Apple става по-цветен

Концернът представи уж по-евтин пластмасов смартфон в пет цвята
11 сеп 2013 10:33, Бойчо Попов
42
Apple става по-цветен
източник: Reuters

С новите си модели iPhone американският технологичен концерн Apple иска да убие с един куршум два заека. От една страна с една по-евтина версия калифорнийците искат да навлязат на нови пазари, а от друга страна иска да цементира лидерското си място за премиум смартфони.

За първи път компанията представи два модела смартфони наведнъж и също за първи път основният вариант на iPhone ще се появи и в трети цвят - златен, освен останалите два основни засега цвята - сребристо и черно.

Но да започнем от самото начало. Представянето започна точно в 10 часа калифорнийско време във фирменото седалище в Купертино. Досега за тези събития представителите на медиите от Европа бяха канени в Лондон, където се излъчваше събитието. Сега обаче подобно излъчване имаше само за избрани журналисти и в магазина на американския концерн в Берлин на Курфюрстендам, както и в Токио и Пекин.

„Днес ще ви покажем доста интересни неща – но в началото нека говорим за бизнес“, каза с появяването си на сцената главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Търсенето на iTunes концерти е огромно - 20 млн. потребители са си купили билети. На тези концерти досега са се изявявали творци като Елтън Джон, Лейди Гага, Джъстин Тимбърлейк или Кейти Пери.

През идния месец Apple ще продаде своя 700 милионен уред с iOS, заяви още Кук. Наскоро Google заяви, че е достигнала границата от 1 млрд. активирани устройства с Android.

Кук не пропусна обичайното заяждане с Android – потребителите на Apple били известни с това, че бързо получават актуализациите си, така че съвсем скоро iOS 7 ще бъде най-използваната версия на мобилна операционна система.

Една от новите функции на iOS 7- предвид състоянието на транспорта в момента системата може да дава съвети кога потребителят може да потегли за работа. Google Now обаче вече може да прави това.

Много от представените сега функции на iOS 7 вече бяха показани от Apple последния път. Дигиталният асистент Siri вече ще намира и туитове – тоест новини от социалната мрежа Twitter. На снимките ще могат да бъдат наслагвани филтри, а самите снимки ще се подреждат по нов начин в галериите. И още една новост - iTunes Radio, която ще е подобна на Pandora услуга. Търсенето в системата може да става схематично, само с протягане на един пръст от горе до долу. „Safari в IOS 7 е фантастична", отбеляза доволно Кук.

След него на сцената се появи и софтуерният директор Крег Федериги, който пояснява, че новата iOS ще се появи на 18-и септември за версията iPhone 4 и iPad 2, както и за iPad mini и iPod touch от петото поколение.

Федериги представи няколко приложения в новия „плосък“ изглед на iOS 7, сред които Zillow и NBC. Офис пакетът на Apple - iWork, който се състои от Numbers, Pages и Keynote, вече ще се получава гратис с всяко ново устройство с iOS – независимо дали става дума за iPad, iPhone или iPod, отбеляза Тим Кук, преминавайки след това към хардуера.

iPhone 5 е имал най-успешната първа година на пазара от всеки друг модел смартфон на Apple, похвали се Кук, след което извика на сцената Фил Шилър, който взриви всички с горещата новина - iPhone 5C!

iPhone 5C ще бъде "по-забавен и по-цветен" и ще се предлага в 5 цвята - зелено, бяло, синьо, розово и жълто. Целият заден панел и страните ще са от цяло парче пластмаса, която обаче се подсилвала от стоманена антена. Батерията ще издържа малко повече от тази на iPhone 5. Подобно на iPhone 5, и 5C ще е снабдена с 8-мегапикселова камера.

Устройството разполага с четириинчов Retina дисплей, А6 процесор от iPhone 5, и нова FaceTime HD камера. Налични освен това са LTE – „най-добрата свързаност за всички сега налични на пазара смартфони“, Bluetooth 4.0 и двуканален Wi-Fi. Цените за апарата с двугодишен договор в САЩ наистина не са високи – 16 GB версия ще струва 99 долара, за 32 GB ще се искат по 199 долара.

В Европа обаче 5C е всичко друго, но не и евтино устройство. В Германия най-евтиният вариант със 16 гигабайта ще струва 600 евро. 5S ще се продава пък за 700 евро и с това е малко по-скъп от предходния модел.

И дойде часът на истината – моментът за iPhone 5S. Основният вариант на iPhone ще се появи и в трети цвят - златен, освен останалите два основни засега цвята - сребристо и черно. Това ще бъде и първият в света смартфон с нов А7 чипсет с 64-битов процесор. „Това е златният стандарт за смартфоните“, отбеляза Фил Шилер. Новата версия iOS 7 е била изцяло променена за работа с новия процесор, а бъдещите приложения ще имат 64-битови версии.

Новият процесор е „два пъти по-бърз“, когато става дума за изпълнение на ежедневни задачи, или по отношение на възпроизвеждане на графика. Това не е всичко – iPhone 5s е 40 пъти по-бърз в сравнение с първия смартфон на Apple.

Батерията на iPhone 5S ще бъде достатъчна за 10 часа разговори в 3G мрежа, или за 8 часа сърфиране в мрежата. Според Шилер в режим на изчакване батерията ще издържа цели 250 часа. Това обаче е съмнително, като се има предвид, че за iPhone 5 обещанията бяха за 225 часа издържливост.

Още една спекулация намери потвърждение – за първи път в устройство на Apple има скенер за пръстови отпечатъци - Touch ID. За тази цел 5S ще ползва сензори, по-тънки от средностатистическия човешки косъм и с разделителна способност от 500 пиксела на инч. Както се знаеше предварително, сензорът ще се прикрива в Home-бутона. Touch ID ще може да се използва за включване и заключване на устройството, както и за идентификация при покупки от iTunes.

Камерата ще има нов обектив с 5 лещи, ще може да прави поредица снимки и да подбира най-добрата. Светкавицата, също както се очакваше, е с два диода. Софтуерът тук също има подобрения – като вече има стабилизация на изображението.

iPhone 5S ще бъде точно двойно по-скъп от iPhone 5C - 199 долара за версията със 16 GB, 299 долара за версията с 32 GB, а за тази със 64 GB ще се плащат 399 долара – с двугодишен договор в САЩ.

Приемането на предварителните поръчки започва на 13-и септември, а доставките в някои страни, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Китай, Австралия, Япония, Сингапур и Канада, ще започнат на 20 септември. iPhone 4S ще продължи да се продава, за разлика от iPhone 5, който ще бъде изтеглен от търговията. Това е донякъде изненадващо, като се има предвид, че с 4S по магазините ще се предлага iPhone, който все още се зарежда със стария конектор.

Пазарите реагираха с недоверие към концерна и след презентацията акциите на компанията се сринаха с 3% - доста под границата от 500 долара на ниво от 491 долара.

Снимки от представянето вижте в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
34
 
! Отговори
APPLE преди 10 години
Защо някои казват Епъл а други ЕЙпъл на английски Apple e епъл, а това ейпъл. Някой може ли да ми каже?????? Мерси предварително
15
27
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аpple e N1 в телефоните и таблетите в момента.
14
3
 
48
 
! Отговори
vesko_5000 преди 10 години
като си вземеш телефон за 2000 лева и си голяма работа значи никой не е казал нещо лошо за ябълката просто тъпчат на едно място .Както казах и нокиа бяха големи а сега къде са ????
13
4
 
42
 
! Отговори
ай ма май преди 10 години
До 13:БАХАХАХАХА смешен си отвсякъде. Вземи се порови малко в нета и тогава говори глупости. И не забравяй да се ръфнеш отзад, като видиш някой с по-хубав телефон от твоята ай-пръчка, защото те станаха вече много, за да почна да изброявам.
12
26
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много се кефя, когато почнете да плюете Iphone, а дори за секунди не сте го използвали. Само да вметна, че двуядрения процесор на Iphone 5 е по-бърз от четириядрения на Samsung Galaxy S4. Който го е видял с очите си, може да потвърди. Но все пак Бай *** критикува, още преди да е използвал устройството. За българина дори да е нещо повърнато, щом е евтино, значи е добро. Да, ама на Запад не е така. Там се гледа качеството. А тук, където 60% са диви селяни, се гледа как Вуте да мине по-тънко.
11
6
 
51
 
! Отговори
vesko_5000 преди 10 години
Apple вече се чудят какви глупости да измислят ето за това няма да са на върха скоро .Компания без никакви идеи как да се противопостави на Андроид .Пруъстови отпечатъци това екстри за някоя правителствена агенция ли са или за потребителя който плаща безумните 600-700 евро.Вървят по пътя на NOKIA ....
10
6
 
58
 
! Отговори
др. Христо преди 10 години
Да си дам отпечатъците на пръстите на Епъл, а те на тайните служби? Как пък не! Но *** има колкото искаш...
9
4
 
51
 
! Отговори
az преди 10 години
Липсва ми Наблюдателя... Интересно ми е как би коментирал поредното "иновативно" предложение за Епъл. Или как намира нововъведенията в иОс7, които присъстват в някои андроид телефони повече от 4 години? Идеята за пръстовите отпечатъци съчетана с локализация е сбъдната мечтата на всеки федерлен служител или такъв на разузнавателни служби. Не, че андроид не е де ...
8
5
 
45
 
! Отговори
back from the future преди 10 години
Не се морете , идшам от бъдещето ,а по то4но 2050 година и там ифониа струва 5 рубли и го шзимат само Ай6етата ... :)
7
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще има и златна версия! Това е чудесна новина за персонала и фенклуба на Пайнер. Иначе както винаги много "иновация" в действие позакъсняла разбира се, но важното е "стадото" да купува "новия" продукт. Сега искам да уточня за феновете на епъл, че аз завиждам понеже не мога да си купя този иновативен смартфон, който е направен от супер качествена сплав, която не се надрасква ИЗОБЩО и ОПТИМИЗИРАНА операционна система, МНОГО ВИ ЗАВИЖДАМ, и затова пиша този коментар xaxaxaxaaxxaxx
6
11
 
57
 
! Отговори
безбрежни морета преди 10 години
До SashaБъгва баба ти. Много знаете какво бъгва и какво не.Пробвай си WiFi на Apple пръчката и после пробвай и на някой телефон с Андроид, да видиш за какво става въпрос, с вашите iшитни.
5
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
iTues=MafiaНе се заробвайте с Apple
4
36
 
52
 
! Отговори
Sasha преди 10 години
iOS е върха!Андроид бъггва на всеки двадесет секунди!Факт!
3
10
 
45
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Iaponcite imat telefon s fingerprint password ot 10 godini ... kakva inovacia e tova osven che Apple shte razpolagat s otpechataci ot klientite si :D
2
9
 
45
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Tez veche ot se chudiat kakva glupost da napraviat, niamat nikakvi idei
1
10
 
55
 
! Отговори
/// преди 10 години
*** струваща 550 евро

Спонсорирани публикации