Стивън Елоп – троянският кон на Microsoft

Мениджърът се завръща в Редмънд със скъпа зестра
Обновена: 3 сеп 2013 13:52 | 3 сеп 2013 13:51, Бойчо Попов
6
Стивън Елоп – троянският кон на Microsoft
източник: Reuters

Легендата за Троя е толкова стара, колкото и известна. С цел да завладеят града, гърците вкарват зад стените му дървен кон. В тялото на подаръка обаче са скрити войници, които през нощта отварят портите на града и по този начин гърците печелят Троянската война.

Случаят при Microsoft и Nokia не е точно толкова драматичен, но за някои наблюдатели на пазара главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп от самото начало е "троянски мениджър", вкаран от софтуерния гигант от Редмънд, за да придобие той в края на краищата Nokia. 

Още по темата

Сега Елоп успя да предаде на Microsoft само онази част, която наистина има значение за софтуерния гигант – хардуерното производство. Както двете компании обявиха рано във вторник, Microsoft придобива бизнеса със смартфони на Nokia. Цената е общо 5,44 милиарда евро, а със сделката Елоп освобождава мениджърския стол за един преходен мениджър в Nokia и се връща към корените си в Microsoft, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Това отново засили слуховете около спорния мениджър. За първи път Елоп бе наречен „троянски мениджър" още през 2011 г. През септември 2010 г. той премина от Microsoft за Nokia, а през февруари 2011 г. той обяви осъществяването на сътрудничество за няколко милиарда долара с американския софтуерен гигант, което имаше за последици отказа на Nokia от собствената си операционна система Symbian. Оттогава насетне смартфоните на Nokia заработиха с операционната система на Microsoft .

За Елоп придобиването на Nokia от Microsoft може да бъде и голяма стъпка напред в кариерата. От обявяването на оттеглянето на Стив Балмър като главен изпълнителен директор засилно се търси наследник. Името на Елоп вече попадна в „медийния“ списък на евентуалните наследници.

Той вероятно ще премине в Microsoft след приключване на придобиването през първото тримесечие на 2014 г., заяви Nokia във вторник. За бъдещата му роля в Microsoft обаче двете компании не дават допълнителна информация. „Стивън се превръща от външен във вътрешнофирмен кандидат", заяви Балмър в интервю за Seattle Times. Но по думите му компанията ще продължава да търси подходящи кандидати и навън.

Ако Елоп наистина стане новият главен изпълнителен директор, трансакцията ще напомня на сделката от 1997 г., когато Стив Джобс се завърна в Apple. Тогава Apple придоби неговата компания Next, за да го върне отново на борда и по-късно го направи главен изпълнителен директор. Елоп ще носи зестра със себе си – бъдещото най-важно подразделение на Microsoft, пише от своя страна технологичният блог All ThingsD.

Благодарение на сделката в бъдеще Microsoft ще може да продава не само таблети от собствената си марка Surface, но и собствени смартфони. Във Финландия остава само торсът на бившата водеща национална компания с почти половината от първоначалните приходи от продажби.

Сделката се разделя на две части. Около 3,79 млрд. евро ще бъдат платени за бизнеса с устройства и услуги, а още 1,65 млрд. евро ще бъдат похарчени за лицензи на патентите на Nokia. Съществуващото сътрудничество в областта на картовата и навигационна услуга на Nokia под бранда Here ще бъде продължено. За него отделно ще се плащат текущите лицензионни суми.

Но кой всъщност е Елоп? 49-годишният мениджър обърна гръб на Microsoft, преминавайки в Nokia, но там започна да плете основните на сътрудничеството между двете компании. Всъщност той започна да пише история още през 2010 г., когато стана първият чужденец, поел кормилото на финландския концерн. През тези три години ветеранът премина през голяма промяна и се превърна в „домашен“ производител на Microsoft.

Преди да премине в Nokia, Елоп направи кариера като софтуерен професионалист. В средата на 90-те години той започва работа в специалиста по видеософтуер Macromedia, където си проправя пътя към върха. Той работи общо осем години за компанията, след което сменя работата си на всяка една-две години – темпо, което пасва на хобито му – хокея на лед.

През 2005 г. Adobe поглъща по-малкия си конкурент Macromedia и Елоп преминава в новата компания. След това през 2007 г. той се премества в производителя на мрежово оборудване Juniper, където става оперативен директор, преди през 2008 г. най-голямата софтуерна компания в света Microsoft да го ангажира за ръководител на своето важно подразделение за бизнес клиенти. Там той трябваше да бди Microsoft да не проспи сравнително новата тенденция на "изчислителните облаци". И между другото там той вече започва да изгражда контактите си с Nokia. През септември 2010 г. Елоп най-накрая поема ръководството на финландската група.

Почти точно три години по-късно той сякаш успява да свърши мисията си и Microsoft си го връща като старши мениджър. Според WSJ Елоп ще ръководи подразделението „Устройства" на Microsoft и ще отговаря основно за смартфоните Nokia и таблетите Surface. През следващите дванадесет месеца той трябва да докаже добрите си мениджърски умения и така ще има добри шансове да успее да замести Стив Балмър на шефския стол на Microsoft.

Всичко по темата четете в Investor!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
Това са пълни глупусти. Ноки искала 100 процента от печалбата, бъдещето било на ,,Апъл,, Първо се научи да пишеш, даже на африкански се произнася Ейпъл дори Епъл. Аз пък живея в Германия и много мои познати имат Нокия, както и аз, бъдещето е там моето момче, Майкрософт от където да минат трева не расте повече, колкото и да не ни харесва, до 10-15 години ще са смазали всичко отново.
4
3
 
1
 
! Отговори
Коко бийч преди 10 години
Нокия не искаше да мине на Андроид, защото искаше да гушне 100% от печалбата, но се **** много... Бъдещето е на Апъл и Андроид...Никой не иска Ундоус фон...Аз не познавам дори един човек, който да има нокия...лол...те са в историята
3
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елоп не е троянски кон а просто ***. Погреба Нокия, сега, ако го сложат начело на микромеките ще завлече и тях. Стив Балмър също е/беше тъпо парче. Цялата фирма се държи на една ОС и един офис пакет. Всичко останало е провал.Микрософт е типичната Mee to фирма. Нямат иновации, гледат другите какво правят и имитират.
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Педераска работа! и при това всички са доволни?!
1
16
 
6
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Кой е тоя , бе?!?! А той знае ли кой са Другарите - Бойко Борисов - най известния политик сред футболистите и най известния футболист сред политиците или пък Милко Калайджиев - най известния мустак в Републиката и най известния митничар сред чалга съсловието?!?!......... :) ;) :)

Спонсорирани публикации