WhatsApp: Чао BlackBerry и Nokia, вече не ни трябвате

Платформата спира съпорта на операционните системи
29 фев 2016 08:37,
27
WhatsApp: Чао BlackBerry и Nokia, вече не ни трябвате
Снимка: архив, Reuters

Платформата за изпращане на съобщения WhatsApp ще прекрати съпорта си за няколко операционни системи до края на 2016 г., сред които са тези на BlackBerry и Nokia.

Имайки предвид че двете доминиращи операционни системи в днешно време са Android и iOS, както и подтичващата зад тях Windows Phone на Microsoft, WhatsApp очевидно няма намерение да хвърля усилията си на вятъра по осигуряването на съпорт за BlackBerry и Nokia устройствата.

Новината идва точно в седмицата, в която закупената от Facebook компания навърши 7 години и може да се похвали с над 1 млрд. активни потребители месечно.

Според съобщението на WhatsApp, когато дебютът и през 2009 г. стана факт, употребата на мобилни устройства е била много по-различна от днес - около 70% от смартфоните тогава са били BlackBerry и Nokia. Операционните системи на Apple и Google са имали едва 25% пазарен дял, в сравнение с 99,5% днес, от където идва и промяната в приоритетите на WhatsApp.

Въпреки че новината едва ли ще се посрещне с овации в много страни и най-вече в развиващите се такива, където Nokia има до някъде значителен пазарен дял, логично е една компания да измести фокуса си към устройствата, които се ползват масово.

От своето създаване WhatsApp се разви доста повече от едно обикновено мобилно приложение за съобщения - към днешна дата предлага разговори, а видео разговорите най-вероятно ще бъдат факт до края на тази година.

"Въпреки че тези мобилни устройства са важна част от нашата история, те не предлагат нужните възможности, които ни трябват, за да предлагаме повече функции в бъдеще," се казва още в официалното съобщение. "Това беше трудно решение за нас, но най-подходящото, за да дадем на хората по-добри начини да поддържат връзка със своите най-близки хора чрез WhatsApp."

Имайки предвид че дори BlackBerry вече не се фокусира върху собствената си операционна система, не е изненада, че и други компании започват да следват същата логика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: NokiaBlackBerryAndroidсъпортWhatsApp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 8 години
до 19 ще добавя и Univention. Няма да изказвам изключителното си негативно мнение за уин, всеки сам си решава дали да налее хиляди в безумици, на които ползва 10% или ще инвестира в знания и ще си направи/ползва нещо (срещу малка сума) супер стабилно и според своите нужди.Алтернативи на мсо искате - SoftMaker и wps office - 100% съвместимост и 8-10 пъти по-ниска цена. ClearOS също е доста интереснa алтернатива .. :)
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно съм съгласен с номер 9. Плюс това постоянните реклами на Windows 10 излизащи на десктопа ми ме накараха да премина на Линукс. Мога да ви кажа, че намерих алтернативи на 99% от програмите които ползвах под Уиндоус и напълно безплатни и свободни. С Линукс Минт съм компютъра е много по-бърз от преди когато ползвах седмица, но най-важното е че чудесна върши работа.
21
0
 
12
 
! Отговори
Вили преди 8 години
До Бил, я по-добре си научи урока и тогава пиши такива небивалици. Прочети например за развитието на AD в RedHat (тяхна разработка), MS Exchange си има и своите аналози .. образовай се малко. Това, че за други много добри продукти които не са MS не си чувал не означава, че не съществуват. MS System Center си има опонент пак в RedHat. Не си мисли, че MS са измислили света.
20
0
 
8
 
! Отговори
Крезимор преди 8 години
Я като прочетете долния ми коментар и сметнете кои са с превъзходство по брой и качество?И после се напъвайте с вашия любим BSOD (ако изобщо знаете какво е това).Ще ви подскажа: Blue Screen of Death - любимия ви син екран на смъртта, който аз откакто ползвам Linux не видях нито вднъж, макар и под друга форма и изтезавайки брутално Linux-ите.
19
0
 
2
 
! Отговори
Бил преди 8 години
Имам си чудесен месинджър, за да ползвам подобни приложения като whatsapp/Viber. Живеете 10 години назад, тва е.
18
11
 
0
 
! Отговори
Бил преди 8 години
- Посочете ми по-евтина и по-добра алтернатива на MS Exchange, Lync, МС Office, MS Sharepoint, или пък O365?- Посочете ми по-добра алтернатива на MS System Center Продуктите.Толкова сте затънали в opensource говната си, така сте се омазали и наяли, че чак ви е срам да си подадете носовете навън.
17
7
 
1
 
! Отговори
Бил преди 8 години
Към всички от *** андроид, линукс и ай-шит секта, имам няколко въпроса:- посочете ми по-оптимизирана ОС от WP8.1/10, която да работи еднакво мазно на всички дивайси - такива с 512 рам до такива с 3 Г. Такива с едноядрен процесор и такива като последната лумия 950 XL. Посочете ми едно у-во от вашата *** секта, което превъзхожда 950XL?- Посочете ми алтернативна десктоп ОС, която превъзхожда линукс *** ви?- посочете ми алтернатива на активната директория и Group Policy Management?
16
2
 
0
 
! Отговори
Дивак преди 8 години
За любителите на високите технологии ... когато подкарате Crysys на посрания си таблет, ми се обадете!!!! Лично ще Ви черпя със сто годишно "Джони" докъто не колабирате!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментарът за болните мозъци от възпитание ще го пропусна. И да, доста хора ползват Viber, защото е бърз и лесен начин за комуникация. Ако обаче компанията повтори глупостите на What's App и него го очаква същата съдба.
14
0
 
5
 
! Отговори
Мартин Иванов преди 8 години
Здравейте. Ето официалното съобщение от WhatsApp - https://blog.whatsapp/10000617/WhatsApp-support-for-mobile-devices. Вътре пише кои точно са ОС, за които се спира съпорт. Не разбирам коментара Ви за жълтата журналистика.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забавно ми е защо САЩ е единствената държава в света, която произвежда операционни системи? Нима Европа няма ИТ специалисти? Има, и то класи над американците. Само, че ЕС като пале на САЩ не помага на фирми в ИТ сектора и те остават малки на световния пазар, а САЩ със службите си иска да контролира и подслушва всеки.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ползвам и Самсунг и Нокиа. Операционна на Windows според мен е доста по-добра и рафинирана. Всичко друго е реклама. А този What's App ме подразни още като го инсталирах преди 2 години за първи път и го разкарах някой друг месец след това. Хем е скапан, хем искаха и да се плаща. Фейсбук и подобните вече се нас*аха със събиране на информация. Вече гугъл знае какъв цвят ла*но ще пусна в тоалетната преди да се е случило.
11
1
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
най ме е яд че спряха "нокия фенер" .много здраво високотехнологично устройство!
10
0
 
5
 
! Отговори
трагедия преди 8 години
Това журналистика ли е господа? Много съм разочарован. Вие жълта медия ли сте? Научете си урока и напишете ПРАВИЛНО за кои ОС точно спират поддръжката.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че Microsft се оср*аха зверски напоследък с техните Телеметрии и Кейлогери и прочие, които слагат в ОС-а си и в Офис пакета си. Това са неща дето ви следят даже и като си цъкате нет в тоалетната рано сутрин. Сигурно знаят и каква тоалетна хартия използвате. Така че бойкот на всичко що MacroSux произвежда е най-добрия вариант. И особено за мобилните устройства мисля, че Windows-a далеч не е добър вариант. Виж за настолните машини, там са се загнездили яко и трудно ще ги премести някой.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крезимор, от доста годинки Microsoft те опровергават. Ама ти продължавай да си мечтаеш.
7
11
 
17
 
! Отговори
Крезимор преди 8 години
И Android и iOS на Apple са UNIX подобни операционни системи. При тях нещата са по-универсализирани и те в крайна сметка ще завземат (в мобилния сектор вече са го завзели) света. Microsoft и техните бози, с които искат да превърнат настолните компютри, а даже и сървърните системи в таблети скоро ще почнат да губят потребители. Превръщането в таблетоподобни на всички устройства е комплексарщина, понеже не могат да завземат пазара на мобилните устройства.
6
3
 
11
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
WhatsApp много кратно се компрометира като апп, специално създаден за подслушване.
5
0
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Спират го за ОС на Нокия, която е Симбиан или нещо подобно. Лумията ти е с Уиндоус.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези пък кой още ги ползва? Viber е хиляди пъти по-удобен! Не се сещам някой от познатите ми да използва активно WhatsApp.

Спонсорирани публикации