Президентът на Toshiba подаде оставка след скандал

Петима членове на управителния съвет също се оттеглят от постовете си
21 юли 2015 14:33, Бойчо Попов
3
Президентът на Toshiba подаде оставка след  скандал
Снимка: архив Ройтерс

Президентът на японската корпорация Toshiba Хисао Танака и двамата му предшественици Норио Сазаки и Ацутоши Нишида подадоха оставки заради финансовия скандал в компанията, предаде Ройтерс.

В момента Сазаки е вицепрезидент на компанията, а Нишида - специален съветник. Оставки подават и още петима членове на управителния съвет.

Сазаки ще бъде освободен и от всички постове, заемани от него в правителствени комисии, заяви по-рано днес японският държавен министър за икономическата и фискалната политика Акира Амари.

Причината за оставките е публикуван в понеделник доклад на независими одитори, според който финансовите показатели на компанията не са отговаряли на действителността през последните шест години, а печалбата е била завишена със 151,8 млрд. йени (1,2 млрд. долара).

Компанията, която произвежда различни електронни продукти, като компютърни чипове или лаптопи, но също така дори цели ядрени електроцентрали, призна за първи път през април за грешка в счетоводството. Тогава компанията призна, че може би трябва да коригира надолу печалбата си преди данъци и такси в периода между 2009 до 2013 г. с общо около 55 млрд. йени.

Според доклада на одиторите Танака и неговите предшественици са оказвали натиск върху подчинените си да завишават печалбите от компютърния бизнес на концерна. „Едновременно и систематично са били следвани неуместни счетоводни практики“, пише в доклада на одиторите.

Японските регулаторни власти за пазара на ценни книжа обмислят да препоръчат на Службата за финансови услуги да наложи глоба на конгломерата, а Токийската фондова борса може да отправи предупреждение до инвеститорите за Toshiba, съобщи агенция Kiodo.

"Компанията приема ситуацията, която е причинила, много сериозно, и се извинява на нашите акционери, инвеститори и заинтересовани лица", посочи Toshiba в свое изявление.

Това е най-големият корпоративен скандал в Япония от счетоводния скандал около производителя на фотографска и видео техника Olympus Corp. през 2011 година. Компанията призна, че е фалшифицирала финансови отчети, за да скрие инвестиционни загуби за над 100 млрд. йени, започващи още през 90-те години.

Във вторник книжата на Toshiba на Токийската фондова борса обаче поскъпват с 6,1%. Търговците смятат, че дългосрочно ориентираните инвеститори са се разделили отдавна с акциите си. Сега цената ще бъде повлияна от краткосрочни сделки.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: toshiba
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Японците са хора като всички останали. Лъжат, крадат, перат пари, мамят и т.н. И там както и тук има много безкруполни хора. Най вероятно ще прие " Биричка" :) може Саке и ще си айдака с милиончетата в банковата сметка. Ще обикаля света и ще се кефи на слънцето. Слънцето е гряло преди 50000 години и сега грее и няма нищо ново под него. Едни и същи номера и сюжети с други декори :)
1
2
 
10
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Японците уж бяха мъже на честта, да очакваме ли харакири в близките дни?