НАСА изстреля успешно космическия кораб "Орион"

Предвижда се това да е основен пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса
Обновена: 5 дек 2014 17:24 | 5 дек 2014 15:09, Елка Василева
56
НАСА изстреля успешно космическия кораб "Орион"
Снимка: БТА

Новият американски космически кораб за многократно използване "Орион" беше изстрелян успешно от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, за да извърши първия си изпитателен полет, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на информация от НАСА.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за доставяне на екипажи на астероиди и на Марс.

Стартът на "Орион" беше планиран за 12 ч. и 5 мин. по Гринуич /12.05 часа българско време/ на 4 декември, но бе отлаган няколко пъти. Първото отлагане бе заради това, че кораб е преминал в опасна близост до зоната за изстрелване. Ново отлагане се наложи заради силни ветрове на космодрума, а третото бе по технически причини - заради дефект в дюзата в първата степен на ракетата, която не изпълни зададената й команда само три минути и 9 секунди преди изстрелването. В крайна сметка бе  решено стартът да се състои на 5 декември в 12.05 часа по Гринуич.

За извеждането на кораба на орбита беше използвана тежка ракета-носител "Делта-4".

Целта на първото изпитание, което преминава в автоматичен режим без екипаж, е да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата по време на връщането си на Земята.

 "Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, трябва да направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на разстояние 5800 км. При връщането си космическият апарат ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му ще достигне 2200 градуса Целзий.

При доближаването на земната повърхност ще се отворят 11 парашута, които ще намалят скоростта на "Орион" до 32 км/ч.

Космическият апарат трябва да се приводни в Тихия океан, на 960 км югозападно от Сан Диего в Калифорния, където ще го чака кораб на американските ВМС, 4 часа и половина след старта.

 "Орион" е с тегло 23 тона и по външния си вид напомня корабите "Мъркюри" и "Аполо", които бяха използвани през 60-те  и 70-те години на миналия век, макар че размерите му са малко по-големи от техните. На борда му могат да пътуват шестима астронавти.

Второ изпитателно изстрелване на апарата в космоса е планирано след 4 години. Очаква се през 2021 г. астронавти да се качат на борда на "Орион" и да се отправят към Червената планета.
 

/БТА/


Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: ОрионНАСАBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И руснаците ще изведат на орбита пилотируем космически кораб "Русь", но с "Ангара - А5".
13
2
 
6
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Май ще правят това което направиха руснаците през 60 години:) След 4 години ще тестват "Орион" с кучето Рекс!:))))))))))))))))
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНа геостационарна орбита - около 35 хил километра са разположени много комуникационни сателити. По-добре се информирайте преди да пишете.А и "Ангара" ще бъде изстреляна до геостационарна орбита.------------------Angara shte hodi li do Mars ?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се заяждам, но предлагам проста аритметическа задача: възможно ли е и с каква скорост трябва да се движи "Орион", че за 4:30 ч. да направи 2 обиколки на Земята на височина 5 800 км.
10
10
 
3
 
! Отговори
Така си е преди 9 години
Който си го маже,покориха Луната,след години и Марс,пък някой само ,,братските'' страни.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко изобщо говорите за достигната височина на космически апарат си спомнете за геостационарна орбита и тогава ще разберете, че доста имат "кораби" далеч над 5800 км височина.----------------Niama nito edin, samo misiite do lunata sa bili po-dalech. Teq na geostacionarna orbita visian na 500 km.Mai nikoi ne shvana za kakvo stava vypros tova e razlichna raketa podgotviashta misia do mars. Interesno kak ia napraviha bez ruski dvigateli :)
8
0
 
8
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Успешеният изстрел на леката "Ангара - А1" е факт, но след 20 дни - на 25.12.2014 - предстои първия изпитателен полет на тежкия вариант "Ангара - А5" с товароподемност над 35 тона.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтанасовНа 26 август 1995 г. руското правителство взима решение за разработка на проекта ракета-носител Ангара.Първото изстрелване на Ангара e на 9 юли 2014 г.---------------има няма 19 години .
6
0
 
15
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Браво, най-после:)А как да разбирам последният абзац?! След 4 (четири) години ... втори опит? P.S. Не ни трябва южен поток, Маккейн ще ни докара газ от Марс след 2021г.:)
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Ангара излетя от единия край на Русия за да падне в другия й край. ПОне една обиколк на Земята да беше направила.
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименKolko koraba imat na 5800 km visochina ?
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6колко от тях стигнаха до дъното на океана ?
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците за тази година, към този момент имат изстреляни 4 пилотирани и 4 непилотирани кораба, без да броим всички останали пускове на сателити и тези които остават до края на годината.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ке му дръжат цръвената глава на големио на Цръвената планета

Спонсорирани публикации