Магнитното поле на Слънцето ще се "обърне", твърди НАСА

Тази промяна ще предизвика по-чести изригвания и магнитни бури на Земята
Обновена: 6 авг 2013 15:12 | 6 авг 2013 15:12,
30
Магнитното поле на Слънцето ще се "обърне", твърди НАСА
Слънчево изригване. Снимка: НАСА

Данни от слънчевите обсерватории на НАСА показват, че Слънцето вече се доближава до момента, когато магнитното му поле ще се "обърне", тоест ще смени полярността си с противоположната.

Това се наблюдава всеки път, когато нашето светило се оказва на пика на 11-годишния си цикъл на активност, твърдят от НАСА, цитирани от РИА "Новости".

"По всичко изглежда, че са ни останали не повече от 3-4 месеца до пълната инверсия на полето. Тази промяна предизвиква вълнов ефект по цялата Слънчева система", твърди Тод Хоксем, специалист по физика на Слънцето от Станфордския университет.

Слънчевата активност се подчинява на 11-годишен цикъл. В периода на максимума на активността на Слънцето има много по-чести изригвания, появяват се "коронални дупки" - области с повишена скорост на слънчевия вятър - и изригвания на плазма, които стават причина за магнитни бури на Земята.

На пика на слънчевата активност, по принцип, се наблюдава"обръщане" на слънчевото магнитно поле - северният и южният магнитен полюс сменят местата си в резултат на процес на преустройство в слънчевото динамо, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 10 години
Здравейте,може би са искали да кажат (напишат): 11 000 годишен цикъл, но са пропуснали само трите нули. Мисля, че не е толкова фатално. :)
16
3
 
7
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Няма нищо страшно с обръщането на магнитното поле на слънцето, има страшно с обръщането на магнитното поле на Земята (доста животни, който го ползват като ориентация, могат да пострадат). При Земята, мисля че се сменяше на около 100 000 години и последното се бави.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Магнитният цикъл на Слънцето е 22 години. 11-годишният е за нещо друго-хахахах Още повече, че Слънцето освен глобалното си магнитно поле има хиляди локални магнитни полета, които непрекъснато мигрират по повърхността му. Явно журналистите пак нещо не са превели правилно.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е на sdo.gsfc.nasa.gov/data/ долу вляво на Soft X-ray в началото на октомври 6-10 ти! После в началото на април 2014 г. Два пъти в годината Слънцето се завърта на 360 градуса напречно на оста му на въртене - срещу часовника и по часовника. Дали му се сменят полюсите или се разбълниква водорода и хелия в него!?! Повече още и от Strange Rotations of the Sun at 360 в Google
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако ще се случва след / около 3-4 месеца - да му мислят на екватора и населението на южната част на полукълбото. При нас ъгълът на падане на лъчите (вкл и високоенергийните изригвания) ще е доста голям и даже главите няма да ни болят (който има, и ако не са празни).
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платените направиха майтап, вие обаче сте толков ***, че дори не можете да се усетите. Август е, другите платени са отпуск явно и за това дежурните тук си правят* :)
11
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 10 години
Всяко нещо има край.Така е и със слънцето.ЕДИН ден ще му дойде краят и на него.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друго си е да си червен *** дето имитира дейност. нали bashkircho?
9
1
 
26
 
! Отговори
До бахура преди 10 години
Има милиони магнитни полюси, но те не се магнитното поле на звездата. Точно главната компнента на магнитното поле, ще се флипне, случва се на всеки 11 години.Ако искаш да ти стане по ясно вземи прочети малко физика и по-точно за магнитните полета на небесните тела.Статията си е ок.
8
9
 
17
 
! Отговори
bahura преди 10 години
Да не говорим, че слънцето има десетки и стотици магнитни полюси, а не само 2 както е на земята... Статията разцепва :)
7
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Към долните 1и2: Колко трябва да си *** и ограничен,че от всяка статия без значение от съдържанието да го обръщате на политика!? Или сте платени драскачи или зомбирани ***, направо жалка картинка!
6
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците са виновни и за това.Руснаците веднага трябва да направят нови оръжия срещу тази империалистическа заплаха от слънцето.Медиумите на Позитано 20 трябва да се съберат за да се допитат до другаря Ленин какво трябва да правят.
5
10
 
26
 
! Отговори
jele256 преди 10 години
Тиквата, Доган, Сергеи, Лютви и другите *** да изпалват от там от където са дошли. А ти Социалисте с тая снимка дето си я сложил можеш да се завреш в некоя провинция на Путин и да си живееш там. Ние искаме да живеем като нормални хора а не в спомените на баба ми и дедо ми.
4
34
 
25
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До graywatch 5Спокойно! Тиквата ще плати на няколко протестиращи *** да спрат кризистната совалка на път към слънцето! Какво се притесняваме!? нищо няма да се случи щото Плевнелиев ще наложи вето на смяната на полярността на слънцето а Фандъкова ще го обяви за незаконно без разрешение от Столична община. Говорим само с догатки!
3
7
 
25
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Не спряхте с вашите глупости. Всички тия, които ги коментирате са за изхвърляне, включително вашите велики лидери социалисти.
2
19
 
20
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До graywatchАз вярвам че има такава незаконна техника но не смятам че се намира в Костинброд. Смятам че всичко е разположено в обсерваторията в Рожен. Не случайно ГЕРБ я докараха до фалит. Явно искат да няма учени които да ги следят как въздействат на слънцето с милиционерски прийоми! Тактиакта на Дянков да дава научни заплати по-ниски от тези на чистачките ПРОРАБОТИ! Наистина изгони хората и ви разчисти пътя!
1
22
 
28
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До graywatchГледам че трепериш и да не ви излязат отново гераджийските далавери наяве!? :D Споко вашата Тиква едва ли е била толкова властна че подлага на натиск полюсите на слънцето! Ама честно казано като се замисля по сега Слънцето грее по друг начин!