Intel се възползва от забавящия се спад на пазара на персонални компютри

Резултатите на компанията показват проблемите ѝ в бизнеса с мобилни устройства
16 яну 2015 15:11, Бойчо Попов
0
Intel се възползва от забавящия се спад на пазара на персонални компютри
Снимка: архив Ройтерс

Най-големият в света производител на чипове Intel се възползва от забавящия се спад на пазара на персонални компютри и силния бизнес със сървърите.

През последното тримесечие на 2014 г. приходите на компанията са нараснали с 6,4% до 14,72 млрд. долара (12,6 млрд. евро). Печалбата се увеличава с 39% до 3,7 млрд. долара, обяви Intel след края на борсовата сесия в Ню Йорк.

В следборсовата търговия акциите поевтиняха първоначално с около 2%. Прогнозата за печалбата надмина очакванията на пазарите, но тази за приходите в размер на 13,7 млрд. долара за текущото първо тримесечие се оказа разочароваща, предава Ройтерс.

Резултатите показват за пореден път проблемите на Intel в бизнеса със смартфони и таблети.

Така приходите на Intel за 2014 г. са в размер на 55,8 млрд. долара. 49 млрд. долара от тях са от поделенията за персонални компютри и сървъри. Чиповете за мобилните устройства, които представляват обещаващ бизнес, са отчели приходи в размер на 200 млн. долара и загуба от 4,2 млрд. долара.

За последното тримесечие поделението за мобилни и телекомуникационни чипове отчете необичайни отрицателни приходи за 6 млн. долара - в крайна сметка Intel плаща, за да накара производителите да използват неговите процесорите. Дивизията отчита оперативна загуба от 1,11 млрд. долара.

„Щедростта“ в мобилния бизнес се финансира от доказаните източници на пари - персоналните компютри и сървърите за центрове за данни. Intel е ключов бенефициент от като цяло малко по-добрия бизнес с лаптопи и настолни компютри. Ако продажбите на персонални компютри се свиха с една десета от 2013 г., за тази година пазарните проучвания показват спад от не повече от 2%.

В Intel приходите от продажби в поделението за чипове се увеличават с 3% до 8,87 млрд. долара. С това поделението се грижи за около 60 на сто от целия бизнес на Intel. Нетната оперативна печалба скочи с цели 18,7% до близо 4 млрд. долара. В поделението за сървъри приходите от продажби се увеличават с една четвърт до почти 4,1 млрд. долара. Оперативната печалба в поделението се повиши с 39% до над 2,2 млрд. долара.

Младият бизнес с чипове за мрежови устройства е донесъл тримесечна оперативна печалба от 185 млн. долара при приходи от почти 600 млн. долара.

Intel, която е базирана в Санта Клара, Калифорния, обаче продължава да се радва на солидна финансова основа. Компанията приключи годината с 14,1 млрд. долара в брой, въпреки че плати 4 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции за над 10 млрд. долара. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Intelпазар на чипове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари