Тръмп захапа Apple за ФБР, Google пък ги защити

"За кои се мислят те?", възмущава се републиканецът
18 фев 2016 11:37,
17
Тръмп захапа Apple за ФБР, Google пък ги защити
Снимка: архив Reuters

След вчерашната новина по отношение на изискването от страна на ФБР, което кара Apple да предостави достъп до софтуера си, за да може да види информацията на телефона на терорист, някои личности застанаха на страна на Apple, а други ги оплюха.

Още по темата

Кандидатът за президент на САЩ - Доналд Тръмп, типично в неговия стил, който предполага по-голяма власт на правителството, каза, че Apple са се самозабравили и определено трябва да уважат наредбата на федералното бюро.

"Съгласен съм на 100% със съда. В този случай трябва да отворим този смартфон. Трябва да използваме главите си, да проявим здрав разум. Само да си помислим, че Apple няма да ни дадат достъп до телефона на стрелеца. За кои се мислят те? Не, трябва да го отворим," каза Тръмп в телевизионно предаване вчера.

Неговите доводи съвпадат с доводите на ФБР - достъп до смартфона трябва да се предостави от Apple, за да се разбере точно какво е станало. Как са се организирали Саид Фарук и жена му, кой им е дал оръжията, замесени ли са други хора, за да могат да бъдат арестувани и изправени пред съда.

От другата страна на бариерата пък застана Google в лицето на своя изпълнителен директор - Сундар Пичай. Той защити Apple със серия от туитове, с които потвържава думите на Apple за създаването на опасен прецедент с искането на ФБР.

Според него, въпреки че Google дава определен достъп до данните си на базата на валидни правителствени аргументи, карането на компании да хакват потребителските устройства и информацията на тях е огромен проблем. Той смята, че водещите технологични компании трябва ежедневно да осигуряват неприкосвеността на личните данни на своите потребители, а не да ги поднасят на тепсия на правителството.

На страна на Apple застана и основателят на WhatsApp - Ян Коум, който е и член на Борда на директорите на Facebook. "Винаги съм се възхищавал на Тим Кук за неговата позиция за защитата на личните данни и усилията на Apple в тази насока. Заради това съм напълно съгласен с тяхното изявление. Не трябва да позволяваме да се създаде такъв опасен прецедент. Свободата ни е заложена на карта," каза той също чрез постове в Twitter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: appleДоналд Тръмпфбр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
По принцип след съдебно решение би трябвало да се дава достъп,обаче....Като знаем как държавни служители злоупотребяват с правата и възможностите си,вкл. за частни цели,как да го одобрим?Да кажем,че в службите за сигурност работят само честни и почтени хора ще е смешно. И в Америка е пълно с такива,като Цецо Ухото,а интересите са огромни.
10
5
 
4
 
! Отговори
69 преди 8 години
До ЕдинБих добавил, че ако не снасяха редовно информация на службите, въобще нямаше да съществуват в наши дни. Щеше да са дребиа полуфалирали компании.Именно сътрудничеството им към службите им отваря вратите. Че са креативни - да, така е, че се управляват мъдро - да, така е, но без благословията на ФБРтатаи тям подобни, нямаше да докарат до тук.
9
0
 
2
 
! Отговори
Мнение 2 преди 8 години
Нещо ми цензурираха думата по-долу, а тя не е обидна, но нищо ще ползвам друга.Ами да му го дадат на този ЧЕПИК като е голяма работа ТОЙ да го хакне!
8
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Ами да му го дадат на този *** като е голяма работа ТОЙ да го хакне!
7
2
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Трите компании които изброи имат много информация, и я изполват за търговка цел.Но не предоставят тази информация безвъзмездно на правителството си .Така че държавния апарат търси законен начин да получава данни по право.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Създаването на "задни вратички " в винаги е било приоритет на разните влиятелни хора като този по горе ,но си е забиване на нож на всеки гражданин независимо българин или американец.Защото това което искат от компанията е да се напише код за наблюдаване, за да може да се използва в случая а и като има създаден такъв код защо не и изобщо.
5
2
 
21
 
! Отговори
Един преди 8 години
Това е отчаян опит да хвърлят прах в очите на хората. Ние не сме прости, отдавна знаем, че Google, Facebook, Apple, etc. отдавна снасят информация...
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фашист с червена вратовръзка..
3
0
 
8
 
! Отговори
хммм преди 8 години
То преди всички избори кандидатите се чудят как да се правят на по-интересни, тоя иначе може да направи страхотна кариера ако пуснат пак ,,Риск печели, риск губи,, страхотен шоумен напълно отразяващ неграмотното дрогирано и пропаднало население на Америка. Ейпъл просто държат системата им да не се отключва по мотив че ще застраши сигурноста на милиони. ФБР просто доказаха колко са безсилни срещу тях, направо си прилича чак на ПиАр.
2
10
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Тръм президент!
1
1
 
6
 
! Отговори
Суека преди 8 години
Този с перуката и той явно иска N.W.O. да се получи и хората да са просто мат'риал без право на глас и свобода !

Спонсорирани публикации