WhatsApp – бизнес за милиарди, а само 57 програмисти

В WhatsApp атмосферата е като в стартъп
Обновена: 14 апр 2016 12:28 | 14 апр 2016 12:24, Бойчо Попов
10
WhatsApp – бизнес за милиарди, а само 57 програмисти
Снимка: архив Reuters

Когато WhatsApp беше погълнат от Facebook за 19 млрд. долара, популярното приложение за съобщения имаше около 35 инженери и 450 млн. потребители.

Две години по-късно WhatsApp се похвали с над 900 млн. потребители и с 42 млрд. съобщения, изпращани всеки ден. Това значи, че компанията обработва до около един милион съобщения на всеки две секунди.

За разлика от технологични титани като Google, Amazon или дори самия Facebook обаче, WhatsApp все още се държи като съвсем малък стартъп.

Въпреки масовия успех и паричните възможности на Facebook WhatsApp разполага с общо 57 програмисти. Този малък размер помага на организацията да остане жива, но също така изисква целият екип да е на една вълна, заяви софтуерният инженер на WhatsApp Рик Рийд в рамките на конференцията F8.

"Културата ни наистина е свързана с нашата способност да имаме малък мащаб", казва Рийд, цитиран от Business Insider.

По думите му WhatsApp остава на фокуса, който той шеговито нарича "другия f-word". Нека Messenger, Google Hangouts и други да правят сложни приложения, но WhatsApp е фокусирана върху това да направи най-простото, най-надеждното приложение за чат, допълва той.

"Нашата мисия е да осигурим прост, бърз, надежден комуникационен инструмент без много допълнителни екстри", казва Рийд.

Той нарича това "Just Enough engineering" и обръща внимание на факта, че компанията отделя достатъчно усилия и ресурси, за да остане вярна на този фокус.

Същевременно Рийд похвали вътрешнофирмената култура "без срещи“ в WhatsApp, която се стреми, но не винаги постига, пълното премахване на срещите. Вместо това служителите на WhatsApp биха предпочели да използват "различни програми за чат", за да разговарят помежду си постоянно в рамките на малки групи по проекти.

"Това ни помага да останем фокусирани над онова, което правим, и допринася за това офисът ни да остане тих“, казва Рийд.

Още за света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
приложенец преди 8 години
У нас един потребител плаща на сума ти народ заплати
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
WhatsApp е много много по добър от Viberне знам защо българите използват предимно некачествения Viber , .
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАЗИ ПРОГРАМКА ВЪРШИ ЧУДЕСНА РАБОТА ЗА РАЗГОВОРИ. ИМАШ ЛИ НЕТ МОЖЕ ДА СИ ГОВОРИШ ПО ЦЯЛ ДЕН С ХОРА ОТ ЦЯЛ СВЯТ. НЯМА НИКАКВО ОГРАНИЧЕНИЕ КАТО ПРИ ТЕЛЕФОНИТЕ. ПРИ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВШ С НАТРУПАНАТА СМЕТКА. КОЯТО СМЕТКА ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗЕ ДОСТА СОЛЕНА.
4
1
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Приложението е елементарно, да. Но сървърите за стримиинг на чатовете и видео разговорите, за съхранение на данните които по-късно се продават на полицията, са доста и доста сложни. Добре е че половината стаф са руснаци, а те са свикнали да издържат на много работа.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
57 сигурно е целия екип, което пак е много де :)keep it simple and stupid, тва е.Читав чат е злато. В момента ползвам изчадието Skype for business /ex.Lynk/
2
3
 
4
 
! Отговори
Flex преди 8 години
До Анонимен 1С чат е много добре. Когато хората се знаят няма нужда от много обяснения, а чата ти дава възможност да си го погледнеш през няколко минути да не изтървеш нищо. Срещите са загуба на време - решава се нещо, но кой какво запомнил и как, като стане време за имплементацията вече нищо не е останало. Е, от време на време се налага среща, когато има противоречие в мненията или твърде генерални въпроси. Много огромни проекти сме дигали само по чат, говоря за програми с по 200+ екрана...
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, бе, колко програмисти да наемат, та да правят тази програма за съобщения? 50 000 човека ли да работят по тази изключително проста програма? Какво прави WhatsApp? Сканира телефонът ти за други, които имат инсталирано същото приложение и след това си чатиш в реално време, пращаш снимки, емотикони, картинки. И това е. На времето ICQ правеше абсолютно същото. На мен, в интерес на истината ми е чудно, че за това приложение имат цели 57 програмисти.

Спонсорирани публикации