Шофирането на кола скоро ще е нелегално

Или как машините ще поемат изцяло контрола върху автомобилите
16 авг 2015 10:21,
48
Шофирането на кола скоро ще е нелегално
Снимка: архив, Ройтерс

Удоволствието от карането на собствената кола може да ни бъде отнето в рамките на следващите десетина години. Според авторитетното онлайн издание techcrunch.com милиони шофьори на камиони, таксиджии и доставчици ще останат без работа. Иновациите ще сложат край на вековното “съжителство” между шофьора и автомобила.

За techcrunch.com шофирането би трябвало и ще бъде забранено, защото скоро човечеството ще разполага с технология за предотвратяване на смъртоносни инциденти по пътищата. Повече от 1.2 милиона души умират при катастрофи всяка година (което е повече от жертвите, дадени от враждуващите страни в Корейската война). 
 
Само през изминалата година 275 хиляди китайци, 238 хиляди индийци и 33 хиляди американци са загинали в предотвратими пътни инциденти. Въпреки всички подобрения по отношение на мерките за безопасност, автомобилната индустрия не може да осигури пълна защита. 
 
Защото не може да се справи с главната причина за фаталните катастрофи – човешката грешка.
 
Гугъл провежда тестове със самоуправляващи се автомобили от известно време насам и вече са натрупани над 1,5 милиона километра по пътищата. В реални условия, като пълноправни участници в движението. След изминат път от близо 40 пъти обиколката на Земята резултатът е повече от задоволителен – нито един инцидент.

Машините са били удряни 11 пъти от други коли, управлявани от хора. Вината винаги е била на човека.
 
Официални данни сочат, че човешка грешка е причината за 94% от катастрофите в световен мащаб. И въпреки всички инициативи, модерни методи на обучение и т.н., поведението на хората зад волана не се променя особено. Шофирането в нетрезво състояние стои зад над 1/3 от смъртните случаи при пътни инциденти.

В Съединените щати 1 на всеки 4 катастрофи е заради писане на съобщения на мобилно устройство при шофиране. Освен това за разлика от роботите, хората имат нужда от почивка. Скорошно проучване в страната сочи, че 69 на сто от шофьорите са били сънливи или дремещи зад волана поне веднъж в месеца.

При самоуправляващите се коли “шофьорът” не кара пиян, не се разсейва и не заспива на волана. Тези автомобили са снабдени с камери, инфрачервени сензори, ултрамодерни навигации и още много софтуер, който да помага за избягването на опасностите по начин, непосилен за човека.

Машините реагират по-бързо, спират по-навреме, завиват по-точно и са подготвени за резки промени в пътната обстановка. Роботите комуникират далеч по-добре един с друг от разстояние за разлика от шофиращите хора.
 
Наличието само на такива автомобили по пътищата ще облекчи трафика, ще скъси значително времето за придвижване, ще се оптимизира паркирането и т.н.
 
Британското правителство е убедено, че подобни коли ще спасят множество човешки животи и наскоро инвестира 50 милиона паунда в мащабен проект за тестове на самоуправляващи се автомобили и производство на части за тях. В САЩ Университетът на Мичиган отдели 130 декара за изграждане на зона за тестове.
 
Изпълнителният директор на Тесла шокира света, когато обяви, че човечеството трябва да забрани шофирането, защото е прекалено опасно. Но се оказва, че Елон Мъск не е далеч от истината.

Наличието на над 2 милиарда автомобила по пътищата ще направи пълният преход възможен в рамките на поне 2 десетилетия. Според експерти обаче началото на този процес ще даде резултати незабавно и на година ще бъдат спасявани по 21 хиляди човешки живота само в Съединените щати.

А бездействието може да доведе до смъртта на други 20 милиона за същия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: машинироботи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
axaxxaax преди 8 години
I horata deto debnat na parkinga shte ostanat bez rabota, katajiie,tirajii,taksijii . . . syshto ostavat bez rabota. shte ima 4 chasov rabaton den. Shte se raboti 4 dena v sedmicata. Zashtoto chovek shte raboti s uma si, a toj ne moze da e 24/7 online. Maksimalno choveshko umstveno natovarvane e 2 do 4 chasa na den. Toesta da kaze na robota i mashinata kakvo da svyrshi ili da optaimizira procesa mu .
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
край, шофери, краят ви е близо. и на паркирането в градинките - също
30
6
 
11
 
! Отговори
DSW преди 8 години
А какво ще кажете да забраним Google..бе тия станаха много нагли вече ,гурели ..
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и самолетите карат на автопилот, ама...
28
1
 
12
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До Анонименще си киснеш в къщи и ще лайкваш в ДнесПроблем няма, ако един робот идва да ми носи пари и ядене, ще си лежа и ще си чета Днес.бг и ще си лайквам :)Но за такова нещо никой не говори, та затова съм леко притеснен
27
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам търпение това да се случи! Мразя да карам!
26
7
 
14
 
! Отговори
пацо преди 8 години
пълни глупости на разни 30г индивиди които не са ставали от пред монитора. Живейте с хората пичове, навън има коли жени спорт и все опасни неща. Самолетите имат от най развитите системи, но все пак ги управляват пилоти интересно защо??? 10г ахахахахаха след толкова години трудно ше ви става вече и ще установите че само с порно сте си пропилели животеца електронен.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в ДневникИ какъв е проблема?! ще си киснеш в къщи и ще лайкваш в Днес!
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро и чукането ще стане нелегално
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТЗа вас не е необходимо - за вас освидетелстване и у психиатрията!
22
2
 
30
 
! Отговори
75 преди 8 години
В България е изключено да стане. Да отнемеш на *** най-милото? Единственото което може,единственото което обича и за което живее? Ще стане революция.Познавам хора,които 24 часа в денонощието в продължение на години,говорят за коли.Нито веднъж не съм ги чул да кажат нещо за жена или децата си.
21
1
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Крисчън Бейл*
20
5
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
След няколко години като ни турят и по един чип имплантиран в нас за да ни следи къде ходим, какво правим и идилията ще е пълна. А след още няколко години и серуми ще си бием за да нямаме чувства както във филма Еквилибруим с Крисчън Слейтър.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да не им харесва на някои хора, това е бъдещето. Според мен няма да е забранено да се шофира. Човек ще може да избира дали да се вози или да управлява сам. Технологиите заместиха много професии. Трябва да си гъвкав и готов да се преквалифицираш.
18
5
 
16
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Има един основен проблем който стои пред цялата съвременна техника , наричат го вирус , ако някой реши да ви ошашави бордовия компютър той може да ви бутне по колелата на насрещно движещ се ТИР дори да сте зад волана трезвен като морков и буден като ранобуден студент .Как ще разрешат проблема не знам , защото както всичко в природата на всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие .
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako кола на гугъл катастрофира в България то определено ще бъде съставен акт за несъобразена скорост
16
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По същата логика трпбва да бъде забранено ходенето пеша, изкачването на стълби, къпането и плуването в морето, карането на колело, пътуването със самолет, ползването на асансьор, раждането, пиенето на вода, миенето на зъбите .... и т.н човешки дейности криещи всякакви рискове. Колкото и да уважавам новите технологии такива твърдения определям като простовати.
15
3
 
21
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Всичко убаво, ама няма да има какво да се работи. Такситата ще се държат от една глобална фирма Юбер, без шофьори.Магазините на немските фирми ще са без касиерки, защото ще въведат РФИД технология.Роботи ще берат вкусните холандски домати от парниците и ще ни ги карат.И ако имаш 3 висши, знаеш 3 езика и имаш безкрайно много енергия, може да те наредат някъде на работа.
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости, първо потребителите никога няма да позволят това и второ, не забравяйте прираста, по този начин все пак някак се контролира прираста...Така че това са приказчици за неделния ден...
13
1
 
13
 
! Отговори
Калифорнатора преди 8 години
до 13Душко, Скайнет ще достигне своя апогей в самоусъвършенстването си на 10-ти януари 2025-та година и топгава започва битката с човечеството.

Спонсорирани публикации