Милион платила Фейсбук за "бели" хакери

Специалистите търсели слабостите в системата си за сигурност
3 авг 2013 17:06, Петя Славова
1
Милион платила Фейсбук за "бели" хакери
Снимка: Reuters

Компанията Фейсбук е изплатила за две години един милион долара на "бели" хакери, помагащи да се отстранят дупки в сигурността на социалната мрежа, предаде ИТАР-ТАСС.

В блога на корпорацията днес бе съобщено, че поощрителната програма е станала полезно средство в усилията на социалната мрежа за гарантиране на сигурност, пише БТА.

По данни на Фейсбук 329 души са получили премии през този период, като в това число влизат както професионални програмисти, така и любители. Най-младият участник е само на 13 години. Помощниците на компанията живеят в 51 страни по света, като едва 20 процента са жители на САЩ.

Не само Фейсбук прибягва до услугите на така наречените "бели" хакери. През май корпорацията Гугъл също оповести, че е изплатила на специалисти хонорари за 1,7 милиона долара, за да открият пропуски в програмирането на продуктите.

През юни Майкрософт обяви внушително възнаграждение за онези, които вземат участие в изпробването на бета версията на операционната система Уиндоус 8.1 и открият нейни слабости.

Под понятието "бели хакери" се разбира хакери, които предлагат знанията и нестандартното си мислене в полза на големите технологични корпорации и на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации