Vaio го няма. Печалбата - също

Sony обяви нова годишна загуба и съкращаване на още 5 000 места
Обновена: 6 фев 2014 13:17 | 6 фев 2014 12:49, Бойчо Попов
12
Vaio го няма. Печалбата - също
източник: Reuters

Вече е официално - Sony се сбогува с лаптопите си Vaio.

След спекулациите японският технологичен концерн все пак потвърди, че ще продаде бизнеса си с персонални компютри на Japan Industrial Partners Inc. Така лаптопите Vaio преминават в ръцете на инвестиционния фонд, уточнява сайтът cnet.com.

„Установихме, че концентрирането върху мобилната продуктова линия от смартфони и таблети и прехвърлянето на бизнеса ни с компютри на нова компания под шапката на Japan Industrial Partners Inc е оптималното решение“, се казва в становището на японския технологичен производител по повод сделката.

Същевременно Sony Corp. неочаквано обяви, че ще отчете годишна загуба в размер на 1,1 млрд. долара и че ще съкрати още 5 000 свои служители. По всичко личи, че главният изпълнителен директор Казуо Хирай разширява обсега на плана си за преструктуриране на компанията на фона на намаляващото търсене на телевизори и компютри, предава Bloomberg.

110 млрд. йени. Явно толкова ще бъде загубата за 12-те месеца, приключващи на 31 март 2014 г. Това гласи официалното становище на базираната в Токио компания, отхвърляйки прогнозата от октомври за печалба в размер на 30 млрд. йени. Също така, след 10 години на загуби, Sony реши да продаде бизнеса си с персонални компютри и да раздели поделението си за телевизори на две самостоятелни звена.

Оперативната печалба през 2014 г. се очаква да бъде в размер на 80 млрд. йени. Сумата обаче е по-малка от прогнозираните през октомври 170 млрд. йени. Очакванията за приходите от продажби остават непроменени – 7,7 млрд. йени.

Sony публикува и тримесечните си междинни финансови резултати. Нетната печалба за трите месеца, приключващи на 31 декември, възлиза на 27 млрд. йени, подкрепена от силните продажби на конзолата PlayStation 4. Поделението за производство на смартфони обаче е отчело минимална загуба.

Сривът в продажбите на някои от основните продукти на компанията спъват усилията на Хирай за съживяването ѝ. От друга страна Sony не успява да предложи нови продукти, с които да привлече клиентите на фона на конкуренцията на Apple Inc. и Samsung Electronics Co. на пазара на мобилни устройства, например. Изпълнителният директор не съумя да изпълни обещанието си да направи отново бизнеса с телевизори печеливш, съкращавайки 10 хил. служители и обръщайки фокуса на технологичната компания върху мобилните устройства, конзолите и продуктовите изображения.

Sony очаква по-високи годишни приходи от финансови услуги, от продажби на продуктови изображения, конзоли, игри и музика, докато оперативната печалба ще се свие заради по-слабите продажби на мобилни устройства. Финансовите резултати във филмовите студиа ще останат почти без промяна, уточняват от концерна.

Компанията изтъква като причина за промяна на прогнозите разходите за преструктурирането на телевизионния и компютърния си бизнес. На всичкото отгоре Sony ще трябва да плати глоби за 70 млрд йени през тази година, което е сериозен ръст спрямо прогнозираната през октомври сума от 20 млрд. йени.

Oще подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко-преди 4 години купих Сони лаптоп и не е мръднал.Един път е чистен от прах и никакви повреди.Скъп беше,но качеството си има цена.Сега да ми трябваше пак бих купил Сони.
9
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Накрая сигурно Sony ще се купи от китайски концерн, както стана с IBM/Lenovo, Volvo и т.н.
8
1
 
33
 
! Отговори
Гад преди 10 години
Thinkpad - лаптоп на който можеш да вярваш. Дори и от ниските серии са надеждни и правени с АКЪЛ. Магнезиева рама, адекватно охлаждане, правилно позициониране на елементите ... Сега в ръцете на Lenovo, може би са с една идея по-надолу, но цялостния дизайн и качество мисля че се е запазил поне на 70-80%.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"фокус върху...продуктовите изображения." -- Ама наистина ли? Или се има предвид репутацията на продуктите? С Гугъл трябва да се внимава...
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е скъп просто. А и не предлага нищо повече за цената си. И години на ред нито свалиха цената, нито го направиха по-качествен, че да си заслужава цената. Еми, пазарът диктува правилата!
5
6
 
42
 
! Отговори
с. преди 10 години
Сони като цяло са големи кочини и ширпотреба,но компанията е уникална!Иновациите им са безброй,а създадените от тях формати като минидиск,елкасет,бетамакс,дат декове и касетки,уолкмен,дискмен и изобщо продукти,които станаха нарицателни и промениха индустрията!А TC-K 777 е може би най-великия касетен дек в историята!През 1983 изпреварва Накамичи Дракон в класацията на Стереоплей за best buy of the year!Така,че констатации,че са боклучава марка не са обосновани!Ще е жалко ако фалират и изчезнат!
4
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер, една боклучаза марка по-малко!
3
2
 
37
 
! Отговори
2 преди 10 години
2, И какво стана с Thinkpad ? Lenovo продължиха да правят прекрасни машини... много по-добри от тези на Сони в момента.
2
2
 
35
 
! Отговори
Eur0tica преди 10 години
Какво не е наред ся с Thinkpad-a. Аз не мисля ,че има голяма разлика от преди. Специално за лаптопи Леново са си добри.Относно по темата : VAiO изостанаха с иновациите ми се струва, залагаха само на дизайн и новите им модели не бяха конкуренни
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАПИТАЛИЗЪМ В ДЕИСТВИЕ.