Microsoft се насочва към нишови телефони

Компанията реши, че загърбва масовия пазар
Обновена: 5 окт 2015 20:04 | 5 окт 2015 20:01, Елена Кирилова
36
Microsoft се насочва към нишови телефони
Снимка: www.pixabay.com

Очакваното представяне на нови смартфони на Microsoft през тази седмица ще отбележи последното усилие на компанията за изграждането на успешна мобилна стратегия. Новият подход се свежда до три думи: предефиниране на успеха, пише Wall Street Journal.

В рамките на събитие, което ще се проведе в Ню Йорк, Microsoft планира да представи поне два смартфона от висок клас с марката Lumia, създадени от компанията и работещи с нейната операционна система Windows, твърдят източници, запознати с плановете на фирмата.

След дълги години работа по смартфони за масовия пазар, Microsoft за първи път залага на определена ниша, като бизнеса, където компанията се надява, че нейните смартфони ще имат конкурентно предимство.

Планът на Microsoft се основава на Windows 10, наскоро пуснатата нова версия на операционната система на компанията, която за първи път свързва персоналните компютри и мобилните устройства в една обща система. Потребителите на Windows, които ползват електронни таблици на Excel или се обаждат по Skype от персоналните си компютри, могат да правят абсолютно същото през мобилните си устройства.

Въпросната промяна в подхода към бизнеса със смартфони е голям залог за Microsoft. От десетилетия компанията използва франчайза около Windows, за да оформя технологичната индустрия чрез контролирането на основното устройство сред потребителите – персоналният компютър. Но откакто смартфоните започнаха да изземат тази функция, Microsoft се оказа в неизгодна позиция.

Решението на компанията да стесни фокуса отразява неоспорими факти: телефоните с Windows се продават малко и не носят достатъчно приходи. Преди две години, когато Microsoft навлезе на пазара на телефони, придобивайки мобилните операции на Nokia, американската компания заяви, че до 2018 г. ще има 15% дял на пазара на смартфони. По-късно фирмата се отказа от тази амбиция.

През тази година три от всеки 100 продадени смартфона ще бъде с Windows, сочи прогноза на IDC. Смартфоните на Apple и тези, които работят с операционната система Android, съставляват общо 97% от пазара.

Microsoft загуби средно по 12 цента за всеки смартфон, продаден през тримесечието, което приключи на 30 юни. Месец по-късно компанията призна неуспеха и обяви, че съкращава близо 8000 служители, най-вече такива, занимаващи се мобилните ѝ устройства.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че мерките за намаляване на разходите и решението да се спрат опитите за продажба на възможно най-много телефони, ще помогнат на фирмата да намали загубите.

Microsoft ще работи по по-ефективно и по-фокусирано портфолио на смартфоните си, заяви Надела пред Wall Street Journal през юли.

Скептиците твърдят, че свиването на амбициите не е толкова избор, колкото необходимост. Защитниците пък смятат, че Microsoft има значително предимство – може да използва Windows 10, за да насърчи интереса към смартфоните с Windows. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нокиа вече нямат мобилно подразделение, така че няма смисъл да се включват в разни класации. А самсунг пък нямат мобилно подразделение в Корея. Демек не се сглобяват в Корея. Най-голямата им фабрика е във Виетнам, имат и в Китай разбира се.
18
0
 
0
 
! Отговори
Дан преди 8 години
Samsung -80 356 - 32.1% от световния пазар.Apple - 30 330 - 12.1%Huawei - 11 665 - 4.7%Nokia е под 3 %...масовият пазар ги е загърбил тях, а не те - него.
17
0
 
0
 
! Отговори
Дан преди 8 години
До 42 : Самсунг е корейски, не китайски.И засега правят най-добрите телефони.А за "слухтенето"- то е за всички марки и модели- без изключния.Нокиа..никога няма да се върне към върха от "едно време" с Уиндоус или без.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Winpbone е като BB os. Много е хубава, ама само дето не става за нищо. Ама поне бб се сетиха да асоциират андроод приложения, а тия още едва едва се мъчат. Дочувам че новите лумии които ще презентират днес ще имат неадекватно високи цени... Явно ще ппследват симбиана, защото досега продажбите се крепяха на ниските цени.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да видим, магазина е меко казано зле. Сега например го няма here, а друго за wp няма с бг глас. Вайбъра и скайпа нотифицират когато си искат. Батериите по правило се изчерпват като за олимпиада.Билдовете към десетката са трагични! Дано поне офиц.релииз е сносен! Да, върви мазно, но до там! И не ми разправяйте че не забива. Имам 930. При сърфиране грее много над нормалното. За бг меню даже и не мечтая. Наистина са нишови устройства...
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 % съгласен с 27 . Ползвам Linux на компютър и Windows 8.1 на телефон . Сменям телефони след по-малко от година , имал съм три с Windows , три с Android и три с Symbian , иска ми се следващият ми телефон отново да е със Windows , според мен това което предлага операционната система на Гугъл покрива най широк кръг от потребители и съответно е най-доброто решение на пазара , но Windows ми дава най-точно това от което имам нужда аз
13
5
 
6
 
! Отговори
dp преди 8 години
Windows 10 отдолу има (все още) работещата файлова система и т.н. от XP насам,но потребителският интерфейс е омазана работа и няма да го бъде.Да бяха оставили интерфейса от преди 10 години - с мишка която следва пръстадори само (както правят разните VNC приложения) щеше да е 100 пъти по-използваемо.Епъл и андроид са популярни заради идиотоустойчивия си интерфейс, отдолу епълна мазня, по-трагична и от тая на MS - но колко хора могат да го забележат.
12
25
 
3
 
! Отговори
23 преди 8 години
Iphone е номер едно, който няма кинти да си вземе стар Iphone. Другото е лоша имитация.
11
5
 
8
 
! Отговори
42 преди 8 години
А ВСЪЩНОСТ УИНДОУС ТЕЛЕФОНИТЕ СА НАЙ- ДОБРИ И ЖЕЛЕЗНИ. НО БЪЛГАРИНЪТ, А И ДРУГИ СИ ОБИЧАТ КИТАЙСКИТЕ ГАРАЖНИ ЕПЪЛИ И САМСУНГИ, ЗАЩОТО РЕКЛАМАТА НАЙ- МНОГО ГИ НАЛАГА, КАКТО И ОПЕРАТОРИТЕ, ЗАЩОТО И НАЙ- ЛЕСНО НИ СЛУХТЯТ ПРЕЗ ТЯХ.
10
6
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
сега ако се насочат и към нишови прозорци, няма да имат цена.
9
3
 
8
 
! Отговори
Lumia преди 8 години
Аз съм с Lumia 535 и съм много доволен че вече не ползвам Лагшит. :D
8
4
 
6
 
! Отговори
Илиев преди 8 години
До ГеоргиВсе едно аз съм го написал този коментар :). Почнах с windows phone 5.0, после след 6.5 минах на android и като излезе windows phone 8 си взех lumia 920 и точно както казваш. Върви си вече 2 години и няма намерение да сдава багажа, бърза е точно толкова както когато я купих, забивала ми е 2 пъти и кофтито беше че не можех да я рестартирам и трябваше да чакам да ми падне батерията, но това е нищо в сравнение с премеждията ми с андроид телефоните.
7
2
 
4
 
! Отговори
уф преди 8 години
Изобщо не препоръчвам на когото и да било да си root-ва телефона или таблета, това го дадох само за пример. Иначе аз съм с Galaxy S6, нямам никакви ама никакви ядове, невероятно доволен съм. Предния ми беше един смешен Самсунг Duos, който просто ми скъса нерва, бавен, забива и пр.
6
10
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
На ubuntu идеята наистина беша страхотна и те първи заговориха за универсално устройство. Обаче ubuntu не ме кефят от както са създадени. Преди linux си беше операционна система за по-напреднали потребители, те го направиха като за *** :-))). Развалиха линукса
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
потърсете spyware сайтовете за софтуер за следене на windows phone :) - такъв няма. Има за blackberry, има за iphone, а андроида е най-отворената os. Единствено през windows phone, няма как някой да ви открадне контактите и личните данни и да ви следи телефона. Докато при андроид това е детска игра :). Почти всяка програма иска достъп от контакти и т.н.
4
4
 
20
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Аз съм имал телефон с windows още преди 7-8години :-). Като се появи android беше голяма сензация с красивия си интерфейс. Сега обаче андроида е станал средство за събиране на персонална информация :-). Пълно е с бъгове, отделно телефона става супер бавен след 1-2год. ползване. Сега съм с lumia 920, вече на 3години. Все още е толкова бърз колкото като го купих, не е преинсталиран и е блокирал има няма 5-6 пъти. Разни хлапета се прехласват по android, защото има игрички, но е шит като ОС
3
2
 
6
 
! Отговори
уф до 8 преди 8 години
Нищо му няма на Андроида като скорост или като ОС, супер е, просто ония ненаядените от Google винаги го товарят с техните гадости с целта да изтискат и последния ти цент. Само за опит си свали един root-нат Bluestacks примерно и ще видиш невероятна скорост, навигацията е супер бърза, аповете се отварят на секундата и пр.
2
10
 
19
 
! Отговори
уф преди 8 години
Не знам за Уиндоус телефоните, никога не съм държал в ръцете си, но дано някой скоро да разбие монопола на малоумницитя от Google. Такова ламтене даже и при Майкрософт нямаше, от алчност са готови да глътнат цилея свят. Как така.апове за Андроид ще се свалят само от едно единствено място и то само като се логнеш с акаунт на Гугъл. И това се само един пример от безумията им! Все едно на настолен Windows компютър да сваляш програми само от сайта на Майкрософт и то само тези, които те одобрят.
1
10
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ммда, от пазара на телефони ги изритаха като мръсни котета. Отдавна отмина времетокогато за да се отвори определена страница трябва IE6.Достатъчно е photoshop, CAD програмите, както и програми за предпечатна подготовка да минат на друга платформа и MS ще глътнат още вода. Не може да си монополист завинаги !Между другото в работата ми преминаването от настолни компютри към лаптопи често е свързано със смяна на производителя. Можете ли да се сетите кой произвежда лаптопите които използваме? ;)