Е-рецептите за лекарства задължителни в Ню Йорк

Хартиените рецепти станали "престъпна валута"
15 мар 2016 10:00,
8
Е-рецептите за лекарства задължителни в Ню Йорк
Снимка: архив, Bulphoto

В съвсем обозримо бъдеще пациентите в Ню Йорк ще могат да спрат да се тормозят с почерка на лекари, който понякога изглежда като древен език, а не като рецепта за лекарства. От 27-ми март Ню Йорк ще стане първият град, който ще наложи всички рецепти за лекарства да бъдат предписвани по електронен път, а след това директно да се пращат към аптеките, съобщи New York Times.

Преминаването към електронни рецепти първоначално е било планирано към края на тази година, но датата е била изместена много по-рано, когато законодателите са изразили опасения за сигурността на софтуера, който ще изготвя рецептите, както и заради липсата на одобрението му от Федералната администрация по лекарствата. Инициативата за електронното здравеопозване няма да влезе в сила преди 27-ми март, но някои от болниците в града приветстват промяната и ще я приемат много по-рано. Една от тях - Lenox Hill, е започнала да изготвя електронни рецепти още от 1-ви март.

"Рецептите на хартия се превърнаха в един вид престъпна валута, която може а бъде търгувана по-лесно дори от наркотици," заявява пред New York Times главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман, който е един от хората, помогнал при писането на закона за електронните рецепти. Той вярва, че преминаването към електронни рецепти ще помогне за "органичаването на престъпността с рецепти и да намали грешките, произтичащи от неправилното тълкуване на почерка на предписанията".

Между 2013 г. и 2014 г. в Ню Йорк са предписани около 27 млн. рецепти, имайки предвид че населението му е само 20 млн. души, твърди Министерството на здравеопазването. Узаконяването на електронните рецепти е втората част от законодателната инициатива I-Stop, която започна през 2012 г. и цели да ограничи главоломния ръст на фалшивите рецепти. Още през 2013 г. бе създадена централна база данни, известна като Регистър за наблюдение на рецептите, която събира, наблюдава и докладва всички данни, свързани с предписването и отпускането на лекарства. Регистърът трябва да се проверява от лекарите винаги преди предписване на рецепти, за да видят историята на пациента.

Лекари, които откажат да приложат закона, ще бъдат "обект на пълния набор от дисциплинарни действия, включително наказания и глоби", твърди Министерството на здравеопазването.

Този закон няма да премахне напълно рецептите на хартия - те все още ще се приемат при определени обстоятелства. Сред тях са технически проблеми, нужда от доставка на лекарствата извън Ню Йорк и когато не трябва да се предписват точно лекарства, а например патерици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Неграмотници преди 8 години
Мартинчо, момче, научи се да пишеш. ЗдравеопОзване, оРГаничаване и кво ли още не. Само на първи поглед. Абе вие редактори нямате ли?
2
1
 
1
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
В Холандия отдавна няма хартиени рецепти. Казваш на доктора в коя аптека да си получиш лекарствата и той директно праща рецептата в аптеката по електронен път. После остава само да отидеш в аптеката и да си кажеш името и ако трябва да платиш.Наште още се дърпат от тая схема, щот да не им увехне далаверата!
1
2
 
1
 
! Отговори
Ники преди 8 години
В България може би ще стане към 2056 година.

Спонсорирани публикации