Apple защитава патент за "паник режим" на iPhone

Режимът се активира чрез пръстов отпечатък в Touch ID
9 ное 2015 17:00, Бойчо Попов
6
Apple защитава патент за "паник режим" на iPhone
Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple е подал в щатското ведомство за патенти и марки (USPTO) своя заявка за патент, според която при използване на определен пръст потребителят ще може да вкара своя iPhone в “паник режим”, предава ZDNet.

В момента интегрираният в хоум бутона сензор TouchID позволява запаметяване на до пет пръстови отпечатъка, които имат една и съща цел – отключване на апарата. В своята заявка за патент сега Apple обяснява, че скенерът за пръстови отпечатъци може да бъде така конфигуриран, че даден отпечатък да активира стандартния режим, а друг – този за спешни случаи. Новият патент предлага добавянето на “таен паник пръст” към софтуера на Touch ID.

Идеята на “паник режима” е той да бъде използван, когато собственикът на iPhone-a се чувства заплашен или се намира в опасност. При активирането на iPhone-a с този определен пръст устройството ще блокира достъпа до личната информация на потребителя, която то съхранява. Тази функция на “паник режима” би могла да бъде използвана при опит за кражба на iPhone-a.

Друга описана в патента опция позволява на “паник режима” да активира камерата и микрофона на смартфона. Така аудио и видео сигналите ще могат да достигнат до службите за бързо реагиране (полиция, спешна помощ, пожарна), които да предприемат необходимите действия за оказване на помощ на закъсалия потребител. Тези сигнали можело да се предават и съхраняват на независим отдалечен сървър.

В патента е описан пример, при който е необходимо да се окаже помощ на контузен турист, който би могъл да активира “паник режима” на своя iPhone, предоставяйки на спасителите информация за точното си географско местонахождение. Патентът също така не изключва и възможността за няколко различни “паник режима”, активиращи се с различни пръсти.

Публикуваните сега от USPTO документи са подадени в службата на 5 май 2014 г. от Картик Судхир. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
balgarite veche sa belqzani sas otpechatacite ne samo kriminalno proqvenite i normalnite malchogani vsichko e pod kontrol nov svetoven red chico skruch magdak
3
1
 
0
 
! Отговори
UGIN преди 8 години
Какво ли не ще измислят само и само да се докопат до пръстовите ти отпечатъци. Аман...
2
2
 
3
 
! Отговори
London преди 8 години
Big brother , 1984
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра идея е това, браво!

Спонсорирани публикации