Поддоставчици на Apple ще бъдат засегнати от спада в търсенето на iPhone

Тези прогнози вече повлияха зле на акциите на компаниите
15 яну 2016 16:19, Елена Кирилова
10
Поддоставчици на Apple ще бъдат засегнати от спада в търсенето на iPhone
Снимка: www.pixabay.com

Компаниите, които произвеждат компоненти за Apple, предупредиха, че очакват по-ниски приходи за първата половина на годината - знак за забавянето на продажбите на последните модели iPhone, пише Wall Street Journal.

Taiwan Semiconductor Manufactoring, която произвежда чипове за iPhone и други популярни електронни устройства, в четвъртък обяви, че прогнозира, че приходите ѝ за първото тримесечие на тази година ще се свият с до 11% спрямо същия период миналата година. Компанията твърди, че това се дължи на по-слабото търсене на висок клас смартфони.

Компонентите на Apple носят 20% от продажбите на TSMC, сочи доклад на Credit Suisse.

Largan Precision, която прави модули за камери за iPhone, твърди, че очаква „сравнително слабо“ първо тримесечие, докато Catcher Technology, която прави металните панели на телефоните на Apple, посочва, че приходите за първата половина на годината ще запазят нивото си от миналата година. Largan и Carcher са базирани в Тайван.

Южнокорейската компания Samsung Electronics, известна със своите процесори, заяви по-рано този месец, че очаква конкуренцията за всички основни продукти на Samsung да стане още по-голяма, в това число и при чиповете за памет. Освен че доставя компоненти на Apple, Samsung се конкурира с базираната в САЩ компания и в продажбата на смартфони.

Първата половина на годината традиционно е слаб сезон на веригата за доставки на Apple и като цяло за индустрията с потребителска електроника.

Но забавянето през тази година може да бъде по-ясно изразено заради по-слабото представяне на iPhone 6S и iPhone 6 Plus, които бяха пуснати на пазара миналата есен, в сравнение с бума на популярността на iPhone 6 през 2014 г., твърдят източници, запознати с продукцията на смартфоните на Apple.

Apple намали прогнозата си за поръчките към своите доставчици през последните няколко месеца. Подобни притеснения повлияха негативно на цената на акциите на Apple, която спадна под 100 долара за първи път от 15 месеца. Новините се отразиха зле и на акциите на доставчиците на iPhone.

“Виждаме спад в търсенето на висок клас смартфони“, твърди Марк Лиу, един от главните изпълнителни директори на TSMC. По думите му Китай и други развиващи се пазари вече показват „признаци на подобрение“ и TSMC очаква да се върне към растежа след приключването на първото тримесечие.

TSMC прогнозира приходи между 198 и 201 млрд. нови тайвански долара (5,93-6,02 млрд. щатски долара) за първото тримесечие. Това е с 9,5-11% по-малко спрямо година по-рано и с 1,2%-2,7% спрямо четвъртото тримесечие.

Лиу твърди, че TSMC очаква глобалният пазар на смартфони да се представи по-добре от други сегменти за електроника през 2016 г. Тя прогнозира, че продажбите на смартфони ще нараснат с 8%, докато тези на персонални компютри и таблети ще се свият съответно с 3% и 7% през годината.

Като цяло доставчиците гледат положително на резултатите за цялата година, тъй като се очаква Apple да пусне на пазара следващото поколение iPhone, който вероятно ще има повече нови функции от iPhone 6S.

Говорителят на Pegatron, която прави част от смартфоните на Apple, твърди, че фирмата очаква продажбите ѝ на телефони да нараснат през годината. Той отказва да коментира каква е прогнозата на базираната в Тайван компания за първото полугодие.
Си Си Уей, друг главен изпълнителен директор на TSMC, твърди, че фирмата му планира през второто тримесечие да започне да произвежда чипове, използвайки своята нова InFo технология, която позволява използването на по-тънки чипове, а това означава и създаването на по-тънки устройства.

Тази технология няма да бъде приета бързо от повечето клиенти на TSMC през 2016 г., но ще има „няколко много големи клиента“, посочва още той.

Анализаторът на Bernstein Research Марк Ли писа през октомври, че Apple ще бъде единственият значим потребител на InFO тази година.

В четвъртък TSMC обяви, че нетната ѝ печалба за четвъртото тримесечие е спаднала с 8,9% до 7,84 млрд. нови тайвански долара от 79,99 млрд. година по-рано. Резултатът показва забавяне спрямо миналогодишния голям растеж, когато TSMC започна да доставя процесори за iPhone. През четвъртото тримесечие на 2014 г. печалбата на компанията нарасна със 78%, постигайки нов рекорд за отчетния период.

TSMC обяви, че приходите ѝ са спаднали до 203,62 млрд. нови тайвански долара през тримесечието, което приключи на 31 декември, от 222,52 млрд. нови тайвански долара година по-рано. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 


10
Още по темата: iPhoneApple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гецко

Оборотът на Apple за 2015 е около $234 милиарда, само 4 пъти по-голям от БВП на България ($56.12 милиарда за 2014). Чистата печалба е $53.4 милиарда.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
А след още 2 китайците ще ти правят децата вместо теб... Oт тия ментаци нищо не става
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На целия свят му стана ясно, че да имаш в джоба си грамаден телефон за 2000 долара е някаква извратена американска идея и тези устройства не би трябвало да са чак толкова скъпи.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ябългата губи позиции. След 2 години китайците от Xiaomi ще ги изпреварят, а след още 2 другите китайци Huawei също.
1
3
 
4
 
! Отговори
Гецко преди 2 години
Apple са в криза. Но въпреки това оборотът им е около 30 пъти повече от брутния вътрешен продукт на цяла България.