Българската следа около символа "@"

Най-старият открит документ е с български превод
Обновена: 8 мар 2016 17:43 | 8 мар 2016 17:30, Виктория Тошкова
36
Българската следа около символа "@"
снимка: Wikimedia

Знакът @ се превърна в истински символ на интернет ерата, изключително важен за функционирането на електронните пощи и в социалните мрежи. Никой обаче не знае откъде всъщност е дошъл, пише Клеър Бейтс за ВВС.

"Маймунското а" (на български известно още като "маймунка" или "кльомба") преди е бил неясен символ, познат само на библиотекарите. Това се променя благодарение на Рей Томлинсън, човекът, който до голяма степен се смята за създател на електронната поща.

Той го взима от клавиатурата си през 1971 г., поставяйки го между потребителското име и разширението, когато изпраща съобщение между два компютъра в офиса си. Томлинсън избира @, защото тогава се е използвал рядко в компютрите и не е можело да обърка първите програми или операционните системи.

"Символът @ се появява на пишещите машини преди края на 19-ти век", казва Кийт Хюстън, автор на Shady Characters: Secret Life of Punctuation.

"Изглежда е бил универсален символ, който за читателите е значел "това е толкова пъти този предмет за тази цена. Не е бил ползван за други неща".

Първите компютърни клавиатури също го имат. "Символът @ се налага в клавиатурите, защото е бизнес инструмент и има бизнес цел", казва Хюстън.

Бизнес потребителите го възприемат като символ, показващ цената за една бройка на даден продукт.

През 2000 г. италианският учен Джорджио Стабиле посочва, че много страни използват различни думи за символа @, които описват как изглежда той. На турски означава "роза", на норвежки "свинска опашка". На гръцки носи значението на "патенце", а на унгарски - "червей".

Стабиле забелязва, че във френския, испанския и португалския знакът носи значението на единица за тежест и обем. На италиански пък символът означава "амфора".

Символът се открива и в по-ранни документи, още от 15-ти век. Най-старият открит документ със символа @ обаче е религиозен текст. Той е включен в български превод на гръцки хроники от 1345 г. Днес документът се намира в библиотеката на Ватикана, като в него символът @ заменя буквата А в думата "Амин". Защо обаче се използва в този контекст е мистерия.

Сякаш подходящо изглежда, че първият мейл, изпратен със символа @, също е изгубен с времето. Когато Томлинсън изпраща първото съобщение до tomlinson@bbn.tenexa, едва ли е осъзнавал как това ще промени света и не си прави труда да запази посланието. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на път сме да задминем македонците по първенство и собственост.
21
2
 
4
 
! Отговори
Вижте сега преди 8 години
До Щ.Младшищом не е евреин като Айнщайн с грешната формула не се признава Атанасов евреин ли е не е значи не е открил нищо също като в Холивуд получаваш Оскар ако си евреин
20
1
 
4
 
! Отговори
За кои говориме преди 8 години
До до 12за хазарите които са управлявали и управляват СССР , Русия или останалите народи на СССР и РУСИЯ като българите, киевски, волжки, кавказки избивани поголовно по времето на сталин и ленин, троцки от хазарите - 60 милиона избити българи и руснаци
19
7
 
4
 
! Отговори
кокала преди 8 години
само дето тоя джон атанасов е толкова българин колкото конят е кобила. т.е. коня и кобилата са от един вид,но от различен род..та и атанасов...по баща българин и само до тук...всичко останало майка,култура,образование е вносно...ами сега?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 12Да разглобена е , но след като са откраднали това и онова - при краварите това е практика нали !!!А защо ли след половин век пак я сглобяват и сега е в музей, а и що за сметало с процесор ***....му а.... Пич дори не си се поинтересувал как и кво точно представлява и с какви компоненти е направена и.
17
0
 
4
 
! Отговори
Амперсанд преди 8 години
Цяла статия и никъде не е посочено точното наименование на този "митичен" символ
16
0
 
20
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 8 години
Това е нищо , в една книга за История пише че Откривателя на телефона който е го ПАТЕНТОВАЛ - Александър Греъм Бел , след първото свързване по телефона е получил обаждане от оператор на Мтел че дължи две неплатени фактури .След няколко седмици са го посетили Колекторски Фирми и му взели бараката .
15
0
 
4
 
! Отговори
spps преди 8 години
До колкото знам, знакът @ е започнал да се използва масово през 14-15в от монасите в католическия свят, които са преписвали книги. Тъй като преписването е трудоемко, те са използвали знака вместо латинското "ad", за да съкратят малко писането. Според използвания след него падеж, "ad" може да се преведе като "при". Мисля, че понякога са го слагали и вместо "at", като например в представката на atque=@que (и)
14
7
 
18
 
! Отговори
Булгар преди 8 години
Станахме като Македонците.... където излезе новина ние имаме пръст... :)
13
2
 
6
 
! Отговори
много приказки, нищо преди 8 години
знакът @ в английския се разбира "при" (at; at sign) и поради това в електронния адрес има съвсем ясен смисъл например, име***gmail се разбира, че изпращаме съобщение на човека с име или с прякор (nick name) при gmail
12
5
 
8
 
! Отговори
Божил преди 8 години
Злобникът под 12. според мен не е руснак,а гръкоман или македонист.
11
8
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Вие руснаците се пукате от яд, а? Откакто бяхте СССР и там ви набиваха в тиквите, че все руснаци са измислили всичко, а после завесата рухна и се оказа, че сте измислили само как да се напивате до смърт.Компютърът на Атанасов има памет и в процесора и независима от процесора.
10
1
 
11
 
! Отговори
Щ.Мл. до Комаров преди 8 години
Няма как да приемем,че думата "Амин" в горния текст е на гръцки: М,И и Н в тогавашния гръцки са същите като онези в Кирилицата. Само това "алфа" отпред прилича на гръцко но ние не разполагаме с Български ръкописен курсив от онези времена: най-вероятно в ръкописни бързописи дедите ни са ползвали именно "алфата" а не официалния вариант на Кирилското "А". И не забравяюте,че истинската буква в случая не е "гръцкото" АЛФА,а финикийското АЛЕФ- гърците нямат своя писменост и ползват финикийска азбука.
9
3
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Стадо сте вие геестите
8
12
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Джон Атанасов е измислил компютъра, според всички официални източници.-Нищо подобно. На английски компютър означава всичко, което може да се използва за смятане, включително и сметалото. Атанасов създава електромеханичен калкулатор, който няма нито памет, нищо може да се програмира. По проект на армията 2 екипа започват работа по създаването не компютър, но тъй като калкулаторът на Атанасов не работи добре е разглобен и захвърлен в мазето - факт!
7
4
 
7
 
! Отговори
Щ.Младши преди 8 години
Сега се оказа,че има много претенденти за откриватели на компютъра- германци,англичани та дори и древни гърци. В английско предаване показваха система,която англичаните "взели" от германците и я подобрили- тя била началото на компютрите според тях,още през Световната война. Но дори и да не сме същинските му откриватели,ние имаме непреходни заслуги пред човечеството,много по-важни от компютъра- самото откриване на писмеността преди 8-9 хил. години е наше дело,с което другите не могат да се мерят!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2 - КАджиятаАми не ме учудва, все пак българин е изобретил компютъра.-Джон Атанасов не е измисли компътъра. Това е една българските легедни да повдигане на самочувствието на българското стадо.Разбира се , че е той . Да те питам нещо, ако едно време не бяха измисли мобилните, днес щеше ли да има смарт телефони като Айпфон , Самсунг , Сони, Нокия и тям подобни. ЕНИАК са откраднали идеята и патента на Джони, за това гордо бих се нарекъл е БЪЛГАРИН. Какво значение има кой врътнал а....то и му намерил приложение за изписване на адрес , като в нищо друго не се използва. Ние бълг
5
9
 
4
 
! Отговори
Комаров преди 8 години
На горната снимка текстът е на кирилица, но думата "амин" е намисана на гръцки и първата буква не е латинско "a", а гръцката буква алфа.
4
4
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Джон Атанасов е официалния изобретател на компютъра.Но истината е че той е изобретателя на компютърната памет в следствие на това е измислил компютъра.Имало е отдавна много мощни калкулатори единствено нямало памет.Липсващия елемент един калкулатор да бъде наречен компютър.
3
8
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
А германците смятат, че техен човек е открил компютъра - Konrad Zuse. Името на Дж. Атанасов се споменава като САЩ- компютърен пионер, имал вземане даване първоначално с аналогови машини.

Спонсорирани публикации