреки че много потребители се оплакваха на висок глас, че Windows 8 ги обърква с новия си сензорен интерфейс. Той сравни новата версия с нова кафе смес, която сега е по-балансирана. "Всичко е въпрос на вкус", поясни той.

Новата версия разполага с нова организация на стартовия екран, който вече поддържа два размера на плочките - много голям и много малък. Така съдържанието може да бъде организирано по-добре, особено при устройствата с по-малък диагонал на екрана. Освен това подредбата на екрана и настройките се синхронизират между всички устройства с Windows 8.1, които използва потребителят.

Кога ще излезе Windows 8.1 още не е ясно, но опитните потребители вече могат да изтеглят и тестват предварителната версия.

Microsoft иска да натрупа точки и с нови приложения. „Мисля, че през този месец ще надхвърлим броя от 100 000 приложения в Windows Store", заяви Балмър, като добави, че притокът е "феноменален". С приложенията за платформата за новини Flipboard и социалната мрежа Facebook в платформата вече се добавят две големи имена, които са необходимост за много потребители. Microsoft също подновява собствените си програми: камерата сега вече разполага с технологии за разпознаване на текст, а музикалната програма Xbox Music ще може в бъдеще да просвирва музика от мрежата.

Революционното не е нито в тези подобрения, нито в приложенията. Windows 8.1 е символ за това, че Microsoft вече няма да чака цели три или четири години, преди да представи голяма нова версия на своята операционна система, а ще прави по-малки, но много по-редовни актуализации. "Ние като компания направихме трансформация", заяви Балмър. Тази „стратегия на малките стъпки“ трябва да се прилага за Windows, както и за други продукти, поясни още той.

По този начин Microsoft се адаптира не само към практиката на разработчиците на приложения, които постоянно извършват малки актуализации. Групата също така се подготвя да промени своя бизнес модел. Въпреки че Windows 8.1 е безплатна, може да се предположи, че допълнителните актуализации ще струват пари.

А и Microsoft иска да накара потребителите да свикнат с нов модел – не просто да купуват веднъж завинаги даден лиценз, а да плащат редовно за софтуера като услуга. С новия пакет Office компанията вече предлага такъв абонамент. Бързите актуализации ще запазят доброто настроение на потребителите. Така че Стив Балмър вероятно ще настоява за увеличаване на темпото.

Още новини за технологии четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: MicrosoftWindows 81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Като гледам коментарите, то по-добре да си караме с 3.11 и с печката на дърва и въглища; че тя си топли и може да готвиш на нея, за кво ти е климатик, за кво ти е микровълнова...Ай стига сте ревали за тез прочути стари версии!
16
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
До жжжИ аз, Виста пропуснах, 7 пропуснах, мисля си и 8 да пропусна. За едно нещо, което правя със затворени очи с 3 клика сега ми трябват 11 :П Защо като цял живот влизам през вратата в къщи, някой ще ме кара да влизам през прозореца и да ми обяснява колко е по-практично. Ще минаваме на линукс базирани ОС, но и там паренията ги е заляла ..
15
1
 
5
 
! Отговори
жжж преди 10 години
а аз още маам на виндовс хп....
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TulskiLinux е върха, но не за домашни компютри, а за сървъри.Пробвал съм един месец с Ubuntu, но просто не става. Не ми е удобно, не мога да му свикна и това е...
13
4
 
8
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Аз, съм на windows 7 и съм си доволен от него, не смятам дори за секунда, да премина на 8. Който има парички да си плаща новите актоализации. Ще кажа само много му здраве... А пък аз ще си хапвам салатката и ще си пийвам ракийката. Aйде нека да Ви е честито новия windows 8.1
12
2
 
3
 
! Отговори
WIN преди 10 години
Защо лъжете хората, че е безплатна - preview версията за която тук пишете може да се ползва тестово няколко месеца след което се заключва:answers.microsoft/en-us/windows/forum/windows8_1_pr-windows_install/is-windows-81-preview-release-trial-version/b2ea5210-787b-4dda-91fd-602159251b48Моля, ако не знаете нещо - консултирайте се със специалисти в тази област - предполагам такива има и сред Вас!
11
1
 
2
 
! Отговори
gost преди 10 години
искам да попитам нее ли срамота да пипат имеилите на хората при условие 4е може да си правят.Не смятам 4ее ети4но живеем в 21 век се пак
10
3
 
11
 
! Отговори
мдам преди 10 години
Не смятам да си купувам нов компютър за да купувам новата версия на хуйндоус.Самите компании които са монополисти карат хората да са единствено консуматори !Купуваш си нов компютър заюото производителите на операционни системи са изкарали най-новаата си "мега, гига, хипер, ултра, невероятна ОС" - е много ви благодаря но нямам желание.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Микротранзакциите са моделът на цоцане на бъдещето. Понеже станахте всички големи тарикати и искате "фрее" на ви сега "фрее". Вече дори няма да е ваше. Ще ползвате срещу абонамент. Щото като идете в магазина, сиренето е с пари, никой не иска там "фрее", нали? Ама той оня дето е учил и ръчкал на ПЦ-то години наред, за да се научи да пише пусти софтуер, на фотосинтеза трябва да кара, за да е "фрее". Друг е върпоса, системен, че то всичко това най-вече се нагушват мазните типове по върховете.
8
1
 
8
 
! Отговори
lounger преди 10 години
Та свиквайте с новия модел, така ще е нататък , всичко е измислено вече. Все пак операциите с компютъра са едни и същи, цъкаме с мишката, тва-онова... колелото като се измисли един път, нататък е ясно, нали..
7
2
 
12
 
! Отговори
lounger преди 10 години
От там и тия драми със старт менюто, ако го послушат хората и го направят както при седмицата ще почнат да се питат хората - ми защо ми е Windows 8, като Windows 7 върши същата работа... ама бил малко по-бърз, ала-бала.. това е да речем сумарно 1-2 минути на ден, то много повече време се губи като се зачетем в някоя глупост по нета.
6
1
 
26
 
! Отговори
lounger преди 10 години
Никой не се замисля каква е причината за масовото преминаване към абонаментно лицензиране. Проблема е че софтуера е вече почти перфектен (още Windows XP загатна за това) и хората не биха си купували новите версии, а компанииите все пак трябва да имат приходи - това е причината и осмицата да е толкова различна, да прикрие факта, че за десктопа вече няма какво да се измисли повече.
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МнениеОтговаря ти един мислещ, който от 5 години не ползва Windows !!Тогава реших да мина на Apple OS x и съм категоричен, че това е едно от добрите решения, които съм вземал.Това, че си накарал целия Свят да ти ползва продуктита ти е, разбира се, маркетингов гений на Бил Гейтс.Така хората си мислят,че ползват най-доброто. Което изобщо не е верно !!OS X i Linux са в пъти по-добри, по-лесни за употреба и по-надеждни, да не говорим, че вируси няма. Така че сори,не сме съгласни с мнението ти
4
20
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Windows 8 е много добра ОС. Нека плюещите да се замислят колко от тях ползват различна от Windows операционна система. Наистина е много бърз и стабилен.Казвам го като професионалист, който от 1982г се занимава в тази област.Сигурно ще срещна много отрицателни коментари, но хората, които са по в час, ще ме разберат (дори и тези ползващи линукс). Проблемът на по-голямата част от хората е, че Windows не е безплатен, които няма нищо общо с качествата му. Пак казвам, че 8-цата е много добра.
3
9
 
15
 
! Отговори
benevolent преди 10 години
Telekom Austria, Мтел контролират много от основните комуникации в държавата и злоупотребяват систематично! Това включва и манипулиране на финансовата система и политиката. Не е случайно, че основните банки в Бг са регистрирани в Австрия заради тайната, Картелът е най-малкото им прегрешение.
2
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Накрая и реклами ще набутат по менютата, само и само да гълтат още пари... "не просто да купуват веднъж завинаги даден лиценз, а да плащат редовно" - с това качество на кода и непрестанните ъпдейти, тоя техен софтуер ще излезне златен накрая... 200лв windows, 250лв офис-пакет... айде де... Има линукс,бсд.. Дори OS X на Apple e супер евтин и работи перфектно и на обикновено pc с малко повече желание...
1
3
 
20
 
! Отговори
windows преди 10 години
след тази издънка, се работи бързо ...

Спонсорирани публикации