Битката на слънчевите панели - Китай срещу ЕС

ЕК удължи мерките срещу китайските вносители на пазара
30
Битката на слънчевите панели - Китай срещу ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейските производители на слънчеви панели спечелиха удължаване на ограниченията срещу китайските вносители, след като днес Европейската комисия (ЕК) реши да направи оценка на въведените мерки, което ще продължи действието им с поне година, предадоха ДПА и Ройтерс.

През 2013 г. ЕК наложи минимални продажни цени и лимит на броя китайски слънчеви панели, плоскости и клетки, продавани в ЕС. Това бе опит да се разреши спор, породен от евтиния китайки внос.

Действието на ограниченията трябваше да изтече този месец, но ЕК обяви, че е решила да обмисли молба за удължаването им, подадена от асоциацията на европейските производители ПроСън (ProSun).

Молбата се основава на аргумента, че изтичането на действието на ограничителните мерки вероятно ще доведе до продължаване на дъмпинга и нови щети за европейската промишленост, посочва ЕК.

Решението на Еврокомисията да започне оценка на мерките вероятно ще доведе до удължаването им поне с година, отбелязва Ройтерс.

Европейските производители обвиняват китайските си конкуренти, че използват заеми с изгодни лихви и кредити за износ, за да се опитат да се наложат на европейския пазар. Китай отрича негови компании да са извършвали неправомерни действия, твърдейки, че техните продукти просто са по-конкурентни. През 2011 г. вносът на китайски слънчеви панели в ЕС се увеличи до 21 млрд. евро.

Още за икономика и технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предният коментар е безмислен. Няма да го обсъждам! Но цялата ситуация показва другото лице на европейските производители, и ЕС. А именно - всичките приказки за климатичните промени и мерките които се планират в тази посока, са вятър работа, измама, политически лъжи. Богът на който се кланя ЕС е бескрупулната печалба, измама и лъжа. Лицемерие лъха от мухлясалите мозъци в Брюксел.
23
0
 
0
 
! Отговори
От чужбина преди 8 години
Всички гледат цената. И понеже произведено в Китай е евтино излиза, че панелите са ефективни. В действителност трябва да се запитаме колко енергия се изразходва за производството на тези панели. Дали те самите произвеждат повече енергия от изразходената? Тези панели през живота си трябва да произведат многократно, в много пъти повече енергия отколкото са глътнали за производството си. Без значение в коя държава са произведени и без значение цената на изразходената и произведената енергия.
22
0
 
3
 
! Отговори
Значи когато преди 8 години
фалираха нашите фабрики, не бяхме конкурентно способни затова марш и Kaput и le h . В момента в който ЕС не е конкурентно способен, минаваме към комунизъм и забраняваме вноса на техника от другаде, защото я правят по-добре и по евтино. Ами намлете заплатата на немеца дето яде вурстове по 8 кила на ден и лющи по 20 бири на седмица от 2000 на 1500 евро и ето ти евтините ама не им стиска да са капиталисти. Искаме хем комунизъм хем капитализъм и накрая стана !
21
6
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Образно казано-колко ли "***"се изгаря за производството на тия панели.
20
4
 
14
 
! Отговори
majorski преди 8 години
споко ...дреме им на китайците за Европата .....ако не е в Европа ще е в Русия Арабските страни ,Австралия ...Южн Америка ........там ЕС не може да им налага санкций и мита ....там ЕС няма думата .....Важното тука в тази новина е, че Китай произвежда по евтини Слънчеви батерий от ЕС ...ФАКТ!Скоро ще завладее световния пазар...както става с много други производаства и това е нормално !неможе да взимаме в Германия запалати по 2000 евро и да се конкорираме с заплати 100 евро в Китай
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайските са средно по 0.5 $ за ват.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RAZLIKATA MEJDU KITAI I ES ZNAETELI KAKVA E ,CHE ES RANO ILI KASNO CHE SE RAZPADNE ,A KITAI I KOMUNIZMA V KITAI NIKOGA!!!....?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NEMA DANAK SLANCE ,AIMA DANAK VODA!!!...,?
16
1
 
23
 
! Отговори
! преди 8 години
Аз съм изцяло за производство и внос на евтини фотоволтаици, само да не са някакви ***, разбира се.
15
2
 
30
 
! Отговори
Toni преди 8 години
Не знам за китайските солари, но преди 5 години купих един инверторен климатик Мидеа за 700 лв, и оттогава не е спиран, работи на температури от -20 до + 39 градуса и няма проблеми. И е доста икономичен, така че аз съм за китайските стоки, ако са като този климатик
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като беше създаден през 2005 г, LDK Solar, заедно с другите големи китайски производители на соларни панели, се радваше на бърз растеж. За това спомогна и фактът, че Китай обяви соларната индустрия, заедно с биотехнологиите и космическите изследвания, за "стратегическа нова индустрия", на която се полагат безвъзмездна помощ и евтини кредити.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заводът струваше 2.5 млрд. юана /около 360 млн. долара/ като по-голямата част от оборудването беше внесено от Германия. В предприятието бяха наети 5000 души. През миналия месец обаче 4 500 служители в завода бяха пуснати в отпуск. Те получават 700 юана на месец /около 110 долара/, за да си останат у дома. Фабрикатa затвори 24 от своите 32 производствени линии.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди две години, LDK Solar, един от най-големите производители на соларни панели в Китай построи нов завод с най-съвременните технологии. Той се намира в един от индустриалните паркове на Хефей, като на стената му гордо светят логото на LDK Solar и мотото: "Осветлението на бъдещето", пише The Telegraph.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен до 5Да не говорим за битовата техника, които са 100% китайски." Колко китайски марки познаваш?
10
3
 
7
 
! Отговори
мх преди 8 години
г/д като гръцкото домати продават го на загуба и си избиват парите от големите субсидии и така подбиват българското ;)
9
26
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Трябва да се забрани изобщо вноса на всякакви Китайски стоки! Освен че са с отвратително качество трябва да стимулираме нашата Европейска и родна икономика.Стига са ни продавали *** и печелили от нас!!!!Накой ще каже - ми по евтини са! Стига с тва по евтино.Ако се спре Китайския внос и се насърчи Европейския бизнес всеки ще има възможност да си купи по скъпото и по качественото!!!
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойче швайне иска да не вдига по-тежко от kypа си и да взема 2000 евро заплатка. Дойче швайне иска да смуче парици. Дойче швайне ще осмуче голата опашка...
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойче швайне иска да не вдига по-тежко от *** си и да взема 2000 евро заплатка. Дойче швайне иска да смуче парици. Дойче швайне ще осмуче голата опашка...
6
2
 
49
 
! Отговори
аз преди 8 години
А по-интересното е с какво се правят "евро" панелите - най-вероятно с китайски елементи , сглобявани в ЕС и цената вече е тройна - тоест и двата панела са еднакви , ама едните били "родно" производство , а другите внос от Китай.
5
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези които неразбират - ЕС е поставила за цел дългострочно енергийната и система да бъде основана на ВЕИ. Ако позволят Китай да убие европейското производство, така че заменим една енергийна зависимост (Руската) с друга (Китайската). Така че тук става въпрос за енергийната сигурност на европа и няма как това да се остави на пазарната икономика.

Спонсорирани публикации