Google става мега концерн – Alphabet

Новата структура ще бъде въведена поетапно през следващите месеци
Обновена: 11 авг 2015 07:42 | 11 авг 2015 07:30, Бойчо Попов
3
Google става мега концерн – Alphabet
Снимка: Reuters

Американският технологичен концерн Google ще се сдобие с нова корпоративна структура. Като холдингово дружество ще се създаде нова компания с името Alphabet Inc, заяви ръководителят на интернет компанията Лари Пейдж в понеделник в постинг в корпоративния блог.

Alphabet ще бъде сбор от фирми, от които Google ще е най-голямата, и ще замени Google като борсово котирана компания, предава Bloomberg.

В холдинговото дружество ще влязат всички основни дейности на Google, включително търсачката, картовите услуги и YouTube, както и отделните сектори като Fiber и Nest. Също под шапката на ходлина влизат и фармакомпанията Calico, в която основен инвеститор е Google, както и инвестиционните поделения Google Ventures и Capital Google, а също и Google X.

Новата структура щяла да позволи отделните дружества да се ръководят по-независимо едно от друго. Всички акции на Google ще бъдат преобразувани в равен брой акции на Alphabet с еднакви права. Пейдж ще бъде начело на Alphabet като изпълнителен директор, а Сергей Брин ще бъде президент на компанията. Главният финансов директор на Google Рут Порат запазва същия пост в Alphabet, а топ мениджърът Сундар Пичай ще поеме ръководството на Google

Новата структура ще бъде въведена поетапно през следващите месеци. Alphabet ще представя резултатите си по силата на тази нова структура, като началото ще бъде поставено през четвъртото тримесечие, което обикновено се публикува през януари.

С този ход инвеститорите ще получат повече информация за това как оперират отделните фирми, което е отколешно настояване от Wall Street. Съгласно промяната основната компания Google ще докладва отделни резултати от своите инвестиционни и изследователски поделения.

"Харесаме името Alphabet, защото това означава колекция от букви, които представляват езика, една от най-важните иновации на човечеството и е в основата на това как ние индексираме с Google search", каза Пейдж. "Допада ни и че значи и alpha-bet „игра на думи от  - Alpha е възвръщаемост на инвестициите над бенчмарка, bet – залог) – нещо, към което се стремим!"

Стъпката се прие добре на Wall Street, като в следборсовата търговия цената на акциите на Google поскъпна с около 5%.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: googleЛари ПейджAlphabet
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации