Boeing и Space X правят нов кораб за превоз на астронавти на САЩ до МКС

НАСА се надява първият пилотиран полет до МКС да е през 2017 г.
17 сеп 2014 08:29, Елка Василева
28
Boeing и Space X правят нов кораб за превоз на астронавти на САЩ до МКС
Снимка: архив, Reuters

Създаването на нов кораб за превоз на американските астронавти до Международната космическа станция (МКС) по поръчка на НАСА е поверено на компаниите Boeing и Space X, предадоха световните агенции.

Проектът е избран след конкурс, в който са участвали и редица други компании, съобщи директорът на НАСА Чарлз Болдън.

Още по темата

Създаването на новия американски космически кораб ще позволи на САЩ "да се откажат от зависимостта от Русия за изпращане на астронавти до МКС". Сега международните екипажи достигат орбиталната станция единствено чрез руските кораби "Союз", припомня ИТАР-ТАСС.

НАСА се надява, че новият космически кораб ще може да извърши първия си пилотиран полет до МКС през 2017 година.

До 2017 г. ще действат споразуменията между Вашингтон и Москва за използване на "Союз" за транспорт на американски астронавти до станцията. Според американски медии НАСА плаща на руската агенция Роскосмос около 70 млн. долара за едно място на борда.

Според условията на договора НАСА ще предостави на Boeing 4,2 млрд. долара, а на Space X - 2,6 млрд. долара. Ако първият пилотиран полет през 2017 г. бъде успешен, компаниите ще получат специален сертификат, разрешаващ им да извършват редовни полети до орбиталния комплекс. САЩ се надяват МКС да бъде в експлоатация поне до 2024 година.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ... От 5 совалки две са загубен. Това прави 40 % загуби на космически кораби за НАСА. Изчисли сам, ако си добър по математика.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20Тя стига неслучайно ниската орбита. Ниската орбита е безопасна за космонавтите по отношение на радиацията, облъчването с рентгенови и гама лъчи и със заредени високоенергийни частици-протони и неутрони. Което облъчване дори за седмица полет никак не е малко. Колкото на по-високо летиш около земята, толкова по-голямо облъчване полуаваш. защото там вече не те пази земното магнитно поле и разредения озонов щит.Така, че ниската орбита е желана и безопасна.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според американски медии НАСА плаща на руската агенция Роскосмос около 70 млн. долара за едно място на борда."70 МИЛИОНА ДОЛАРА! А само един старт нас космическата им совалка струваше 1 МИЛИАРД ДОЛАРА!И сега се циганят за 70 милиона! Както се казва "на брашното евтини, на триците-скъпи!" А сега ще харчат безумни суми за нов кораб. Ама нали знаете приказката за зелника? Не е луд, който го яде.Ей тъй се харчат парите на американските данъкоплатци, безотчетно,безпричннно и необосновано.пилеят се
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 19С тази разлика, че руската ракета стига до ниска орбита, а на НАСА и трябва нещо доста по-сериозно.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи на Boeing 4,2 млрд. долара, на SpaceX 2,6 млрд. долара а на Роскосмос - 70 млн на кратуна. Време е руснаците да повишат цените, има инфлация, разни западни мерки ...
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво плюете по НАСА не можах да разбера? 90% от научните сателити и телескопи в космоса са там благодарение на тях. НАСА водят космическата наука напред. Какво са направили руснаците последните 30 години??? Нещо да са постиганли? Фобос-а май е още на дъното на океана а?Това че имат една ракета която ползват от 40 години не ги прави космическа сила.
14
5
 
9
 
! Отговори
Тъпун Вакуумглавски преди 9 години
Ще гледаме фойерверки в нощното небе
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе гледам големи спецове пишат тук горката НАСА развенчахте я напълно хахахаха само дето и за хигиенисти в НАСАне биха допусналиОдисей 1
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костюмчето на снимката също е руска технология. Нека да не ви заблуждава флагчето.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еднозначно заслужават огромно уважение.
10
0
 
17
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Последния успешен старт на Протон е от 28.4.14г. Сигурно си прав, всяка една страна е била предавана отвътре, ние още го преживяваме, руснаците може би вече са го преживели. Времето ще покаже, но е факт, че хората са създали технология, която им служи почти безотказно вече половин век. Мисля, че заслужават уважение. А иначе плановете са Протон да бъде заменен с тежкия вариант на Ангара.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това имах предвид, че Прогрес е космически товарен кораб, който се изстрелва с ракета-носител Съюз.
8
1
 
15
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Протон е може би най-успешната тежка космическа ракета създавана някога. Тя лети от 1965г. и има близо 400 пуска досега, от които 90% са успешни. А Прогрес е космически товарен кораб, също много здрава машина. Лети от 1978г. Няма да го спират скоро.
7
3
 
25
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Ахааааааааа,ама чак 2017 година Значи е още е в експериментална фаза Браво ,аферим,до 2020 може и да успеят да пътуват до МКС без руския Съюз Инак да ви напомня ,че Съюз е от 1967 и още се счита за най-надеждния и евтин транспорт до МКС Нещо хамериканските совалки имат склоността да се взривяват Тей е като хамеирканците чакат на чужди мозъци да им измислят нещо Хубо че беше Вернер Фон Браун че да стъпят на луната. След като е починал в началото на 70-те не им върви на САЩ
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7, може би имаш предвид не "Прогрес", а "Протон М", който ще бъде спрян в най-скоро време, тъй като кодовете за него още 90-те години бяха продадени за жълти стотинки на пиндосите и сега последните могат да "помагат" за неудачните стартове на "Протон М" през последните години.
5
5
 
18
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
Новата лека руска ракета "Ангара" вече работи и извърши полет от "Плесецк", а до 2017 година ще бъде построена и тежката "Ангара" с товароподемност между 120 и 190 тона за полети до Луната, Марс и др.
4
3
 
28
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Шефовете на НАСА разправяха, че още 2015 ще почнат с пилотируемите полети, сега ги изместиха за 2017, но за всеки случай си удължиха договора с Роскосмос до 2020. Така че ще продължат да си летят звездните лади (съюз) и москвичи (прогрес), докато планетарните шевролети ръждясват по музите. Че даже от миналата година летят и по нова бърза схема - стигат до МКС само за 6 часа. Толкова се пътува с автобуса от Сл.бряг до Бургас
3
4
 
12
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
До края на този месец руският космонавт Елена Серова ще полети на МКС. От 20 години рускиня не е работила на орбита около Земята.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааа, тук сме рашистите не се притеснявай. Те докато си строят ние си летим.Високотехнологичните чак сега почват , ако се окаже полета успешен , ами ако се окаже неуспешен.Пък и парите намаляват , доларът умира. Поживем увидем.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАСА ще предостави на Boeing 4,2 млрд. долара, а на Space X - 2,6 млрд. срещу около 70 млн. долара на Роскосмос за едно място на борда. 7 млрд. долара за 7 (2017-2024) години експлоатация.- Къде е Киро?-На кирия.Цената на санкциите.

Спонсорирани публикации