Броим по 120 метеора за час след два дни

Звездобройците ще видят и малка комета в небето
7
Броим по 120 метеора за час след два дни
Снимка: Reuters, архив

Метеорният поток Геминиди е най-атрактивният "звездопад" през есенните и зимните нощи. Той е активен от 4 до 17 декември, а през тази година неговият максимум ще бъде на 14 декември - около 20.00 часа българско време, съобщават астрономите от БАН.

При добри метеорологични условия и в отсъствието на Луната, ще могат да се преброят близо 120 метеора за час, посочват учените.

На същата дата луната ще залезе в 20.11 часа в София и ще е с 12 процента осветен диск, който ще е като тънък сърп или това ще е т.нар. млада луна.

Поради това условията за наблюдение ще бъдат добри.

Геминидите са ярки метеори, често болиди и затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе.

Препоръчително е тези, които решат да наблюдават явлението, да излязат при ясно време и под открито небе на 14 декември след свечеряване. На тази дата слънцето ще залезе в 16.53 часа в София, така че около час и половина по-късно вече ще може да има ефективни наблюдения.

С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминидите ще се подобряват, защото съзвездието Близнаци ще се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60 градуса над източния хоризонт.

Препоръчително е в началото на нощта наблюдателите да съсредоточат вниманието си повече към източната половина на небето, но когато по-късно радиантът на потока се издигне по-високо, вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето, посочват астрономите.

Те поясняват, че Геминидите са породени от облаци с частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и други, които се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в процеса на разпадане на различни комети.

От нашите географски ширини кометата C/2013 US10 /Catalina/ се наблюдава от 20 ноември 2015 г., припомнят астрономите и допълват, че до Коледните празници тя ще се движи бавно на фона на звездите от съзвездието Дева.

Кометата ще се открива ниско над хоризонта в посока изток-югоизток в края на нощите - около 5.30-6.00 часа.
Нейната яркост се оказа малко по-ниска от предвижданата до неотдавна и сега кометата е от шеста видима звездна величина, което означава, че тя е на границата на възможностите за наблюдение с невъоръжено око.

Поради това е препоръчително използването на бинокъл или на малък телескоп. Най-добре кометата ще се наблюдава във втората половина на нощите през януари 2016 г., когато ще премине през съзвездията Воловар, Ловджийски кучета, Голяма мечка и Дракон. Най-близо до Земята кометата ще бъде на 17 януари 2016 г. - на разстояние около 108.4 милиона километра. Тогава в безлунни нощи кометата ще може да се забележи с невъоръжено око, ако наблюденията се извършват от места отдалечени от градските светлини. Използването на бинокъл или на зрителна тръба остава препоръчително, съветват астрономите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Миро преди 8 години
пък и сексист. Ми ако фотографа е жена, няма да има какво да брои по неговата система.
2
1
 
1
 
! Отговори
от мен преди 8 години
Андрешко , тоя ***** може да няма няколко хиляди , но ако се наведе ,погледне и види повече от две , ситуацията е много опасна !
1
6
 
7
 
! Отговори
Доспат преди 8 години
Дано падне някой върху НДК !

Спонсорирани публикации