BlackBerry също залага на Android?

Компанията може да пусне нов смартфон с операционната система на Google
12 юни 2015 15:06, Елена Кирилова
9
BlackBerry също залага на Android?
Снимка: архив Ройтерс

BlackBerry обмисля следващият ѝ смартфон да бъде с Android на Google. Ходът потвърждава, че компанията търси начин да върви напред, след като възродената ѝ линия устройства не успя да спечели вниманието на масовия потребител, разкриват четирима души, запознати със случая.

Решението представлява обратен завой за базираната във Ватерло, Онтарио, компания, която избягваше Android и вярваше, че BlackBerry 10 ще може да възстанови пазарния дял, който концернът загуби заради iPhone на Apple и устройствата, ползващи операционната система Android, пише Ройтерс.

Източниците, пожелали да останат анонимни, твърдят, че изборът да използва Android е част от стратегията на BlackBerry да се съсредоточи върху софтуера и управлението на устройствата. Компанията, която някога доминираше пазара на смартфони, сега има пазарен дял от под 1%.

Не е ясно дали решението да използва Android ще сложи край на линията устройства BlackBerry 10, която беше представена с много фанфари в началото на 2013 г. След като в началото се появиха позитивни отзиви, телефоните не се представиха добре в сравнение с Android устройствата и с тези на Apple, най-вече поради липсата на известни приложения.

„Не коментираме слухове и спекулации, но оставаме свързани с операционната система BlackBerry 10, която предоставя сигурност и продуктивност, които са несравними“, посочва компанията в имейл.

Говорителят на Google отказва да коментира въпроса.

Главният изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен се осланя на новата система за управление на устройства – BES12, която позволява на корпоративните и държавните клиенти да управляват чрез устройства с марката BlackBerry вътрешните си мрежи, както и устройства, работещи с Android, iOS на Apple и Windows на Microsoft.

Една от пречките, които стоят пред тази трансформация, е убеждаването на големите потребители, че софтуерът за управление на устройства може да работи на няколко различни платформи.

BlackBerry вероятно ще използва Android за следващия си телефон слайдър, който се очаква да бъде пуснат на пазара тази есен, твърдят двама от източниците. Устройството комбинира тъчскрийн и физическа клавиатура, така че потребителите да използват тази, която предпочитат.

BlackBerry показа устройството по време на Mobile World Congress в Барселона през март, но оттогава почти не е разкривала подробности за него.

Чрез пускането на устройство с Android, разполагащо с голям сензорен екран и физическа клавиатура, BlackBerry се надява да успее да спечели цяла ниша в доминирания от тъчскрийн телефони пазар. Джаджата може да привлече онези, които все още използват по-стари модели на BlackBerry, но искат достъп до по-големите възможности, предоставяни от Android.

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Андроид е недоразумение което предназначено само за шпиониране. Пъстри играчки за дечица които носят печалби на разработчиците на приложения. С безбройните си актуализации всяка версия на андроидите започва да бъгясва.
5
0
 
1
 
! Отговори
ахъм преди 8 години
Пак някакви "разбирачи" леят мозък из форума евала чистокръвни *** "разбиращи" и "можещи" всичко !
4
2
 
0
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Бахахаа! Тея па, с Хандроида! Това ще им е лебедовата песен ако се захванат с Гигълското недоразумение. От там пари печелят само Гугляците и жълтурите в лицето на Самсунг(все още).
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блекбери потъват, обаче не губят високомерието си и неоправдано високите си цени. А това с андроида е буквално крясък : Умряхме! Как ли ще се конкурират с наточените китайски флагмани, имащи двойно по-ниски цени? Абсурдно е.
2
8
 
5
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Андроид рано издават багажа не даваите пара на вятъра
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съгласен с коментар едно.IOS и Windows Phone са най-стабилните и СИГУРНИ ОС за бизнес!