Макс Телеком аха да загуби лиценза си за 4G*

Oператорът дължал 1,5 млн. лева на държавата
Обновена: 25 фев 2016 11:54 | 24 фев 2016 17:09, Бойчо Попов
9
Макс Телеком аха да загуби лиценза си за 4G*
Питър Ковел (в средата) - изпълнителен директор на Макс. Снимка: Булфото

Мобилният телекомуникационен оператор Макс Телеком е напът да загуби лиценза си за радиочестотния спектър в обхват 1800 MHz, след като ресорната Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) е стартирала на последното си заседание процедура по отнемането на разрешението.

Основанието за решението, взето на заседанието на 11 февруари, е „системно неплащане на дължимите такси“. Според КРС за периода от 1 юли 2015 г. до 31 март 2016 г. компанията има финансови задължения към комисията в размер на 1,5 млн. лева. Според законовите разпоредби действието на разрешението се прекратява след отнемане на лиценза при системно неплащане, съобщи Investor.bg.

Сега КРС дава 30-дневен срок на компанията за становище относно откритата процедура. След изтичането на този срок ще бъде извършена проверка за това дали компанията е заплатила дължимите такси. Ако това не е факт, лицензът ще бъде отнет.

Разрешението за лиценза за тази честота, която е сред най-желаните спектри за изграждане на 4G мрежи и в който имаше свободен ресурс, е от 15 декември 2011 г. Дотогава ленти имаха "Мобилтел", "Глобул" и БТК, а допълнителни лицензи на тази дата получиха "Макс телеком", "Булсатком" и "4Джи ком".

Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи. Тези мрежи дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.

КРС вече стартира подобна процедура по отнемане на лиценза на "4 Джи ком". За последните три години компанията не плаща нито самото си разрешително, нито годишните такси за него. Решението на регулатора обаче се обжалва във Върховния административен съд (ВАС).

Investor.bg се свърза с телекома. 

"Ръководството на Макс Телеком ООД информира медиите и обществеността, че споменатата информация е свързана със стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да заплащат задълженията си. До момента Макс Телеком ООД е заплатил над 50 млн. лв. за лицензите си и ще заплати новоначислените текущи такси, цитирани от КРС, така както го е правил винаги досега", поясниха в съобщение до медиите от компанията.

"Уверяваме всички наши клиенти, че компанията продължава да предлага висококачествени услуги и следва стратегията си за дългосрочно присъствие на българския пазар", пояснява още компанията.

*Допълнено часа с изявлението на Макс Телеком


9
Още по темата: КРСМакс Телеком
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 2 години
браво на третите докато виваком вярва на малоумия и пияници и луди така щее виваком ловеч днеска ми осигорихте супер нет прекрасни сте слушаите маломниците и сте в прогрес честито
4
0
 
5
 
! Отговори
Хриси преди 2 години
Откакто дойде онзи лудият Нейчо нещата загрубяха а после като назначиха и Даниела дето ни спря бонусите вече никой не иска да работи за тях. всички напускат
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимката не е актуална
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоши хора!
1
0
 
8
 
! Отговори
Коректор преди 2 години
Илитерати, няма дума "напът", освен ако не говорите членувано за Националната агенция по приходите.
Научете се да пишете, от 7 години Ви правя забележка.