Китайският "Нефритен заек" ще изследва геоложките структури на Луната

Очаква се сондата да пристигне на Луната в средата на декември
2 дек 2013 22:46, Елка Василева
0
Китайският "Нефритен заек" ще изследва геоложките структури на Луната
Снимка: Reuters

Китай даде успешен старт на първата си мисия за доставяне на роботизиран изследовател на Луната, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Изстрелването с ракета "Чанчжен-3B" на спускаемия апарат "Чанъе-3", пренасящ лунохода "Юйту", наричан още "Нефритен заек", от Центъра за изстрелване на сателити в провинция Съчуан беше предавано на живо по държавната телевизия.  Очаква се сондата да пристигне на Луната в средата на декември.

Ако спускаемият апарат "Чанъе-3" осъществи меко кацане на лунната повърхност, Китай ще стане едва третата страна след САЩ и бившия Съветски съюз, постигнала подобен успех. Експертите напомнят, че мекото кацане не нанася щети на апарата и носеното от него оборудване. Изстреляна по-рано китайска сонда бе позиционирана в орбита около Луната и събра ценни данни, преди умишлено да бъде разбита на лунната повърхност, припомня Асошиейтед прес.

Сондата "Чанъе-3" е кръстена на името на китайска богиня на Луната, а луноходът "Юйту" или "Нефритен заек" носи името на нейния питомец. Наименованието бе избрано след онлайн гласуване, в което бяха подадени 3,4 милиона гласа, припомня Би Би Си.

Захранваният със слънчеви батерии шестколесен "Юйту" тежи 120 килограма, може да се катери по хълмове с наклон до 30 градуса и да изминава до 200 метра в час. Целта на лунохода е Синус Иридум или Залива на дъгите - вулканична равнина, сравнително изчистена от големи скали. "Юйту" ще изследва геоложките структури на Луната, ще търси природни ресурси и ще наблюдава плазмасферата на Земята - регион от плътна студена плазма около планетата.

Спускаемият апарат "Чанъе-3" също се захранва от слънчеви батерии. Според неназовани източници двата модула разполагат и със съдържащи плутоний-238 радиоизотопни нагреватели, които да ги поддържат топли в студената лунна нощ.

В свои скорошни коментари американските астронавти Юджийн Сърнан и "Бъз" Олдрин отбелязаха, че спускаемият апарат "Чанъе-3" е по-голям, отколкото е необходимо за пренасяне на луноход, допускайки, че в него е заложена технология, която ще проправи пътя към осъществяването на човешко кацане.

Директорът на Центъра за изстрелване на сателити Чжан Чжънчжун, цитиран от агенция Синхуа, е съобщил, че сондата вече е навлязла в зададената й орбита.

Амбициозната китайска лунна програма беше разделена на три етапа. На първия й стадий през 2007 година успешно беше изстрелян апаратът "Чанъе-1", който работи в лунна орбита в продължение на 16 месеца. Благодарение на него беше съставена триизмерна карта на Луната с висока резолюция. През 2010 година към естествения спътник на Земята беше отправен втори изследователски апарат за фотографиране на районите, където трябва да кацне "Чанъе-3".

През 2017 година, по време на третия етап ще бъде изстрелян още един апарат, чиято основна задача ще бъде връщането на образци от лунната почва на Земята.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари