Само за три месеца Сатя Надела успя да промени Microsoft

Или как компанията се променя с наистина трескави темпове
16 май 2014 16:17, Десислава Попова
18
Само за три месеца Сатя Надела успя да промени Microsoft
Снимка: архив Ройтерс

Преди три месеца софтуерният гигант Microsoft обяви, че Сатя Надела ще стане третият изпълнителен директор на компанията в историята й. Това се оказа умен избор, пише Business Insider.

Само за няколко седмици компанията има ново, по-уважително отношение към клиенти, разработчици и конкуренти, а акциите й се търгуват на 14-годишен връх, над 40 долара за ценна книга.

Бърз преглед на развитието в Microsoft показва, че компанията се променя с трескави темпове.

В рамките на последните няколко дни...

Надела доказа, че войната с Apple е приключила. Microsoft ползва iPad и iPhone със софтуер на Microsoft и облачни услуги на различни публични демонстрации – на своята конференция за разработчици и на голямата си потребителска конференция. Очаква се продукти на Apple да се появят на сцената и на голямата конференция за партньорите на компанията през юли.

Под ръководството на Надела Microsoft сложи край на „една от най-превъзходните ценови измами в потребителските технологии“, както я описа блогърът Пол Търот. Microsoft обяви, че ще приключи практиката да кара потребителите на Xbox да плащат за по-висок абонамент Live Gold, само за да ползват развлекателните характеристики на конзолата.

Надела разговоря лично с анализатори от Wall Street по време на конферентния разговор за тримесечието. Предишният шеф на компанията Стив Балмър не го правеше. При това уцели правилния тон между увереност и скромност, като заяви пред анализаторите, че новото отношение на Microsoft е „смелост в лицето на реалността“.

Надела въведе Microsoft в най-горещия нов пазар, наричан „интернет на нещата“, който се очаква да достигне стойност от 1,6 трлн. долара в рамките на четири години, по данни на Microsoft, и 19 трлн. долара за десетилетие, според Cisco. Microsoft стартира нова база данни, нова облачна услуга и нов център за анализ на big data за приложения за „интернет на нещата“.

Освен това той обяви, че Microsoft ще разработи версия на Windows за т. нар. носими устройства.

В рамките на последните няколко седмици ...

Надела убеди разработчиците да създават повече приложения за Windows 8 и Windows Phone, като им предложи това, което е известно като „Свещения граал“ в разработването на приложения - инструменти, които дават възможност на програмиста да напише веднъж приложението и лесно да го конвертира за всички версии на Windows (Windows 8, Windows Phone и Xbox), както и за iOS и Android.

След като разгледа новите инструменти, разработчик коментира: „Това беше много стратегически ход. Microsoft предлага много подкрепа, улеснявайки работата с тях.“

Надела направи Windows безплатен за всички устройства с 9-инчови или по-малки дисплеи, което е съществена смяна на бизнес модела за Windows.

Освен това разреши на Nokia да продължи да продава новите си устройства с Android. Този избор на Nokia, докато придобиването още чакаше одобрение от регулаторите, беше голямо притеснение за Microsoft. За Microsoft на Надела обаче това е само дребна подробност.

Microsoft вече не разглежда всичко, което „не е Windows“, като враг на Microsoft. Надела възприема Android като просто още една платформа, на която може да работят софтуерът и облачните услуги на Microsoft.

През последните няколко месеца ...

Надела пусна Office пакет за iPad, въпреки че версия на Office за тъчскрийн все още не е налична за Windows 8. Пускането на Office за iPad преди Windows 8 всъщност е решение на Балмър, но Надела го използва за първата си публична изява.

Той направи пределно ясен основния си план: софтуерът на Microsoft ще работи с всички устройства чрез услуги и приложения.

И все пак Надела има още големи проблеми за разрешаване...

Трябва да накара хората да заобичат Windows 8 и Windows Phone 8.

Трябва да попречи на Google да открадне обяда на Microsoft с Google Apps и Chromebooks.

Трябва да се справи с интеграцията на Nokia.

Ако не успее, трябва да подготви нови операционни системи и мобилни устройства, които хората наистина да искат.

Трябва да прехвърли корпоративните клиенти от старите софтуерни пакети към облака, без да се лиши от доходоносните Microsoft Office, Windows Server, базата данни SQL Server, Microsoft Exchange и т.н.

Трябва също да поднови корпоративния си търговски отдел, за да отговори на новото отношение и новите цели на Microsoft. 

Още новини за технологичните гиганти четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: MicrosoftСатя Надела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Препоръка преди 9 години
Съветвам ви да видите Sailfish на Jolla :)
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ubuntu
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на кой му пука за някакъв *** ,било то и с очила, та цяла статия сте превели???
12
9
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
ne smeq da gledam goli filmi prez Windows. Da jivee Apple - na6iq gateway kum golite filmi ;-)
11
7
 
2
 
! Отговори
web apps преди 9 години
А, сега къде е Балмър да вика пред 1000 програмиста. Този път обаче вместо "developers, developers"... ще вика HTML5,JavaScript,CSS,HTML5,JavaScript...Само тази технология може да работи на всякакви ОС и тя не е Silverlight.И дори не се нуждае от Java virtual machine, още по малко от .Net frameworkЧестито!Бил Гейтс продаде преди седмица огромен брой акции.Сещате ли се на къде отиват нещата?Добре, че от цялата статия по-горе разбрахме,че пишещия е *** и "Лъжец" с главно "Л".
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До martonykato web developer ot koga se molia za tozi moment :)
9
4
 
4
 
! Отговори
axxaxaax преди 9 години
Edni da sa robi da bachkat, a drugi da sa robi da harchat. Hubavo e da si na granicata i da pravish pari ot razlikata ama tova sa mnogo malko hora po sveta. Dori i na prysti mogat da se broqt gadnite spekulanti i bankeri.
8
4
 
6
 
! Отговори
xaaxaxxa преди 9 години
Windows e gotina OS i dos e gotina OS i linux e gotina OS . Vsichko free i open source e gotino.IOS ne me kefi, zashtoto e zatvoren.Obicham crackove i free neshtata. Az sym bylgarche i obicham vsichko shto e dalavera. I za tova sme na tova deredje, ama ne nie pechatame hartieni pari i gi razdavame na kuco i sakoto s krediti bez granici. I az iskam da si plashtam vsichko ama i te da mi plashtata vsichko. Ne moze v globalen sviat da ima dvupolusen model za neshtata i truda na horata.
7
7
 
15
 
! Отговори
Темерут преди 9 години
Windows си е достатъчно надеждна ОС, само дето и с нея, като се работи трябва да знаеш какво правиш! Това, че е лесна за работа, съвсем не означава, че можеш да си мажеш както ти скимне, и тя да ти търпи простотиите! Обаче windows 8 е epic fail! По-грозно нещо, аз не съм виждал! Видях, пробвах и го разкарах!
6
2
 
16
 
! Отговори
martony преди 9 години
Ако накара IE да се ъпдейтва автоматично до последната версия, без да иска да си инсталираш нови сървиз пакове, кернели, .нет шитни, или пък да си сменяш версията на уиндоуса ще му стисна ръката.
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента ежедневно се продавата милиони устройства с android или iOS - евтини, надеждни и лесни за употреба. PC-тата и микрософт остават в миналото и прашасват по тавани и мазета.
4
13
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Лесна за използване, да. Надеждна? Не.
3
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Microsoft спира развитието на компютърната техника за да може да си продава ***
2
8
 
11
 
! Отговори
Kiro до 1 преди 9 години
Има голяма разлика мюу мобайл и десктоп ОС. При мобайла майкрософт все още са назад. Така, че оценката ти не е съвсем точна. Относно десктоп ОС, да Windows е най-лесният за употреба за крайните потребители, но не и най-надежден!
1
29
 
46
 
! Отговори
Generic User преди 9 години
Абе доказано е, че по-надеждна и лесна за използване операционна система от Windows до момента не е създавана. Към тези, които веднага ще кликнат на "минус": не кликвайте "минус" от работната Ви станция, която 99 на 100 е с Windows. Ако го направите, значи сте лицемери.