Атаките в киберпространството ще се увеличават

Хората да разчитат на разума си за лъжливите съобщения в нета
Обновена: 28 дек 2015 14:54 | 28 дек 2015 13:44, Анисия Иванова
2
Атаките в киберпространството ще се увеличават
Снимка: Reuters, архив

Атаките в киберпространството няма да намаляват, напротив потребителите ще стават все по-уязвими. Това заяви Димитър Ганчев от Българско ИТ общество в ефира на Bulgaria ON AIR.

В момента в Германия се провежда световна конференция на хакерите, а ЕС създава първия закон за киберсигурността.

"Оказва се, че софтуерът е уязвим и мрежите не са добре направени, а ръстът в последните десетина години е бил в голяма степен за сметка на сигурността", смята Ганчев.

Той нарече хакването на сайтове на държавните институции през тази година "бели кахъри".

"Представете си какво ще се случи, ако някой реши да блокира онлайн банкирането и го държи в продължение на три месеца. На практика бизнесът ще спре да работи", каза той. Обикновено този, който извършва атаките и този, който поръчва, са различни организации. Това се е превърнало в бизнес

Димитър Ганчев и Иван Нейчев, специалист по кирилските шрифтове в Интернет, коментираха и достоверността на информацията в мрежата и как може да се отсее вярната от невярната информация.

Преди дни в интернет пространството се появи информация, че президентът на Русия Владимир Путин специално е поздравил България по повод Рождество Христово, която се оказа фалшива.

Българска компания е разработила интелигентен софтур, който има за цел да отсее вярната от невярната информация. Засега той разпознава невярното съдържание в реално време само в Туитър с точност до 70%. В бъдеще програмата ще изчислява достоверността в различни медии, социални мрежи и езици. Целта е да се следи в реално време за достоверността на иформацията, която влияе върху медиите, акциите на компаниите, общественото мнение и рейтинга на политиците.

Несериозно е да се разчита на софтуер, защото какъвто и да е алгоритъмът, той ще бъде разкрит, смята Ганчев. С изкуствен интелект се занимават тези, които нямат собствен, пошегува се той.

"И сега Google вади резултатите от търсенето според SEO на сайтовете, така ще могат да се моделират и новините, за да заобикалят софтуерите", каза той.

Хората да разчитат на здравия си разум, когато трябва да отсеят истината в нета, препоръчаха двамата ИТ специалисти.

Иван Нейчев допълни, че "има хора, на чието мнение трябва да разчитаме".

"Трябва да се върнем към ерата на авторитетите. Сега всяко едно мнение стана еднакво тежко, а то не е. Трябва да започнем да разпознаваме авторитетите", обясни Ганчев.

По-добре да загубиш много време, за да намериш достоверен източник на информация. Човек трябва да си изгради критерии за достоверност и източници, на които да има доверие, посъветва Нейчев.

"Хората, които работят с информация, би трябвало много внимателно да си проверяват източниците", завърши той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 8 години
Те си знаят глупостите ние потребителите да им дробим попара отде на де преди малко опсувах един *** ползваики или някои го кара в теленор да ползва меилите на хората но им е удобен и си го държат явно заради тази си глупост е питам аз мисля чее време да стане нета като в германия и англия някога там да е имало кибератаки аз поне не знам докато манталитета ние да клоним към турция няма да се оправим никога и докато се прикарва силен мислеики другия за слаб товаче нее го показал другия не знач
1
4
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
всичките послания за авторитети вече нямат смисъл, откакто бившите комунисти , които съсипаха обществото станаха олигарски и продължават да го съсипват. Върнаха България с векове назад- от треия свят станахме. Авторитети! Авторитети бягат от тук! И с право!