Ах, какво разочарование, Apple!

Компанията от Купертино показа, че е лидер - в имитирането
3 юни 2014 22:19, Бойчо Попов
84
Ах, какво разочарование, Apple!
източник: Reuters

 Едва преди няколко дни Еди Кю, мениджър в Apple за интернет софтуера и услугите, завиши и без това високите очаквания към работодателя си. „По-късно тази година ще имаме най-добрия набор от продукти, които съм виждал за моите двадесет и пет години в Apple“, заяви Кю на технологичната конференция Code. И учуди със самохвалството си дори организатора Уолт Мосбърг, дългогодишен наблюдател на Apple и добър приятел на съоснователя Стив Джобс. В последвалите с тлъсти заглавия публикации медиите припомняха, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обеща още в началото на миналата година, че през цялата 2014 г. компанията ще представи страхотни продукти.

Който обаче се е надявал, че на световната конференция за разработчици на Apple в Сан Франциско ще получи поне малък поглед към тази „голяма продуктова линия", или най-малко ще види някои визии, бяха горчиво разочаровани. Близо два часа Кук, главният софтуерен директор Крейг Федериги, и някои техни помощници представяха новите версии на операционните системи Mac OS X и iOS.  

Още по темата

И то в най-различни детайли, подправени с уж случайни сравнения със „слабата бира” на конкуренцията Windows и Android. Хардуер? Никакъв. Съдейки по настоящите очаквания и високите стандарти на Apple, това е най-разочароващата конференция, която анализаторите са видели в 21-годишната история на калифорнийския технологичен концерн. Разбира се, конференцията е преди всичко за разработчиците на софтуер, което обаче не попречи в миналото на Apple да представи на тази конференция новите модели iPhone или компютъра с висока производителност Mac Pro. Липсата на iTV, iWatch или нова версия на Mac Mini можеше да бъде преглътната някак си, ако поне софтуерът бе изненадващ, пише в свой анализ Wirtschafts Woche.

Но не е такъв случаят. Yosemite, наследник на Mavericks, и IOS 8 със сигурност са солидни операционни системи и и залагат стандартите поне в дизайна. Новият програмен език Swift може и да е постижение. Но много от представените с гордост в понеделник функции конкуренцията вече предлага от години. Онлайн услугата за съхранение iCloud Drive, който сравнява документите на различни устройства? Изглежда като копирано от Dropbox или Google Drive. Новата функция QuickType, която по подразбиране дописва фразите на iPhone и iPad? Най-сетне. Но и това е копие на функция, която преди години бе изкарана на пазара от пионера Blackberry.

Центърът за съобщения за iPhone и iPad, който в OS 8 може да бъде нагласян по-добре според собствените нужди? Цялата концепция е открадната от Android и предходните версии на Windows Mobile. Фактът, че услугата за кратки съобщения на Apple iMessage сега също позволява изпращането на аудио и видео файлове? Конкурентът Whatsapp има тази функция от доста дълго време. И наистина върхът: езиковият асистент Siri вече ще може да се активира с командата “Hey Siri”, без да се налага първо да се натиска бутона Home. Звучи познато, нали – от Google. А списъкът може да бъде продължен.

Така Apple отговаря на конкуренцията. Ако компанията подобри копираните функции и ги разкраси, това може и да е нещо добро. И в полза на потребителите. Иновациите обаче са друга работа. Особено ако имитацията идва от група, която занимава цели легиони от адвокати с това, да докажат, че неговите конкуренти крадат идеите ѝ. Samsung, поне засега, е по-иновативна компания от Apple. И засега напълно превзе пазара на носимите устройства от ново поколение.

В края на почти двучасовата презентация за кратко се появи надежда, когато Кук спомена за особеността на Apple да свързва хардуер и софтуер както никоя друга компания. За Стив Джобс това щеше да е идеалният момент, за да разкрие „one more thing“ - фразата, с която той причиняваше истински „земетресения“ в технологичния свят.

Но Кук не е Джобс. И явно не иска да бъде. И така – няма нов iPhone, никаква следа от iWatch, никакъв телевизор от Apple.

И все пак тази иновации снощи имаше, но на друго място – в отдалечения само на няколкостотин метра хотел Hilton. Там Samsung представи своя елегантно извит телевизор и Smartwatch Gear 2 със собствената операционна система Tizen, обяви и смартфон със същата операционна система за третото тримесечие.

Сравнена с гигантското събитие на Apple с хиляди участници, втората конференция за разработчици на Tizen е направо джудже. Но позиционирането ѝ директно срещу конференцията на Apple WWDC подчертава недвусмислено желанието на корейците в дългосрочен план да конкурират американците в сърцето на Силициевата долина. А Tizen е натоварен със задачата да замени Android като операционна система за Samsung и така да стане новият враг за Apple.

Още подобни технологични анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: appleпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
такааа.... аз съм с китайски телефон вида му е такъв , че усещам завист в познатите ми (притежатели на айфона). отживелица е това устройство . идват годините на други производители. някога - преди 9 години имах хтц .... никой не я познаваше тази марка . казваха ми " абе каква е тази пръчка дето си взел, даже няма и бутони . я си вземи нокия 7610 със симбиан ..." та така с айфоните ...
77
0
 
0
 
! Отговори
мен преди 9 години
Единственото което е хубаво на ОсХ е ,че не забива толкова. И за това всеки който прави нещо про яде ябълки . но ви съветвам преди да дадете 4400лв като тя пич от толните редове да напишете хаконтош в гугъл. и след малко четене сами решете дали ще си купите операционна система с комютър.и сега някой много умен ще каже че не е същото , да не е но работи екстра и е без пари.
76
0
 
0
 
! Отговори
hell преди 9 години
До До hellДа, стига да не си синхронизирал преди това с друг компютър, щото тогава ще ти изтрие всичко което е имало...
75
0
 
0
 
! Отговори
До hell преди 9 години
Можеш, разбира се. Имаш си папката, с която се синхронизира съдържанието ти от компа на телефона и само пействаш в нея новите файлове. Директно си рипваш и музиката, която притежаваш на диск в iTunes и тя автоматично се качва на телефона ти посредством home sharing през wi-fi мрежата, не е нужно дори да си свързал с кабел телефона към компютъра.
74
0
 
0
 
! Отговори
hell преди 9 години
До До hellТака е - частен случай е и не засяга толкова директно обикновените потребители. Но друг пример, който засяга повечето потребители - ай устройствата нямат поддръжка за SD карта. Искаш повече памет - купуваш по-скъп телефон, не може само една карта да си вземеш или да преизползваш такава ако вече имаш. Казваш, че при Епъл нещата са максимално опростени. Това значи и че можеш максимално лесно с iTunes да си качиш някакво съдържание на твоето устройство, само с копи->пейст?
73
0
 
0
 
! Отговори
До hell преди 9 години
Може и така да е, но това е супер специфичен частен случай. Eдва ли има реален потребител, за който това да е създало проблем, камо ли да иска да си сменя ръчно клетката, която ще ползва телефонът му, докато води разговор. При Епъл нещата са максимално опростени, за да може потребителят да няма грижа за нищо, а просто да си върши работата. Всякакви кустомизации са забранени и именно така са постигнали тази стабилност и защита.
72
0
 
0
 
! Отговори
hell преди 9 години
До До hell (74)Представи си, че говориш по мобилния си телефон и се движиш в същото време. При това движение разговора ти може да бъде прехвърлен през съседна мобилна клетка, ако почваш да излизаш от обхвата на текущата и сигналът до съседната е по-добър. Обаче ти (най-често) няма да разбереш, че това е станало - системата сама се справя. При Епъл си "ограничен само в една клетка". Не са предвидени ситуации ти да пожелаеш да излизаш от нея и ако се опиташ да го направиш - гориш.
71
0
 
0
 
! Отговори
До hell преди 9 години
Извинявай, но ти сам посочваш откъде са дошли проблемите ти при ползването на продуктите на Епъл:"и най-малките отклонения от посочения начин на ползване предизвикваше проблеми"Е как искаш да работят след като се опитваш да ги ползваш по начин, по който производителят не е предвидил да бъдат ползвани. Всичко това е свързано със защитата и сигурността. Не може хем отворена система, хем сигурна и оптимизирана - Андроид се нуждае от двойно по-мощен хардуер за да работи що годе прилично.
70
1
 
1
 
! Отговори
hell преди 9 години
До До hellПовече за този проблем може да прочетеш ако потърсиш app-store-enigma-the-patent-holder-the-developer-and-the-voiceless-child
69
1
 
1
 
! Отговори
hell преди 9 години
До До hellА относно айПръчките - няма как да ги наричам след горчивия ми опит с тях. Даже и собствениците на айПръчки с които работя се убедиха в това и им хареса името. Иначе никъде не съм казал, че давам обективно мнение. Аз съм личност и давам лично мнение, базирано върху моя опит с iOS и Android :)Друго което не харесах на ограниченията на Епъл е, че са махали от AppStore програмки които са много полезни на деца-аутисти, заради недоказано нарушение на патент.
68
1
 
1
 
! Отговори
hell преди 9 години
До До hellЗа съжаление, това че е затворена система не значи, че каквото и да направиш тя ще работи. По време на нашата работа с тези устройства и най-малките отклонения от посочения начин на ползване предизвикваше проблеми, т.е системата не беше гъвкава... Все пак нашата работа беше много по-различна от работата на обикновен потребител с подобно устройство (което би могло да оказва сериозно влияние на поведението на затворената и устойчива система).
67
3
 
3
 
! Отговори
До hell преди 9 години
Основното предимство на iOS пък е именно, че е затворена система и знаеш, че каквото и да направиш тя ще работи. А липсата на нужда от защита от зловреден код и софтуер е без аналог при никой друг произвидител. Въпрос на предпочитания, пич. Но виждайки, че наричаш епълските устройства айпръчки, ми е ясно колко обективен си в мнението си обаче ;)
66
0
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
Хора не ставайте роби на марките. Аз ползвам вече над 3 години Galaxy S2 и още съм с него. Говорите за корпуса , но моя телефон пада почти всеки ден и е имало брутални изпълнения с него и никога не се е напуквал дори дисплея. В същото време на повечето мои приятели Айфоните са със спукани дисплеи. Като функционалност аз лично съм доволен , но напоследък започна доста да цикли... Но ако утре си купя нов телефон той ще е - Sony Xperia Z2. Лично мое предпочитение ;)
65
5
 
3
 
! Отговори
hell преди 9 години
След няколкомесечни битки с айПръчки и Андроид устройства (длъжностната ми характеристика го налага) реших да си взема телефон с Андроид. айПръчките са по-добри отколкото си мислех, но изобщо не оправдават цената си. айПръчки правят само Епъл, докато Андроид устройства има от множество производители, поради което има конкуренция, следователно по-добра цена и повече екстри. Основното предимство на Андроид е, че не е затворена система и не си така ограничен да можеш да правиш само каквото позволят
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ПРОСТО СЕ ИЗЧЕРПИХА. НА ВСЯКО НАЧАЛО ВИНАГИ МУ ИДВА КРАЯТ. НЯМА НИЩО БЕЗКРАЙНО НА ТОЗИ СВЯТ. САМО ВСЕЛЕНАТА Е БЕЗКРАЙНА. МОЖЕ БИ. НЕ СЕ ЗНАЕ СЪС СИГУРНОСТ.
63
4
 
13
 
! Отговори
голямпраз преди 9 години
Единственото иновативно, доказано и затвърдено, което признавам на огризката е копи-пастето, крадат на поразия и толкоз.
62
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е тук в България да плюете толкова Айфон. Все пак българите предпочитат евтинджос стоки, а Самсунг им го предлага. :D
61
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двуядрения процесор на Айфон е по-бърз от прехваления Самсунг. Като качество Айфон се равнява на Мерцедес, а Самсунг на среден клас Опел.
60
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурен съм, че 99% от тези, които не харесвате Айфон, не сте го ползвали дори и за 1 минута. Всеки, който е преминал на iOS, никога след това не се е върнал на Андроид. Факт!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично, чета по 20 майла на ден на телефона си и не се облаквам от големия му дисплей. Въпрос на предпочитание.