Съд в САЩ се чуди чии са шофьорите на Uber и Lyft

Водачите искат да имат право на възстановяване на разходите
12 мар 2015 15:00, Елена Кирилова
7
Съд в САЩ се чуди чии са шофьорите на Uber и Lyft
Снимка: архив Ройтерс

Приложенията за споделен транспорт Uber и Lyft не успяха да убедят американските съдии в сряда, че техните водачи са независими изпълнители, а не служители, предава Ройтерс.

И двете компании участват в съдебни дела, които могат да имат широки последици за фирмите от Силициевата долина, допринасящи за т.нар. „икономика на споделянето“.

Американските окръжни съдии Едуард Чен и Винс Чабриа във Федералния съд на Сан Франциско заявиха по време на двете дела, че статутът на шофьорите на Uber и Lyft трябва да бъде дефиниран.

Фирмите са изправени пред отделни съдебни процеси, заведени от шофьори, които твърдят, че са служители и имат право на възстановяване на разходите (за гориво например), както и за поддръжка на превозното средство. В момента шофьорите сами плащат въпросните средства.

Ако съдът реши, че шофьорите на двете най-големи услуги в бранша все пак са техни служители, компаниите ще имат значително по-големи разходи извън съдебната зала, тъй като ще трябва да започнат да плащат социални осигуровки и обезщетения. Това от своя страна може да се отрази на пазарната оценка не само на Lyft и Uber, но и на други стартиращи компании, които разчитат на големи мрежи от частно наети лица, които да возят клиентите, да чистят къщи или да предоставят други услуги.

Uber отказва да коментира случващото се, а представителите на Lyft все още не са отговорили на запитването за коментар.

Uber набра повече от 4 млрд. долара от видни фирми за рисков капитал, включително от Benchmark и Google Ventures, което оцени компанията на 40 млрд. долара и я направи старт-ъпа с най-висока пазарна стойност в САЩ. Lyft събра 331 млн. долара от Founders Fund и други инвеститори.

Съдия Чен посочи, че Uber има право да се откаже от своите шофьори, както и че те предоставят ключова услуга за приложението. И двата фактора клонят в полза на това шофьорите да бъдат признати за служители на компанията.

По думите на Чен съдебните заседатели трябва да вземат крайното решение. По същия начин Чабриа призна, че статутът на шофьорите е труден за дефиниране.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: LyftUber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
Някъв от България преди 9 години
Uber си е чиста пирамида.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са най-тоталитарната държава в момента..
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом не могат да събират данъци и акцизи е забранено..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свърши авантата. Дефакто тия си имат абонати от които си падат мангизи без да имат един лев разход за тия абонати(бачкатори). Ееее са кажи чесно, не е ли гениално. Ама всичко е до време, докато му дойде акъла на обществото.
2
3
 
15
 
! Отговори
Путев преди 9 години
отсъдят ли че са служители, тогава юбер загазват яко..
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
haha