Обама: В Европа има технологичен протекционизъм

Европейските политици реагираха остро на коментарите на американския президент
17 фев 2015 17:08,
22
Обама: В Европа има технологичен протекционизъм
Снимка: архив Ройтерс

Европейски политици критикуват Барак Обама за твърдението му, че опитите за ограничаване на компании от Силициевата долина на континента са вид протекционизъм, пише The Financial Times.

Американският президент заяви в неделя, че европейския изпитателен поглед върху компании като Google и Facebook е движен от „комерсиалния интерес“ от страна на технологичните компании в региона, които се опитват да се конкурират с по-добрите си американски съперници.

„Ние притежавахме интернет. Нашите компании го създадоха, разшириха, усъвършенстваха по начини, по които не могат да бъдат конкурирани. И много често това, което се описва като възвишена позиция по определени теми понякога е просто опит да се вземе част от техния комерсиален интерес“, твърди Обама в интервю за технологичния сайт Re/Code.

Европейските политици и институции реагираха остро на коментарите на президента.

„Тази идея – че регулациите са тук само за да пазят нашите компании, е погрешна“, заяви говорител на Европейската комисия. „Регулациите би трябвало да улеснят компании извън ЕС да получат достъп до единния пазар. В интерес на американските компании е правилата да се прилагат еднакво“.

През миналата година европейските власти положиха значителни усилия, за да намалят мощта и обхвата на водещи американски технологични компании. Често това бе отговор на страховете за американско следене в интернет, избягване на данъци и пазарно доминиране.

Най-често цел на тези политики в региона е Google, като ЕС разследва компанията вече пета поредна година. В началото на този месец частни наблюдатели заплашиха със съд Google заради нейното въвеждане на новия европейски закон за „правото да бъдеш забравен“.

Миналата година Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство решение, което призовава регулаторите да обмислят разделянето на Google. Въпреки че гласуването бе символично, целта му беше да окаже натиск върху Европейската комисия за по-твърдо отношение спрямо компанията.

Гласуването накара американски политици и от двете водещи партии да пратят отворени писма, изразяващи тревогата им от „предложения, които изглеждат насочени към американски технологични компании“.

„В защита на Google и Facebook, понякога европейският отговор е много по-комерсиално мотивиран отколкото каквото и да е друго“, заяви Обама. „Както съм казвал, има някои страни като Германия, предвид нейната история със ЩАЗИ, които са много чувствителни към тези въпроси. Но понякога техните търговци - техните доставчици, които, знаете, не могат да се конкурират с нашите - реално се опитват да сложат препятствия пред нормалната дейност на нашите компании там“.

Google и Facebook отказаха да коментират.

Евродепутатът Рамо Тремоса, който започна парламентарната дискусия за Google заяви: „Президентът Обама забравя или може би не е наясно, че сред десетките оплаквания в антитръстовото дело срещу Google има и няколко американски компании.“ 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
tozi преди 9 години
Пълна с правописни грешки статия.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПлавникТака е, но защото японците бяха принудени да правят автомобилите си там и да създадат работни места за американци ;) САЩ са най-протекционистичната държава в световен мащаб. Но като всеки лицемер обвиняват другите в собствените си действия.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 13:Internet и Web са различни неща. Второто е създадено в Церн, първото в MIT
9
1
 
43
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
1.Интернет е създаден в Европа (ЦЕРН)2.Гугъл е най-голямата шпионска мрежа създавана някога.3.Ако в щатите им замирише на шпионаж жална ти майка а пък се оплакват че европата не им давала спокойно да си шпионират всичко живо.4.Все повече ги мразя!Няма такава наглост няма такова чудо.
8
1
 
43
 
! Отговори
А, я да не триеш! преди 9 години
Ко речи Обоно, че работите с гуглата и фейсбуко, ама в Европа ви пречат на глобалното сканиране? Добре, че има хора като Асандж и Сноудън, та да открехнат света какви градове сте.. Чак на Меркелица тауефоно слухтехте...
7
24
 
13
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 9 години
До Анонимен 3"взимайте си обратно интернета и се махайте през океана"***, как ще драскаш тогава глупости във форумите бе?
6
3
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Отиваш на гости спазваш правилата на домакина, ако ли не - стоиш пред вратата. Никой не ви е длъжен с нищо и за справка европейците са десетки пъти по независими от корпорациите от вас. Така че пука ми на мазилката какво искате вие в САЩ.
5
4
 
31
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Тези които създадоха интернета в САЩ също са потомци на еврпейци. А предците на Обонго Бонго бачкаха по плантациите.
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интернет и Фейсбук - гордостта на американците. Макдоналдс, шистов газ и ГМО. Тук не е Опитното поле Американски юати, където върхушката манипулира с медии и реклама простия американски народец. Взимайте си извратените филми по фокс и се омитайте на Новата земя - Америка.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лобист на чястни компании. Къде са шеврон, шистовия газ и монсанто в речта?
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
взимайте си обратно интернета и се махайте през океана. американ ***.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EVROPA DA PREMINE NA LUBOV S RUSIA,CERNIAT VECE ZA NISHTO NE STAVA