Защо падащият пазарен дял на iPhone не е тревожен

Все още цели 57% от печалбата в бранша се падат на американците
29 юли 2013 10:56, Бойчо Попов
17
Защо падащият пазарен дял на iPhone не е тревожен
източник: Reuters

Корейският концерн Samsung е доставил 76 милиона смартфона през последното тримесечие – с 56 процента повече от миналата година. Но глобалният пазарен дял на компанията според IDC е паднал от 32,2% през миналата година до 30,4% сега.

Apple е доставил за същия период 31,2 милиона iPhone – с 20 на сто повече спрямо миналата година и второ място в световен мащаб. Въпреки това пазарът на смартфони като цяло нараства още по-силно, с което делът на Apple на световния пазар намаля до 14 на сто. Според проучване на пазарните анализатори от Strategy Analytics това е най-ниското ниво от второто тримесечие на 2010 година насам.

„Настоящите модели на iPhone се продават слабо, а Samsung успява да спечели от евтини триинчови устройства с Android от една страна и петинчови устройства с Android в най-високия сегмент от другата страна“, казва Нийл Маустоун от Strategy Analytics.

Корейският производител на смартфони LG е удвоил доставките си в сравнение с предходната година до 12,1 милиона броя. По този начин компанията постига пазарен дял от пет процента от световния пазар на смартфони и е номер три зад Samsung и Apple, но малко преди пред китайските ZTE и Huawei, всеки от които успява да продаде по 11 милиона смартфона. Hidden Field

Около 230 милиона смартфона са били продадени през второто тримесечие – с 47 процента повече, отколкото преди година. 59% от всички продадени мобилни телефони са смартфони. Числото обаче показва също, че заради спада на цените продажбите на смартфони все повече изместват продажбите на обикновените мобилни телефони.

Под термина „смартфон“ обаче се разбират много неща - от устройства с Android за 100 долара, които се продават с много нисък марж и почти не се използват по различен начин, отколкото конвенционалните устройства, до iPhone, който в световен мащаб все още поддържа средна продажна цена от 581 долара - дори като се вземат предвид по-старите модели iPhone 4 и 4S.

"Ръстът на смартфон индустрията, която е по-голяма днес, отколкото преди една година, се определя от търсенето на 4G модели в развитите региони като САЩ и 3G модели в развиващите се пазари като Индия," казва Нийл Шах от Strategy Analytics.

 

Смартфони и смартфони

Много от продадените в световен мащаб смартфони, особено в развиващите се страни, са евтини модели, чиито маржове и използване по никакъв начин не могат да се сравняват с висок клас модели като iPhone или Samsung Galaxy S4. Голяма част от продажбите на моделите на Samsung са модели с изгодни цени. Така че свиването на пазарния дял на Apple е естествено до известна степен, след като нормалните продажби на мобилни телефони се заменят с евтини смартфони.

Като цяло все още само Apple и Samsung успяват с продажбите на смартфони да правят не само приходи, но и печалба. Така и пазарните анализатори от Canaccord Genuit очакват, че през първото тримесечие на тази година 57 процента от печалбите на глобалния пазар на смартфони ще се падне на Apple, а 43 на сто - на Samsung. Заедно това прави 100%.

Още новини за пазара на телекомуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
герп преди 10 години
Уточннявам, защото има нужда. Втория въпрос, който съм задал, в пост 11 е риторичен, т.е. няма нужда от отговор.
14
0
 
6
 
! Отговори
герп преди 10 години
До Анонимен 14Хаха, зададох ти един въпрос, на който ти "отговори" с 8 (осем) въпроса. Ако приемем, че е тъпо да се отговаря на въпрос, с въпрос, то ти, явно, си 8 пъти по-*** от това. При положение, че квалифицираш хора от Варна, е съвсем нормално да те попитам откъде си. А че не знаеш къде си, или къде се намираш хич не ме вълнува. Елементарен въпрос - ОТ КЪДЕ СИ? КОЕ Е РОДНОТО ТИ МЯСТО? То може да е само едно, независимо къде и на колко места се е подвизавала ***!
13
0
 
2
 
! Отговори
3333 преди 10 години
До VarnenecНе бих си помислил дори за такъв ***!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо питаш? Да ти приличам на срамежлив? Какво не разбираш от това, че съм откъдето си искам? Наистина ли не разбираш? Чужда ти е идеята да се чувстваш обвързан със повече от едно място? Или просто ти е ниска камбанарията? Или ти липсва способността за анализ? Нима можеш да се изразяваш само с въприси? Като полицай си пич, само питаш въпроси дето отговора им няма смисъл, търсейки нещо по - дълбоко.
11
1
 
2
 
! Отговори
герп преди 10 години
До Анонимен 12Срам те те е да кажеш ли?
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много засегнати варненци ;) А иначе съм откъдето си искам.
9
1
 
2
 
! Отговори
герп преди 10 години
До Анонимен 8A ти от къде си? Къде ви се "отдава" мисленето?
8
3
 
5
 
! Отговори
;) преди 10 години
До 9 от 8 шегувам с приятел от Варна, който чете тук пич ;). фен е на Епъл ;), при това краен.
7
7
 
6
 
! Отговори
Друг варненец преди 10 години
Анонимни приятелю, ти колко варненци познаваш и на база на какво изследване или жизнен опит стигна до подобно заключение?
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Варненеца си е наред,ама е от Варна ;) те там много не им се отдава мисленето ;)
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно е, че смартфоните достигат вече такова ниво на пазарно и технологично насищане, че сега имат само 3 тенденции - Поевтиняване, Поевтиняване и Поевтиняване. А когато говорим за евтина електроника има само една дума: Китай. Очаквам в един момент след 2-3 години само лукс класата да е над 500 лв.
4
21
 
14
 
! Отговори
Varnenec преди 10 години
Не е тревожен, защото всеки с Андроид ще си купи за следващ телефон iPhone!
3
5
 
17
 
! Отговори
герп преди 10 години
Защото зомбитата, макар и по-малко са зомбита, а са и щедри!
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност набиращите скорост китайски телефони с андроид ще подядат пазара на лидерите. Те са в сегмента 200$, изкопирани са добре и правят същото както високите брандове.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото са патентен *** и не ги интересуват технологии, а печалби.

Спонсорирани публикации