Електрически платноход може да достави сонда до Уран за 6 години

Досега са пускани два такива платнохода - японски и американски
30 дек 2013 21:14, Елка Василева
4
Електрически платноход може да достави сонда до Уран за 6 години
Снимка: архив, Reuters

Финландски планетолози предлагат за доставянето на сонда до Уран да бъде използван електрически платноход, който ще е бърз и евтин, защото са му необходими сравнително малко гориво и енергия, съобщи РИА "Новости". Масата на сондата може да достигне 550 кг.

От няколко години учени и инженери се опитват да приспособят "слънчевите платноходи" за изучаване на космоса. Те представляват гигантски листа от полимерни материали и тънки метални ленти, които позволяват да се определя накъде да го
задвижва слънчевата светлина. Досега са пускани два такива платнохода - японски и американски през 2010 г.

Пека Янхунен и колегите му от финландския Метеорологичен институт предлагат да бъде използван подобен платноход за изследване на Уран. По техни изчисления, ако той е с маса 150 кг, ще може да развива скорост 20 км/сек. Това ще позволи разстоянието до Уран да бъде изминато за шест години. При техния вариант са необходими само 13 кг гориво.

Уран е сред слабо изучените планети в Слънчевата система. Специалистите още нищо не знаят за неговата атмосфера и ако там бъде изпратена сонда, ще стане ясно дали той се различава от Юпитер, който беше изучен със сондата "Галилей", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВсигурно не мноого далеч. Незнам дали знаеш поговорката: една къща се строи от 10 майстора за 180 дни, но дори и да имаме 100 майстора, няма да е построят за 18. Сигурно ще са маалко по-напред. Голямата преграда си остава огромното разтояние или "бавните" космически кораби - макс около 50000км/ч. сравнено със скоростта на светлината е нещо като костенурка се мъчи да настигне леопард:))) Но с годинте всичко върви към нано тех.и нуклеарно гориво. Кой знае след 100г....
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Елементарно е - плащаме луди пари на Путин за нефт и газ, който не е негов, а просто е заложен в земята от Дядо Господ. Тия пари Путин ги харчи за създаване на оръжия, за да пази нефта и газта, които не са негови. Получава се омагьосан кръг и всички губят.
1
0
 
9
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВDobre che sa voennite razhodi v istoricheski plan za da ima inovacii. Az se chudia kyde shtiahme da sme ako niamashe 1000 godini cyrkva da spyva progresa.