Какво ще донесе новият iPad на Apple?

Които търсят солидни таблети на ниски цени, едва ли ще бъдат привлечени
17 окт 2014 22:17, Бойчо Попов
20
Какво ще донесе новият iPad на Apple?
Снимка: архив Ройтерс

Едва ли някой експерт очаква новият и по-тънък iPad да увеличи значително ръста на продажбите на Apple. Но не това е най-важното, твърди в свой анализ Wall Street Journal.

В четвъртък вечер компанията представи нови версии на iPad Air и iPad Mini. С тях Apple се прицелва основно към клиенти, които по време на коледните продажби възнамеряват да посегнат към премиум таблетите, както и собственици на iPad, които искат да преминат към по-ново устройство. Онези клиенти обаче, които търсят солидни таблети на ниски цени, едва ли ще бъдат привлечени от предложението на калифорнийската компания.

Същевременно Apple намали цената за първото поколение на iPad Mini на 239 евро. По този начин обаче най-евтиният модел на групата все още е повече от два пъти по-скъп, отколкото например Amazon Fire HD, който струва 99 евро.

iPhone си остава най-важният продукт за Apple. На него се падат повече от половината от приходите и печалбата.

По време на представянето в четвъртък главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че от пазарния дебют на iPad компанията е продала над 225 млн. броя от устройството. По този начин той се е превърнал в най-бързо продавания продукт на Apple за всички времена.

В интервю за WSJ след представянето Кук заяви, че „в дългосрочен план остава оптимистично настроен по отношение на iPad“, дори ако данните за продажбите през тримесечията може да не са убедителни. Новият модел можел да предизвика силно желание за актуализация на устройствата у собствениците на по-ранните модели.

За инвеститорите обаче ситуацията с iPad изглежда по-сложна. Когато през 2010 г. таблетът бе представен и пуснат на пазара, клиентите се втурнаха към рафтовете и продажбите скочиха. Но напоследък в това направление има проблеми. Ръстът на продажбите се забави през последните две тримесечия. В счетоводния баланс за четвъртото тримесечие, който Apple трябва да представи през следващата седмица, има вероятност тази тенденция да продължи.

Разбира се, тези числа няма да се отнасят до новите новите модели iPad. Но анализатори се опасяват, че тенденцията на продажбите няма да се възстанови въпреки някои подобрения в дизайна. В световен мащаб вероятно пазарът на таблети ще нарасне тази година с 6,5% според данни на компанията за пазарни проучвания IDC. Но този растеж ще се осъществява главно благодарение на по-евтините устройства в развиващите се пазари.

Поне засега Apple се въздържа от навлизане в този сегмент и продължава да се фокусира върху първокласни продукти. Забележително е, че през тази година средностатистическата цена на нов iPad е над 440 долара. Тази продажбена цена е доста над средната за нов таблет пазара, която възлиза на 306 долара по данни на IDC.

На този фон инвеститорите трябва да гледат на iPad като на изключително печелившо устройство, което може да помогне на Apple да продава повече приложения, услуги и друго съдържание. А това е добре за Apple, дори ако продажбите на iPad остават не толкова високи.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: appleiPadпазар на таблети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1Това може да го каже само любител. Ползвам от дълги години про машините на Apple. Да, добри са, но само до 3тата година. После в казана. Колкото до сигурност, има дупки като всяка корпоративна играчка, но е тема табу и шараните вярват, че е поне на нивото на BSD Юникс; ами не е, съжалявам. За цената, какво да кажа, еврейска работа. Ако ще даваш тези пари, далеч по-добре е Т серията на ThinkPad, стига да не си на "Вие" с Юникс.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убунту е операционна система.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама и иос и андроид са на една платформа.Сейм шит ако питате мене.Какво стана с модулният телефон.Ами със кристалният пад дето рекламата му беше как една мадама си реже морковчето на ситно върху него докато си бъбри с мъжа си а после просто го изми ...Ами този със променяща се форма и цвят?Мощеше да ти допълзи до ръката със щракване на пръсти...Добре че ги окрадоха идеите от другите.Бездарници.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остави хардуера ами iOS8 е доста по-скапана от iOS7. Върви тромаво, накъсва при визуалните ефекти, блокирва. При андрооид оправиха накъсването но сега апъл го копира от гугъл. *** върни се моля те че твоите наследници са пълни ***.
12
0
 
1
 
! Отговори
младен преди 9 години
До YesНе позна. Нещо си се объркал. Преди 10г. Ubunto-то беше добре. Са от 3г.-4г. насам като набутаха тоя Unity интерфейс и стана тотално ***.
11
5
 
1
 
! Отговори
Yes преди 9 години
Какви са тия смехотворни коменатри за ubuntu, че е манна небесна... същата боза си е от поне 10 години насам gui средата на linux.Кой каквото ще да говори linux е serverside os и това си е.За всичко останало има OSX!
10
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Ами мини на Линукс.Там също няма как да ти запецне.Аз съм на Убунту и като минах на него бях просто удивен, няма нищо общо с Уиндоус.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първоначално Епъл бяха наистина нещо ново и много добри, но впоследствие те изостанаха значително.Познавам хора, които минаха от Айфон на Андроид и бяха страшно впечатлени.Ако не започнат да съдават нещо ново или поне конкурентно като хардуер, Епъл ще тръгнат по пътя на Нокия.Аз лично не съм фен нито на Андроид, нито на Айфон. Чакам да излезе Убунту за смартфони.
8
7
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Ако имам късмет тия скапаняци да фалират докато съм жив, ще вдигна банкет! :)))ПП На фона на всичките зомбирани *** обаче, надали ще го доживея.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе Бойчо, какви айпади и айфони, къде са евтините домати това питам аз ?
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1:Безспорно продуктите на Ябълката са качествени,но цената им е висока. А дали си заслужава, ще видите всички след като завъртите65 лазарника и ще се чудите откъде парички за лекарства,храна защото паричките са фръкнали през годините загъзарии.Да си жив и здрав с новата придобивка, можеш ли да споделишкакви професионални апликации имаш там или само браузваш имлатиш игри.
5
4
 
11
 
! Отговори
Ромове преди 9 години
Ай пад , ай под , ай сиктер!
4
5
 
14
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Явно наистина ситуацията в ябълката не е на добре....при толкова редовни ежеседмични статии..май хората не кълвът вече :)
3
3
 
16
 
! Отговори
4 преди 9 години
Е, от iPad какво по-китайско искаш :)
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Za kakvo gi pishete teia statii za iPad, daite neshto po-kitaisko kat za Ganio.
1
30
 
25
 
! Отговори
... преди 9 години
Никога съм нямал Айфон. Само с Андроид съм бил. С компютрите - винаги съм използвал Уиндоус. Само ще ви кажа ,че скоро си взех Макбук Про Ретина...повече не искам да чувам за Уиндоус и разни компютърчета (напомпани само с параметри)... Свалям им шапка просто. Правиш каквото си искаш, на колкото искаш Десктопа, това да запецне нещо просто забравяш какво е,а изработката - уникална. Това е от мен. Лека вечер. На противниците на Епъл бих казал: и аз бях на вашия бряг ама..отсреща е много по-добре

Спонсорирани публикации