Учени създадоха "жива" клетка от пластмаса

Тя може да извършва различни етапи от химическата реакция
17 яну 2014 11:25,
9
Учени създадоха "жива" клетка от пластмаса
Снимка: flickr

Холандски учени създадоха изкуствена структура, която извършва химически реакции като тези в тялото, съобщи в. "Дейли мейл".

Учените от университета Радбауд в Неймеген твърдят, че са създали напълно функционираща изкуствена клетка, която ще помогне на специалистите да изучат по-добре как функционира човешкото тяло.

Пластмасовата клетка може да извършва различни етапи от химическа реакция по същия начин като живата. Тя го прави с изкуствени органели - отделни структури с различни жизнени функции.

Ян ван Хест и екипът му са създали органелите, като са напълнили малки сфери с химикали и са ги поставили във водна капка, която обвили с полимер в ролята на клетъчна стена.

С флуоресцентна боя, смесена с реагенти и ензими, учените доказали, че планираната последователност от реакции в клетката се е състояла по същия начин, както в живо тяло. Точно като в истинска клетка химикалите влизат в клетъчната плазма след реакция в органелите, за да бъдат обработени на друго място в клетката.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: клеткаучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
може да и трябва и ген. програма която да следва сама след като бъде стартирана за да се нарече жива, ама кой сам аз, че да знам. честито сега само трябва да седнем и да чакаме първите пластмасови живи организми да започнат да еволюират и да си създадат цивилизация:)
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да е "жива и здрава" новата клетка ;).
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименпак разбирачи ... еххх
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да е "жива" не ми се вярва. Да могат и да ги накарат да се делят до известна степен, в TED имаше някъде видео за това. Всеки може да пусне разни флуиди през система от тръби и филтри и да ги наблюдава как химически си взаимодействат. Това още в средновековието са го правили. Ако пренебрегне божествените работи, проблемът идва от това че трябва да паснат със средата и да се видоизменят от нея което наричаме еволюция. Поне на слънчевата радиация на земята да могат да реагират, но едва ли- черупка.
4
2
 
6
 
! Отговори
тялото, клетката преди 10 години
Пак не ми стигна място за поста така, че накратко.Докторите лекуват тялото, а не клетката. Причината, че цялата медицина е погрешно и изначало в голяма заблуда и грешка. Днез всичко почва отначало и след няколко десетки хиляди години хората ще бъдат лекувани по различена начин. Няма да има лекарства които помагат, но и увреждат. Колкото и невероятно да звучи сега, но в бъдеще се лекува клетката. Така цялото лечение ще става за минути.
3
1
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 1I tova shte stane niakoi den :)
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Редакцийо, какво означава това:"Снимка: flickr"Ами то е същото като да напишете:"Снимка: интернет"...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А дали могат да ги накарат да се възстановяват и делят? :))

Спонсорирани публикации