Новите модели iPhone – недосегаеми за ФБР

Драмата с криптирането и заявките от властите остава нерешен
8 апр 2016 12:00, Елена Кирилова
12
Новите модели iPhone – недосегаеми за ФБР
снимка: Ройтерс

Тайният метод на Федералното бюро за разследвания (ФБР) за разбиване на защитите на iPhone 5c, използван за разкодирането на телефон, ползван от един от нападателите в Сан Бернардино, няма да проработи при по-новите модели на устройствата на Apple, твърди директорът на ФБР Джеймс Коуми, цитиран от Ройтерс.

По думите му инструментът действа само при част от телефоните. Коуми твърди, че технологията няма да проработи при iPhone 5s и по-новите модели iPhone 6 и 6s.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви през март, че е успяло да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернардино с помощта на трета страна, която не е разкрила все още. Така Apple отпадна от случая, но въпросът за по-широкия обхват на криптирането и заявките от властите остана нерешен.

След като технологията не може да бъде използвана за разбиване на защитите на по-новите модели, властите вероятно ще трябва да се обърнат отново към Apple, за да искат помощ от компанията за достъп до други устройства, участващи в различни случаи.

Министерството на правосъдието призова съда в Ню Йорк да накара Apple да отключи iPhone 5s, свързан с разследване за наркотици. Прокурорите по случая заявиха, че ще дадат повече информация на съда до 11 април за това дали заявката към Apple трябва да бъде променена.

Ако правителството продължи да работи по случая, технологичната компания вероятно ще може да използва въпроса, за да принуди ФБР да разкрие каква технология е използвала, посочва източник, запознат със ситуацията.

Apple и ФБР не са открити за коментар.

Не е ясно за кой модел на телефона и за коя версия на операционната система iOS става въпрос и дали ФБР ще ползва същата тактика, както в казуса с апарата на Фарук. Но както моментът на случващото се, така и фактът, че ФБР въобще се отзовава и може да помогне, говорят точно за това.

Ако това е наистина факт, то Apple ще се окаже права в опасенията си, че още при първия казус не е ставало дума за единичен случай, както се опитваха да го изкарат властите, а за това да се намери общ начин за заобикаляне на мерките за сигурност на сегашното поколение на iPhone и да се създаде прецедент, пише германският Die Welt.

 Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Да си пуснат Ю Тюб и да видят кой как го прави.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости има вече jailbreak и за iOS 9.3.1
8
1
 
4
 
! Отговори
. преди 8 години
Всяка iOS версия се jailbreak-ва рано или късно, което по същество си е хакване на телефона и получаван е на достъп до файловата му система. Оттам нататък правиш/инсталираш/четеш/записваш каквото и където ти е кеф по телефона. Програмите за въпросния jailbreak са достъпни публично и са нужни единствено кабел и компютър.
7
0
 
9
 
! Отговори
Инфо преди 8 години
Споко!Всеки един телефон на този свят може да бъде подслушан. Те са направени с двойно предназначение. Въпроса е кой и как го прави.
6
10
 
5
 
! Отговори
Верту преди 8 години
Дали както казвате е реклама или не никой не знае. Едно е сигурно-при лагавите, бъгави устройства които държите в ръка под Андроид няма проблем да бъдет подслушвани. Това си е факт, всички останали глупусти които сте написали нямат значение. Не знам какво коментирате след като през живота си не сте пипали Мак устройство-космясали лелички на новия им китайски таблет Кшисио , пияни дърти чички пред блока и форумни мишоци гледали снощи "Хакер" и филмирани днес в стил "само Бил Гейтс е над мене"
5
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Аз мисля че Apple са си го разкодирали, но са се договорили с ФБР да не афишират това. По този начин "обръщат" евентуалната "анти реклама" всъщност в реклама. Едва ли биха встъпили в директна ПУБЛИЧНА конфронтация с тях. От друга страна погледнато - Ако са платили някакви безумни пари на друг да го разкодира - Така и ще си останат само с разхода, защото не могат да използват данните официално. Така че - Apple печелят безплатна реклама а ФБР - данните. В оставащите варианти поне единият е губещ.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредното доказателство за глупоста на американците.сега всички промити мозъци ще си кажат трябва да си купим най защитения телефон......
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, повярвах им!С тези партенки съвсем за балъци взеха да ни имат и да ни правят на будали. Как си представяте, че точно в САЩ ще направят нещо, което да не може да бъде следено и подслушвано. Никакъв шанс да се случи. Та те и закон си гласуваха в сената за подслушванията и за да произвеждат, трябва да сътрудничат на тайните служби. Това, което ни казват и дават, като инфо е пълна лъжа и измислица.Сноудър си го каза човека, че всичко се следи и подслушва. Няма как изведнъж да спрат да го правят
2
2
 
8
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Нищо не могат да декриптират. Става дума за отключване на четири или шест цифрения PIN код на телефона. Правете разлика!
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига повече епълски съчинения. На тази лъжа може да се върже само неспасяемо затъпялото американско население.

Спонсорирани публикации