Скоро Facebook ще снабдява Африка с нет от дронове

Марк Зукърбърг анонсира първия полет на Aquila
7 яну 2016 11:52, Бойчо Попов
24
Скоро Facebook ще снабдява Африка с нет от дронове
Снимка: Ройтерс

Известният със своите амбициозни новогодишни решения и обещания Марк Зукърбърг си постави за 2016 г. може би най-предизвикателната цел. След като преди дни обяви, че възнамерява да разработи система за изкуствен интелект, която да улеснява ежедневието в домовете на хората, сега той добави, че „2016 г. ще е голяма година за пускане на технологиите на бъдещето“.

Главният изпълнителен директор на Facebook обяви в личния си профил в социалната мрежа, че от 6 януари стартират предварителните поръчки за покупка на очилата за виртуална реалност Oculus Rift.

 „Ние вярваме, че виртуалната и разширената реалност ще бъде следващата голяма изчислителна платформа, която ще промени начина, по който ние всички се свързваме и общуваме. Oculus осигурява най-доброто преживяване за виртуална реалност в света“, пише той. 

Зукърбърг анонсира, че скоро компанията му ще осъществи първия полет на своя задвижван със соларни панели дрон Aquila, част от амбициите на Facebook да свърже с интернет отдалечени части на света (проектът Internet.org). Дронът е с размах на крилете 140 фута (около 42,6 метра - бел. ред.) и тегло под 1000 паунда (453 кг). Той е покрит със соларни панели и е кръстен на орела, който е носил светкавиците на Зевс в гръцката митология. Според мениджъра през тази година Facebook ще успее също така да постави началото на проекта си за сателити в орбита, с които Субсахарска Африка да получи интернет.

Зукърбърг обърна внимание и на напредъка в областта на изкуствения интелект (ИИ). „Ние наскоро построихме прототип, който съчетава разбирането на езика и визия, така че да може да отговаря на въпроси за изображение. Използваме ИИ, за да помогнем на незрящи хора в в нашата общност да „виждат“ снимки на приятелите си чрез нашата система“, пише още милиардерът.

Припомняме, че още в неделя той изреди част от предизвикателствата си за годината. „Личното ми предизвикателство за 2016 г. е да изградя прост изкуствен интелект, който да управлява дома ми и да ми помага с работата ми", сподели в неделя Зукърбърг в публикация в личния си профил във Facebook. По думите му системата ще е нещо като иконома JARVIS от комиксите за "Железния човек".

Проектът Oculus Rift започна през 2012 г. с кампания за набиране на финансиране в Kickstarter. През 2013 г. компанията представи и първата версия на очилата за разработчици на софтуер и игри. Впоследствие през 2014 г. Oculus VR стана собственост на Facebook срещу 2 млрд. долара.

По-късно компанията усилено започна да разработва умните си очила и сключи партньорства с други фирми, например Samsung, с които заедно разработват Samsung Gear VR. Това устройство обаче разчита на екрана на смартфон и няма да е конкурент на Oculus VR.

От сайта на производителя стана ясно, че Oculus Rift струва 599 долара. Цената е по-висока от очакваната, защото мнозина анализатори очакваха Facebook да субсидира разработката. Но дори и тази цена може да е донякъде измамна, като се има предвид, че покупката на очила за виртуална реалност изпълнява само половината от необходимите условия за качествени VR забавления.

Другата половина изисква наличието на достатъчно мощен от графична гледна точка геймърски компютър, а според оценка на производителя на видео карти NVIDIA това условие се изпълнява от едва 1% от работещите към днешна дата компютри. Друга възможна спънка пред този тип забавления е все още относително ограниченото количество съдържание. Наистина в окомплектовката на очилата Oculus Rift са включени две игри - EVE: Valkyrie и Lucky’s Tale, но това изглежда недостатъчно.  

Мощен компютър с достатъчно памет за виртуалната реалност би струвал поне 1000 долара, изчисляват специалисти.

Освен това стана ясно, че стартът на продажбите на контролера Oculus Touch се отлага. Първоначално това устройство трябваше да излезе на пазара през първата половина на 2016 г., но разработчиците имат нужда от допълнително време за подобряване на ергономичността и прецизността на работа, затова то ще се забави неопределено време. Затова първите партиди на Oculus Rift ще се доставят с контролера за Xbox One. Oculus Touch се очаква през втората половина на годината, като ще улесни управлението на игрите и виртуалната реалност. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво и е на Африка интернет? За да печелят пари от секс уеб камери ли? Тези нямат функциониращи държави първо, второ нямат елементарна инфраструктура (канали, пречиствателни станции и прочие), но дайте да ги снабдим с интернет и телефони, че докато *** от глад и малария да си правят селфита и да ги качват във фейсбук, че да им пращаме от Европа пари по сметките!
16
0
 
1
 
! Отговори
Рик преди 8 години
То това оставаше - да снабдят африканците с интернет. Като видят какво е положението в Европа спрямо тяхното никакви мерки против емиграцията няма да ги забавят.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой ден ще осъзнаете как комуникацията между всички хора ще помогне много повече за развитието на хората от колкото храна която ще свърши
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо малкио хлебец да им пуснат ,а те после сами ще налазят в Фейсбук Гладен Африканец в Фейсбук не седи :-)
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нНе Зукърбърг, а неговите господари или тези, които го принуждават да го прави! Още една ГОЛЯМА ЧЕСТОТА към десетките честоти, които сипят неимоверна електромагнитна радиация, за която хората просто не знаят какво причинява, а и не искат да научат! Подсмиват се под мустак, ама то си е пред тях, около тях, но те НИТО ГО ЧУВАТ, НИТО ВИЖДАТ и си мислят: А то я няма, тя не вреди и ... живота им минава!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"следващата голяма изчислителна платформа, която ще промени начина, по който ние всички се свързваме и общуваме."И защо по дяволите е нужно да променяме този начин? Още по-опосредстван ли трябва да стане? Вече няма даже по телефони и чатове да си общуваме, ами нашите устройства ще правят това вместо на, освобождавайки ни от необходимостта да мислим и се изразяваме? По дяволите с "технологията" и откачилия по нея Запад!!!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните еврейски кьорфишеци. Верват им само ***, ама те верват сляпо на всичко което им спуснат.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мали! Онго Бонго кат почне да сЕрфира в нетЯ, стой та гледай!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10GBits/s за площ 300 квадратни километра
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10BBits/s за площ 300 квадратни километра - бравос
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тестовият образец на дрона дава 10 гигабита за секунда
6
0
 
7
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Мда. Сомалия например е изцяло покрита от мобилните оператори. Покритие и интернет има навсякъде. Качеството е добро а по-ниски цени за мобилна комуникация няма никъде. Ток и правителство може и да нямат но имат станции със соларни батерии за зареждане на мобилните устройства навсякъде.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този дрон кръстен на орела на Зевс има размах на крилата колкото boing 737 и лети на височина 20км където няма бури.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще трябва да ги снабдят с копия с Интернет Насочване и GPS :)
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората ток нямат, но ще имат Интернет. Яко!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една пясъчна буря и дрона е долу...
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На фона на това, че все още на този континент има държави чиито жители измират от глад, нет от дронове? *** цинизма!

Спонсорирани публикации