Дроновете на Amazon – по-бързи от пощальона Пейо

Те ще доставят пратките в рамките на 15 минути
19 яну 2016 20:58, Бойчо Попов
17
Дроновете на Amazon – по-бързи от пощальона Пейо
Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за електронна търговия Amazon предостави по-конкретни данни за плановете си за доставки с дронове. От тях става ясно, че проектът Prime Air отдавна е нещо повече от един експеримент, а дрновете ѝ ще са по-бързи от  пощальона Пейо, който се изявяваше при водещата Гала. 

Както обяви мениджърът на Amazon Пол Мизинър в интервю за Yahoo, в зоната си на действие дроновете трябва да гарантират доставки в рамките на 30 минути. При това според актуалните планове на компанията трябва да се покрива район с радиус от около 15 км от клон на Amazon.  

Който живее или работи в такъв район, ще може да получава доставки с дрон, които не са по-тежки от 2,5 килограма. Според статистиката на компанията обаче това си е доста добра стойност, тъй като над 90% от продуктите, доставени с експресна доставка, не надвишават тази тежест.

Наскоро Amazon представи и последните резултати от разработката на дроновете си. По отношение на техническата страна всички проблеми са отстранени. Най-сериозната пречка са формални въпроси, защото оперативната дейност може да стартира едва след получаване на съответните разрешителни. А те ще са налични, когато бъдат решени различни аспекти.

Така например програмата за дронове не бива да влиза в конфликт с гражданските полети. За това има различни решения, като според Мизинър с властите се дискутира конкретна възможност за пространствено разделение. Предложението на Amazon е самолетите с екипаж да летят на височина до 150 метра, в диапазона между 120 и 150 метра да има буферна зона, която да е свободна от всякакво движение, а под нея да има транзитна зона от 60 до 120 метра, в която да се движат дроновете.

Мизънър не очаква хората да се изнервят от летящите обекти и да ги свалят с огнестрелно оръжие например – нещо, което особено в САЩ е възможен сценарий. „Те могат да стрелят и сега и по автомобили например“, казва мениджърът. Но това не прави почти никой, защото автомобилите вече са ежедневие. „Ние очакваме дроновете от програмата Prime Air бързо да станат нормална гледка, каквато са доставките с камиони например“.

През декември 2015 г. Американската федерална авиационна администрация (FAA) препоръча всички дронове, освен най-малките, да бъдат регистрирани от властите, а собствениците им трябва да платят такса от 5 долара. На агенцията се налага да взема решения на фона на бързо нарастващия брой безпилотни самолети. Очаква се броят на продадените пред 2015 г. потребителски дронове да достигне 700 000, твърди анализатор. Рязко ще се увеличи и рисковото поведение от страна на потребителите на хората, които ползват такива самолети.

През октомври FAA предложи налагането на 1,9 млн. долара глоба на фотографска компания, която е извършала полети на дронове над Манхатън. През 2012 г. Конгресът даде задача на FAA да интегрира търговските полети с безпилотни самолети във въздушното пространство на страната до 2015 г. Агенцията твърди, че ще започне поетапно въвеждане на новите правила.

Google, Amazon, Verizon и други компании се съгласиха да помогнат на властите да разработят система за контрол на трафика на дронове. Amazon предложи отделянето на коридори от въздушното пространство специално за безпилотните летателни апарати, които правят бързи доставки на стоки.

Досега осем държави са приели закони, регламентиращи използването на дронове в рамките на своите граници. Строго техническите въпроси обаче остават нерешени. Те са свързани с това доколко надеждни са роботизираните устройства и тези, които ги контролират, както и как да се избегнат опасностите от сблъсък.

Университетът на Северна Дакота, НАСА и неправителствената група Mitre тестват компютърни системи за дронове, които могат да засичат и избягват други летателни апарати. Големият проблем е, че хилядите малки устройства във въздуха не разполагат с радиопредаватели, които биха ги направили “видими” за по-интелигентните дронове.

 Още технологични новини четете в Investor.bg 


17
Още по темата: Amazon
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю с бренекето преди 2 години
Въпросът пощальонът Пейо какво ще работи. Дронове-дрънове-тролове и такива летящи гадове ще му изядат хляба.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ше може у люлин да ми докарат нещо с дроно?
8
0
 
4
 
! Отговори
from USA преди 2 години
До Анонимен 4


kakvi krajbi be te i sega Amazon ostavqt pratkite pred vratata i nikoj ne gi pipa sedmici. Tova da ne ti e Absurdistan !!!
7
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
бих ти повярвал, ако умееше да използваш правилно пълния член
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8

Интелекта на троловете е неограничен като вселената!
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безумно хабене на енергия е това, защото дронът ще може да носи само 1 пратка и ще трябва да лети напред-назад, само за да се презареди. ще им трябват десетки хиляди дрони, които ще се износват за отрицателно време, а накрая ще отиват на и без това космическите по размери купчини за пластмасов ***. супер тъпо.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Русия откриха "роботизираната" скоростна кутия. Сама ще може да сменя скорости с изкуствен интелект.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амазон ще фълира де що кражби ще стават само разходите си за нови дронове нячат да могат да си покрият
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес руснаците показаха дрон-квадрокоптер, който се управлява от мисълта на оператора.
1
0
 
5
 
! Отговори
смЕх преди 2 години
до 1 Анонимен

Ха-ха ,ако стане така по жълтите павета трябва да напълнят със снайпери .